Hexi Pharma e doar un simptom al cancerului plasării directorilor de spitale pe criterii politice
- Mălin Bot
- 2 iunie 2016, 00:00
Directorul Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti, medicul Monica Pop, s-a lansat în nişte acuze total deplasate la adresa jurnalistlui Cătălin Tolontan.
Pe un ton prea agresiv, aceasta a acuzat o vânătoare de vrăjitoare inexistentă, dar a atins adevărata sursă a morţilor din spitale, provocate de bacterii şi dezinfectanţi diluaţi. Hexi Pharma este doar un simptom al unei boli mai grave, despre care a vorbit Monica Pop în răspunsurile prea agitate şi răcnite pe care le-a dat lui Cătălin Tolontan.
Medicul îl acuză pe jurnalist pentru dezvăluirile care privesc spitalul unde Monica Pop este director de 23 de ani. Tolontan a descoperit şi a publicat documente care demonstrează că directorul de spital Monica Pop era simultan angajatul Monica Pop, salariat al unei firme care îşi derula activitatea în interiorul spitalului.
Firma vindea pacienţilor mâncare şi alte lucruri. Indiferent cu ce explicaţii vine acum doamna Pop, situaţia este anormală. Un director de spital care primeşte orice sumă de la o firmă care face afaceri în spitale, orice spitale, are o problemă cel puţin morală, dacă nu chiar legală.
Doamna Monica Pop a început să strige la Cătălin Tolontan, acuzând că sursa informaţiilor jurnalistului ar fi o fostă angajată a spitalului, care este procesomană. Şi acest lucru este irelevant, pentru că nu contează calitatea şi onestitatea celui care a prezentat documentele, contează ce este în documente şi cât timp ele nu sunt nişte falsuri, doamna Pop are o mare problemă.
Este într-o situaţie în care nu ar trebui să se afle niciun director de spital onest. Era normal şi perfect justificat din perspectiva interesului public ca un jurnalist, orice jurnalist, să prezinte aceste lucruri. Cu atât mai mult este perfect normal să facă aceste dezvăluiri Cătălin Tolontan, din moment ce de mai bine de o lună de zile acest jurnalist face dezvăluiri după dezvăluiri, fără precedent, despre problemele grave din spitale. Este evident că orice persoană care vrea să denunţe alte nereguli i se va adresa lui Tolontan, pentru că a demonstrat că nu protejează şmecherii din sistem. Monica Pop a mai spus, în scandalul cu Cătălin Tolontan, că este director de spital de 23 de ani şi că a rezistat pe această funcţie indiferent cum s-au schimbat puterile politice, acest lucru demonstrând, spune doamna Pop, că nu este controlată politic. E posibil ca aceasta să fie o explicaţie. Însă la fel de posibil se poate spune că şi-a păstrat funcţia, tocmai pentru că a ştiut să-şi obţină sprijinul politic de la toţi cei care s-au perindat la putere. Un lucru este cert. Toate partidele care s-au perindat la guvernare şi au exercitat puterea politică au schimbat directorii de spitale pe criterii care nu au avut nicio legătură cu performanţa managerială, cu calitatea actului medical sau cu interesul pacienţilor. I-au pus pe funcţii pe criterii politice şi pentru ca ei să răsplătească liderii locali ai partidului cu tot felul de contracte dedicate pentru firme, care mai departe cotizau la partid şi dădeau munţi de şpăgi în stânga şi în dreapta. Practic, generarea corupţiei în spitale era, de fapt, politică generală a partidelor care au exercitat puterea în România. Era o politică guvernamentală neoficială. Aceasta este boala ucigătoare care a produs si simptomul Hexi Pharma.
Cauza morţii a zeci şi zeci de mii de români ucişi de bacterii în spitale de zinfectate cu apă chioară este transformarea corupţiei în politică de partid şi căpuşarea deliberată a spitalelor cu paraziţi al căror rol era să stoarcă cât mai mulţi bani din spitale pentru partide şi şmecherii din conducerile lor.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”
Facebook: pagina publică
Humanitas: pagina de autor
Video: pagina de Youtube
Google+: pagina personală
Citiţi mai multe:
- ROMÂNIA, aşa cum nu o vezi la TV. O japcă de un miliard de euro a Guvernului Ponta
- România, aşa cum nu o vezi la TV: aria dezbinării şi studenţii basarabeni de la metrou
- Cum ne fură mafioţii mână în mână cu politicienii
- Lacrimi de crocodil pentru infractori, vărsate din mentalitate de delincvent
- Statuia lui Mazăre și sarea de baie de la magazinul de etnobotanice
- România, aşa cum nu o vezi niciodată la TV: Balamucul prin care treci fără să-ţi dai seama
- România, așa cum nu o vezi niciodată la televizor: cele două țări de la colțul străzii
- România, așa cum nu o vezi la televizor: cum se fură la spălătorie și de ce e hoția sport național
Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.
Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII
Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali
Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!