Guvernul ia în calcul trei variante care vizează Pilonul II de pensii
- Cristina Vladu
- 1 septembrie 2017, 00:00
Proiectul Legii pensiilor va fi lansat în dezbatere internă. În privinţa celor private, Guvernul va lua o decizie săptămâna viitoare.
Potrivit premierului Mihai Tudose, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a finalizat proiectul Legii pensiilor şi acesta urmează să fie lansat într-o dezbatere internă. „Acest proiect are menirea să regleze o mulţime de nedreptăţi. Avem decalaje foarte mari între pensionari, care au muncit exact la fel. Dezbaterea internă este necesară pentru că ne dorim ca legea să fie foarte bine aşezată. Nu vrem să apară scăpări”, a adăugat şeful Executivului.
Săptămâna viitoare sunt gata simulările
Pe de altă parte, cât privește scandalul declanșat în legătură cu Pilonul II de pensii, Mihai Tudose a spus că „sunt trei variante: să lăsăm lucrurile aşa cum sunt, umblând doar la comisioanele care se iau astăzi de administratorii privaţi ai acelor bani, fiindcă, repet, au exagerat. Varianta a doua: să diminuăm cota pentru Pilonul II în favoarea Pilonului I. Varianta a treia: opţional. Se fac calcule. Săptămâna viitoare vom avea simulările complete şi vom lua o decizie”. Tudose a insistat că discuţia privind schimbarea regulilor a pornit de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), susţinând, totodată, că taxa de management de 2,5% stabilită pentru administratori iniţial a continuat să fie luată timp de 10 ani. „Vorbim de nişte miliarde”, a comentat el.
Guvernul aruncă pisica în curtea ASF
Acum o săptămână, vicepremierul Marcel Ciolacu declara că Guvernul va lua o decizie în privinţa Pilonului II, întrucât analizele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) şi ale ministerului de Finanţe au evidenţiat „cifre îngrijorătoare”, precizând că „nu Guvernul României a pornit această discuţie, şi nu că nu avem bani. A plecat de la ASF, dânşii urmăresc cifrele. Din cifre au ieşit anumite concluzii. Au avut o întâlnire cu administratorii de la Pilonul II. Nu este luată o decizie, nu există desfiinţarea. Decizia politică va fi o decizie cum e mai bine pentru cetăţenii României. Există anumite cifre care ne îngrijorează. E ceva îngrijorător cu pilonul II, nu ca în alte state, ca în Polonia unde s-a fugit cu banii”, a spus el, precizând că nu va fi „o intrare brutală” a statului.
APAPR cere analiza Ministerului de Finanțe
În replică, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) i-a cerut premierului să publice analiza făcută de Ministerul Finanţelor din care rezultă că sunt „cifre îngrijorătoare” în cazul Pilonului II de pensii. De asemenea, APAPR a solicitat o întrevedere cu şeful guvernului pentru a discuta rezultatele acestei analize