Un IMPORTANT simpozion are loc în ROMÂNIA. Nume GRELE din lumea culturală sunt prezente

Un IMPORTANT simpozion are loc în ROMÂNIA. Nume GRELE din lumea culturală sunt prezente

Bacăul a fost gazda unor manifestări culturale de amploare desfășurate în cadrul Simpozionului Naţional de Estetică, care a ajuns în acest an la a XXII-a ediție. În perioada 11-14 octombrie, Centrul Internațional de Cultură „George Apostu” din Bacău a oferit o suită de manifestări, la care au participat academicieni și profesori universitari din întreaga țară, dar și din regiunile istorice ale României Mari. Pe lista de invitați s-au numărat academicienii Ioan-Aurel Pop, Alexandru Boboc, Eugen Simion, Nicolae Dabija, Vasile Tărâțeanu, Valeriu Matei, Mihai Cimpoi, dar și prodesorii Cătălin Turliuc, Petru Bejan, Adrian Jicu ș.a.

Simpozionul Național de Estetică de la Bacău a dedicat lucrările conferințelor și expunerilor științifice Centenarului Marii Uniri dar și Anului „Maiorescu“. Lucrările simpozionului dedicat „Anului Maiorescu“, pe tema: Spiritul critic maiorescian și omologarea canonului modern al culturii române, s-au desfășurat  la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău (joi, 12 octombrie 2017, ora 11.00, Aula „Vasile Alecsandri”, corp D), laa Colegiul Național „Ferdinand I” (joi, 12 octombrie 2017, ora 14.30), și la  Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” (vineri, 13 octombrie 2017, ora 14.30).

Joi, 12 octombrie, publicul iubitor de cultură a participat la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău (Aula Mare), de la ora 11.00, la  prezentarea volumului „Împotriva uitării” - Alexa Visarion, și seara, de la 18.00, la Teatrul Municipal Bacovia, la ceremonia de decernare a Marelui Premiu „George Apostu” regizorului Alexa Visarion. Actorul Dorel Vișan a rostit un „laudatio“ special acestui monment.

„Alexa Visarion (n. 11 septembrie 1947, orașul Botoșani) este regizor de teatru şi film, scenograf, eseist, scenarist, profesor universitar și unul dintre cei mai înzestraţi şi mai prestigioşi oameni de teatru de astăzi. Piesele de teatru pe care le-a regizat, filmele (Înainte de tăcere, Înghiţitorul de săbii, Năpasta, Punct şi de la capăt, Vinovatul, Luna Verde, Ana) sunt mărturii ale unei vocaţii de excepţie şi ale unei cariere impresionante.

În 2014 i-a fost acordat titlul Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București. Până în prezent a pus în scenă peste 100 de spectacole și a realizat ca scenarist și regizor 7 filme artistice de lung metraj“, se precizează într-un comunicat al Centrului Internațional de Cultură „George Apostu“ de la Bacău.

Ultima zi a Simpozionului Național de Estetică 2017

Academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, istoric şi cercetător român, specializat în istoria formării naţiunilor, istorie medievală, paleografie latină şi studii transilvane, a susținut vineri, 13 octombrie, de la ora 11, conferinţa „Elogiu istoriei”, la Universitatea „George Bacovia”. Susținerea prelegerii aa fost făcută în prezența numeroaselor personalități ale culturii românești, din România și Republica Moldova, dar și a secretarului de stat din Ministerul Culturii, actorul Gheorghe Popa.

Evenimentul a cuprins şi prezentarea volumului „Istoria Transilvaniei”, apărut sub egida Academiei Române, rezultat al cercetărilor de câteva zeci de ani a doi dintre cei mai reprezentativi istorici români contemporani: academicianul Ioan-Aurel Pop şi prof. univ. dr. Ioan Bolovan. Moderator al evenimentului a fost conferențiarul băcăuan Adrian Jicu. Iar prezentarea lucrării a fost făcută de de profesorul Cătălin Turliuc.

Tot vineri, de la ora 18.00, la Sala Ateneu, este programată să aibă loc ceremonia de decernare a Marelui Premiu ''George Apostu'' academicianului Ioan-Aurel Pop. Momentul va fi marcat de laudatio pentru personalitatea premiată, rostită de către acad. Eugen Simion, laureat al Marelui Premiu „George Apostu”, în anul 2009.

„Specialist remarcabil al istoriei medievale româneşti, cu precădere al celei transilvane, acad. Ioan-Aurel Pop este un istoric cu o operă consistentă şi solid documentată, care însumează câteva sute de articole ştiinţifice şi aproape 40 de volume publicate în calitate de autor, coautor şi coordonator, lucrări de referinţă în istoriografia românească şi europeană, contribuind substanţial la progresul notabil înregistrat după 1989 în cunoaşterea istoriei medievale şi premoderne a spaţiului românesc şi a Europei Răsăritene şi Centrale“, se mai arată într-un material pregătit de specialiștii Centrului de Cultură „George Apostu“ din Bacău.

Orchestra Filarmonicii ''Mihail Jora'' va încheia lucrările Simpozionului Național de Estetică, printr-un concert de muzică simfonică sub bagheta dirijorului italian Andrea Barizza, în care solist, la vioară, va fi cunoscutul Michael Sussman, din Norvegia.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/r4OJon9fhOE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>