Grindeanu: ”Ministrul Leș îmi va prezenta săptămâna viitoare prioritățile în achizițiile de armament”
- Razvan Gheorghe
- 24 martie 2017, 15:48
Premierul Sorin Grindeanu a declarat vineri, la Tulcea, că săptămâna viitoare va avea o discuţie preliminară cu ministrul Apărării, Gabriel Leş, şeful Statului Major şi alţi reprezentanţi ai ministerului cu privire la priorităţile de înzestrare a Armatei, urmând ca ulterior să fie transmis Parlamentului un memorandum cu privire la necesarul de achiziţii
”Am discutat cu domnul ministru Leş ca săptămâna viitoare să-mi prezinte împreună cu şeful Statului Major şi ceilalţi din minister ceea ce au dânşii priorităţi, astfel încât să demarăm aceste achiziţii, fie că vorbim de corvete sau de alte lucruri. Altfel, s-ar putea ca tot acest efort financiar făcut din bugetul naţional să fie degeaba. Adică, să ajungem în situaţia în care aceşti bani să nu fie cheltuiţi”, a declarat vineri, la Tulcea, premierul Grindeanu în timpul unei conferinţe de presă.
Discuţia cu ministrul Leş va preceda transmiterea unui memorandum pe tema viitoarelor achiziţii strategice către Parlamentul României, care va decide dacă va aproba sau nu programul de înzestrare a Armatei.
'Este pentru prima dată de când România a devenit membru NATO şi îşi respectă angajamentul, şi anume alocarea a 2% din PIB pentru Apărare. Dorinţa noastră este ca cea mai mare parte din resursele financiare să fie cheltuite în industria naţională, să creăm noi locuri de muncă', a mai spus premierul României.
Prezent la Tulcea alături de senatori PSD şi alţi factori guvernamentali, Sorin Grindeanu a vizitat vineri şantierul naval Vard Tulcea SA şi a apreciat activitatea acestei unităţi drept 'o privatizare de succes'. Întrebat dacă în timpul întâlnirii cu conducerea unităţii s-a discutat despre posibilitatea preluării unei comenzi a MApN de către această unitate, parte a unui consorţiu care deţine şi unităţi specializate în nave militare, Grindeanu a răspuns că vor fi "licitaţii deschise" în acest sens.
'Licitaţiile sunt deschise, iar noi ne dorim ca mare parte din sumele pe care le avem pe acest domeniu să vină în industria naţională', a mai spus Grindeanu.
Potrivit conducerii VARD, unitatea tulceană are contracte încheiate până în anul 2021.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu s-a stabilit şantierul sau firma care se va ocupa de construcţia corvetelor, fiind nevoie de o "mai bună clarificare a procedurii".
"Nu s-a stabilit (şantierul, firma - n.r.). Este cu siguranţă nevoie de o mai bună clarificare a procedurii. Guvernul a promis ca va face acest lucru", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.
El a precizat că ministrul Apărării, Gabriel Leş, a informat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării că a trimis în Parlament propunerile pentru marile proiecte de achiziţii, care au nevoie, dacă depăşesc o anumită sumă, de acordul Legislativului.
"Sper ca aceste chestiuni să fie discutate cu celeritate în Parlament", a declarat Iohannis.
Şeful statului a precizat că următorul pas va fi o selecţie a ofertantului.
Marţi, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat o formă actualizată a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă, după cum anunţa Klaus Iohannis, care preciza că prin aplicarea acestui program operatori economici naţionali pot participa la fabricarea unor tipuri de tehnică militară.
"Prin punerea în aplicare a programului, actualizat şi în acord cu autorităţile NATO, se vor iniţia programele esenţiale de înzestrare şi participare a operatorilor economici naţionali la fabricarea unor tipuri de tehnică militară, şi aş exemplifica aici: transportoare blindate 8x8 şi 4x4, autoturisme de transport blindate şi neblindate de tip uşor, avioane multirol, sisteme de comandă şi control şi corvetele", a spus Iohannis.
Guvernul Cioloş a adoptat, în luna noiembrie a anului trecut, o hotărâre privind programul strategic de înzestrare "Corvetă multifuncţională". Prin această HG au fost aprobate circumstanţele şi procedura specifică aferente acestui program în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., precum şi a suportului logistic iniţial. Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, a fost stabilită la 1,6 miliarde euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat săptămâna trecută că hotărârea de guvern privind achiziţionarea a patru corvete pentru Armată va fi abrogată de Guvern, urmând să se vină în Parlament cu un memorandum, iar după ce Legislativul se va pronunţa asupra acestuia, să fie făcuţi paşii următori. Potrivit acestuia, prin hotărârea respectivă nu s-a respectat legea din punct de vedere procedural.
"Trebuiau, înainte de HG, să vină în Parlament. Orice investiţie peste 100 de milioane de euro în acest domeniu trebuie să aibă aprobarea Parlamentului", a mai explicat Grindeanu, citat de Agerpres.