Imobilele care nu au clapete anti-refulare se inundă cel mai des

Imobilele care nu au clapete anti-refulare se inundă cel mai des

Până acum câțiva ani, după o ploaie puternică, trotuarele și carosabilul erau înghițite de ape, iar circulația șoferilor și a pietonilor era un calvar. Investițiile din ultima perioadă în modernizarea și întreținerea sistemului de canalizare din Capitală au făcut ca astfel de probleme să apară doar sporadic, iar claxoanele șoferilor și înjurăturile celor pentru care traversarea străzii pe timp de ploaie era o aventură se aud din ce în ce mai rar.

”Lucrul acesta e cu atât mai relevant cu cât în ultimii doi ani au fost înregistrate fenomene meteorologice extreme, inclusiv ploi foarte puternice ce au determinat căderi de apă cu mult peste mediile multianuale normale. Chiar și atunci când apar anumite probleme punctuale ele sunt rezolvate într-un timp scurt, astfel încât nu perturbă viața orașului”, spun reprezentanții Apa Nova.

Caseta de sub Dâmbovița, necurățată de ani buni, făcea ca Bucureștiul să se transforme într-un oraș plutitor. ”La preluarea de către Apa Nova București, aceasta nu mai avusese parte de lucrări de întreținere din 1990, fapt ce i-a redus capacitatea la 47%. După curățarea de către Apa Nova, caseta a permis tranzitarea unor volume de apă echivalente cu volumul Lacului Morii (în august 2015), la debite similare cu cele ale Oltului”, au detaliat reprezentanții companiei, care au dat și un exemplu: la ultima ploaie puternică, sistemul de canalizare a trecut testul și s-a intervenit mai ales pentru evacuarea apei din subsolurile unor imobile, pentru că aproximativ 20 dintre acestea nu aveau instalată clapetă anti-refulare, motiv care a dus la inundarea lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel am aflat că multe din imobile fie nu au montate, fie au montate greșit așa numitele clapete de sens sau clapete anti-refulare. Clapetele de sens se montează pe instalația interioară de canalizare (instalația care aparține proprietarilor de clădiri) și este în sarcina acestora ca încă de la faza de proiectare a clădirii să ia în calcul poziția clădirii față de rețeaua publică de canalizare și să prevadă instalarea acestor clapete. Totuși, deși nu este responsabilitatea sa, Apa Nova București derulează un program gratuit de consiliere a proprietarilor de imobile pentru montarea corectă a acestor dispozitive.