Editura Evenimentul si Capital

HOROSCOP Cum se fură istoria unui popor și se înlocuiește cu una falsă – subiect inofensiv și duios de vară

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 7185 Vizualizari

HOROSCOP Îngroparea istoriei noastre nu se rezumă doar la geto-daci. Pe lângă continuitatea geto-dacică, sunt și alte momente ale istoriei care s-ar dori trecute sub tăcere, scoase din conștiința omului de rând. Astfel, probele existenței valahilor (românilor medievali) în Transilvania, la venirea ungurilor, sunt o altă problemă pentru nucleele antinaționale din Cluj Napoca, Alba Iulia sau alte orașe din țară, care ne-ar vrea ajunși aici după venirea ungurilor.

HOROSCOP Pe 12 august s-au născut Helena Blavatsky, Cecil B. De Mille, Mark Knopfler, George Hamilton, Clody Berthola, Liliana Tomescu, Ion Ghica. Pe 13 august s-au născut Fidel Castro, Sir Alfred Hitchcock, Annie Oakley, Alfred Krupp, Felix Wankel, Micaela Caracaş, Ion Lăncrănjan.

În calendarul creştin-ortodox, pe 12 august sunt Sfinţii: Fotie, Anichit, Pamfil, Capiton şi Palamon, iar pe 13 august este Mutarea moaştelor Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul. Sfinţii Dorotei şi Dositei.

HOROSCOP Dragi lupi, padawani și hobbiți, am primit in email via Elveția, de la o prietenă de acolo, următorul articol, care se pretinde a fi scris de un arhitect. Nimeni nu semneză, dacă acest articol are un autor vă rog să-mi scrieți la dom.profesor@gmail.com ca să-l menționez ca sursă. Este anonim și atemporal. Poate se învârtește de ani de zile pe net, dar eu astăzi l-am primit. Ca bancul cu românul, maghiarul și Iancu, crăișorul munților. Este un articol suav, inofensiv, duios ca o adiere de briză marină, un subiect numai bun de acest weekend torid din mica vacanță de Sf. Maria în sprijinul prieteniei româno-maghiare. Abia aștept să-i citesc lui Benci, prietenul meu maghiar, luni de dimineață, când trece spre București, dacă nu l-a citit deja aici. Iată:

HOROSCOP ”În investigațiile pe care le-am făcut acum două săptămâni prin Transilvania, am ajuns și în Alba Iulia, locul Unirii de la 1600… Aici, dar și în alte părți din Transilvania, se duce o luptă teribilă, mai mult din umbră, între cei care doresc să aducă la lumină istoria noastră și cei care o vor îngropată, pentru că nu le slujește interesul. Bătălia pentru primordialitatea locuirii în Ardeal este terminată doar în varianta oficială a indivizilor așa-ziși corecți politic, care nu vor să-și supere stăpânii.

Ei bine, dacă în urmă cu câteva secole, atât sașii, cât și ungurii se pretindeau urmași ai… dacilor (scriind și cărți pe astfel de teme fanteziste), scopul acestor pretenții fiind acela de a-și justifica „drepturile istorice” în Transilvania, astăzi, când este evident că doar românii pot vorbi despre o astfel de continuitate, se fac eforturi pentru a-i îngropa pe DACI cât mai mult, pretinzând, printre altele, că românii de astăzi nu prea mai au nicio treabă cu geto-dacii, din punct de vedere al continuității istorice.

Desigur, îngroparea istoriei noastre nu se rezumă doar la geto-daci. Pe lângă continuitatea geto-dacică, sunt și alte momente ale istoriei care s-ar dori trecute sub tăcere, scoase din conștiința omului de rând. Astfel, probele existenței valahilor (românilor medievali) în Transilvania, la venirea ungurilor, sunt o altă problemă pentru nucleele antinaționale din Cluj Napoca, Alba Iulia sau alte orașe din țară, care ne-ar vrea ajunși aici după venirea ungurilor.

HOROSCOP Vă reamintesc că cetățile lui Glad (județul Timiș), Gelu (județul Cluj) și Menumorut (județul Bihor), conducătorii valahilor din Transilvania secolului IX, care s-au confruntat cu ungurii,la sosirea acestora, sunt aproape abandonate – nu numai că nu sunt indicatoare spre ele sau panouri explicative lângă acestea, dar mai mult decât atât, în cetatea lui Menumorut este amenajat un teren de fotbal și vestiare, iar în cetatea lui Gelu se cultivă porumb. De necrezut, nu-i așa? Oare cei responsabili de aceste obiective, fie ei din mediul științific, fie ei politicieni, nu știu, nu-i duce capul sau sunt rău intenționați?

Ei bine, în acest context, parcă putem înțelege situația incredibilă și impardonabilă pe care o prezint mai jos…

HOROSCOP Astfel, la solicitarea unor reprezentanți ai Catedralei Romano Catolice “Sf Mihail” din Alba Iulia, catedrală construită în secolul XIII, s-au făcut anumite cercetări arheologice în piața din fața catedralei unde existau dovezi că s-ar găsi rămășițe materiale ale unei construcții mai vechi decât catedrala, lucru care ar fi întărit teza potrivit căreia ungurii au fost primii aici, dacă aceste urme ar fi fost tot ale lor.

În contextul amenajării Cetății Alba Iuliei, s-a trecut și la investigarea arheologică a acestui spațiu unde, SURPRIZĂ, nu s-au găsit urme ungurești, ci zidurile primei Episcopii Bizantine din această parte de lume, unde se rugau românii, încă din secolul X (zece), lucru pe care l-au făcut și în secolul următor. Cu alte cuvinte, această zonă era una populată de români, de români cu continuitate istorică, de români creștini și nu de unguri.

HOROSCOP Deși orice autorități responsabile s-ar fi dat peste cap pentru a conserva și a introduce în circuitul turistic acest obiectiv de o valoare culturală excepțională pentru poporul nostru, la scurt timp s-a decis ca vestigiile PRIMEI BISERICI CREȘTINE RĂSĂRITENE DIN TRANSILVANIA să fie îngropate la loc!!! De necrezut! Adică o probă a drepturilor istorice pe care românii le au în Transilvania a fost îngropată dar, în același timp, s-au investit o mulțime de bani pentru restaurarea cetății habsburgice din inima Alba Iuliei, cetate împânzită cu statuile de bronz ale asupritorilor habsburgi și unde o gardă de paradă austriacă se ocupă de promovarea turistică a cetății. (Pe când în Alba Iulia o gardă de paradă nazistă, sau una sovietică, ca să fie pachetul complet?!?)

Dacă cumva vă imaginați că măcar vom găsi vreun panou cu explicații și imagini în dreptul locației sitului arheologic al bisericii medievale românești, vă înșelați. Dau mai bine pentru turiști dalele de piatră fără personalitate și iarba. Acestea nu afectează teoria ungurilor de a fi fost primii în Transilvania.

HOROSCOP Și lucrurile nu se opresc aici. Conform declarației doamnei dr. Daniela Marcu Istrate, arheolog expert, se pare că până și rapoartele cercetărilor arheologice făcute aici, într-o anumită perioadă, AU DISPĂRUT, lucru care este de o gravitate extremă. Iată ce ne spune domnia sa, conform revistei Daco România din Alba Iulia:

„Deşi săpăturile au fost realizate din bani publici, rapoartele lor nu se păstrează nici în arhiva fostei direcţii a monumentelor istorice (astăzi arhiva Institutului Monumentelor Istorice) aşa cum ar fi fost firesc. În dosarele respective se află doar un proces-verbal de predare a raportului sau eventual un raport administrativ foarte scurt. Rapoartele propriuzise de săpătură au fost extrase între timp, dispărând fără urmă. Documentaţia nu a rămas nici în Arhiva Institutului de Arheologie, unde R. Heitel a fost angajat după desfiinţarea D.M.I., aşa cum din nou ar fi fost firesc. Toate încercările mele din ultimii 10 ani de a vedea această documentaţie, rămasă în posesia familiei domnului Heitel nu au avut nici cel mai mic succes. Poate că acest volum va constitui un impuls în această direcţie, convingând moştenitorii arhivei domnului Heitel de bunele mele intenţii. Adăugăm aici că în toamna anului 2006, dintr-o întâmplare, am găsit într-o altă arhivă, păstrată la Cluj-Napoca , desenele CII/1968.

Am înţeles faptul că această săpătură esenţială pentru istoria României s-a desfăşurat totdeauna în condiţii mai mult decât vitrege şi nu a fost niciodată altceva decât bifarea unei formalităţi dintr-o grilă: săpături arheologice pentru întocmirea unui proiect de restaurare, iar în general restaurarea fiind încheiată deodată, sau chiar în avansul cercetărilor.”

HOROSCOP Concluzia nu este decât una revoltătoare: din ignoranță, indiferență sau reavoință, ni se îngroapă istoria. Până când?

Cred că toate ONG-urile din țară care au în programul lor istoria noastră și protejarea patrimoniului național ar trebui să se organizeze pentru a identifica în zona lor de existență acele obiective din patrimonial național care sunt batjocorite de indivizi iresponsabili sau răuintenționați și apoi pentru a reclama situația la Poliția de Patrimoniu, Comisia Monumentelor Istorice sau Ministerul Culturii. Nu mai este timp de pierdut!”

HOROSCOP Nu-i așa că este un articol duios și inofensiv de vacanță de vară? Avea și poze, fotografii elocvente, dar nu știu să le urc pe site, m-am rugat de Daniel de trei ori să mă învețe, dar are prea mult de lucru. De aceea nici nu am mai urcat video, nu știu cum să fac. Dacă știe cineva dintre domniile voastre și poate să mă ajute cu instrucțiuni clare scrise, ca pentru Dorel, tare v-aș fi recunoscător. Cum v-aș fi și dacă mi-ați semnala greșelile inerente, un autor nu poate să se corecteze singur, de aceea existau ”corectori” și ”mintea limpede” – la același email de mai sus. Încerc să păstrez un anumit nivel, așa cum am fost obișnuit, doar scriu la ziar de 50 de ani, fără a fi jurnalist.

HOROSCOP Dar acum, vă rog să mă scuzați, mă duc să observ Perseidele. Fără instrumente, cu ochiul liber, așa se face de către profesioniști. În acest weekend Pământul trece prin fluxul principal al unui curent de meteoriți. Perseidele. Francezii au o denumire poetică: lacrimile Sfântului Laurent. Din nefericire, anul acesta, densitatea maximă de meteoriți vizibili, circa 75-100 pe oră, are loc ziua, pe fusul nostru orar. Deci, nu vor fi observabili de pe teritoriul României, decât dacă ne pricopsim cu un bolid, un meteorit mare cât un autobuz. Ceea ce este foarte puțin probabil.

Probabil că ați realizat, dragi lupi, padawani și hobbiți că modul meu de gândire este sincronic, cum spunea Carl Gustav Jung, prin conexiuni, uneori logice, alteori, nu! Gândire nonA, nonaristotelică, cum ar spune A.E. van Vogt. M-a surprins întotdeaună, în scurta sau lunga mea viață, cât de violentă, agresivă este zodia Leului. Perioada de timp, nu nativii. În luna august și în ultima săptămână din iulie, oamenii sunt mai nervoși decât de obicei, sar mai repede la bătaie. În acest timp sunt Perseidele cel mai important curent de meteori cu un maxim pe 12 august. Simțeam că cele două lucruri, nervozitatea oamenilor și amenințarea din spațiu, sunt legate, într-un fel.

HOROSCOP Și, am găsit! Într-un video cu Carl Sagan, seria ”Cosmos”. Pe care îl apreciez enorm, tocmai pentru că era un dușman neîmpăct al astrologiei. Comentariile lui nesuferite și argumentele contra aduse, m-au condus pe calea astrologiei științifice, creștine. Acum sunt în poziția să-i combat orice argument contra astrologiei, dar, vai, evreul ateu a plecat să studieze stelele de aproape. Marele om de știință spunea că în luna august omenirii îi este frică. Evenimente apocaliptice au avut loc în luna august, adaugă Sagan. Amintirea lor s-a înscris adânc în subconștientul colectiv. Simpaticul curent de meteoriți, acum ca niște focuri de artificii, nu a fost mereu așa. În cursul miilor, zecilor de mii, sutelor de mii de ani, în luna august au căzut pe Pământ bolizi uriași, cât un bloc, rar, cât un cartier, care au pustiit totul, pe o mare rază. Cometa Swift-Tuttle. Energia este masa multiplicată cu pătratul vitezei luminii, ne amintește Sagan.

De aceea suntem mai nervoși în luna august, nu neapărat din cauza căldurii, ci din cauza Perseidelor! În eoni, aproape de eternitate, în seria numerelor mari, timpul se curbează, face cercuri și spirale, de unde teoria repetiției, a ciclurilor, a modulelor. Și frica, mereu prezentă, tradusă astăzi prin nervozitate.

HOROSCOP Carl Sagan spune că este de părere că bolidul uriaș, cât un oraș, care a căzut în peninsula Yucatan, acum circa 60 de milioane de ani, făcea parte din Perseide. Există o teorie care spune că schimbarea de climă datorată impactului monstruos care a produs miliarde de tone de cenușe și pulberi în atmosferă a dus la extincția multor specii de dinozauri. Cei gigantici, în primul rând. Pentru că, vorba cântecului studențesc cu Jana, care nu moare, ci se transformă, dinozaurii nu au pierit, s-au transformat, sunt păsările noastre de astăzi. Uitați-vă în ochii unui cocoș pintenat și o să vedeți un velociraptor! Cu pene!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro

Rubato

24,00Lei

Zăpada

38,00Lei

libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:13 Rezultate Evaluarea Naţională 2018. SE AJUNGE LA INSTANŢĂ? Reacţia Ministerului Educaţiei. NOTELE PE JUDEŢE. Update 22:30 LEGE ÎNCĂLCATĂ la Cotroceni prin TRAFIC DE INFLUENȚĂ? Președinția, atinsă de SCANDALUL fără precedent. Breaking news 22:19 REVOCAREA șefei DNA. Iohannis a oferit ULTIMA REACȚIE despre viitorul Laurei Codruța Kovesi 16:24 Concluzie ŞOCANTĂ a unui politician: Maior şi Kovesi au FALSIFICAT semnătura preşedintelui ÎCCJ. S-au comportat ca MAFIOŢII 12:49 Atac la propagandiştii Noii Securităţi: Cum MINT ODIOS cu privire la modificările Codului de procedură penală 12:44 Protocolul SRI - Înalta Curte a transformat judecătorii în „sifoane” 10:35 Cel mai crunt mesaj transmis din SUA: „Puşcăria pentru Maior, Coldea şi Kovesi e mult prea puţin” 10:23 Verdictul lui Cristoiu în legătură cu protocolul SRI: „Trebuie o Comisie specială! S-a încălcat Constituția” 07:03 CCR analizează marți SESIZAREA lui KLAUS IOHANNIS. Ce urmărește președintele ROMÂNIEI 22:36 COLABORATORII lui Kovesi au făcut-o PRAF pe ȘEFA DNA. Cea mai DURĂ RADIOGRAFIE vine din INTERIORUL instituției 17:29 A fost DESECRETIZAT protocolul încheiat de SRI cu ICCJ. Documentul INTEGRAL 17:09 VALIDAREA MANDATULUI lui Iohannis, sub SEMNUL ÎNTREBĂRII! Teoria incendiară a judecătorului CCR Petre Lăzăroiu 12:29 Sondaj: PSD și-a revenit din pumni. PNL pe tobogan. Un nou partid face valuri 14:25 Ministrul Justiției comentează scrisoarea celor 1000 de magistrați: Să difuzați materialele, astfel intrăm în derizoriu 14:23 Toader îi dă REPLICA lui Iohannis. Avem „SUPERMINISTRU” la Justiție? Scandalul REVOCĂRII Laurei Kovesi ATINGE următorul nivel 14:14 Raportul final al anchetei parlamentare: Monica Macovei a scos în 2005 din arhiva SIPA un registru cu documente 14:05 DEZVĂLUIRE: Înainte să fie uns la SIE, Vlase își programase o întâlnire cu evrei influenți. Surse PSD: Vizita a picat 11:46 Klaus Iohannis a dat PSD-ului spionajul extern! Gabriel Vlase, doctor la SRI, va fi noul director SIE 11:04 Scandalurile se țin lanț în partidul lui Băsescu! Demisie de ultimă oră. „Așa a hotărât Eugen Tomac, îi respect decizia! Asta e” 10:28 Revocarea Codruţei Kovesi. CÂND VINE MARELE MOMENT în Justiţie? Procurorul General a răspuns. Breaking news

Articole salvate