"A existat un PLAN de a crea un CAL TROIAN ÎN PSD". Mircea Geoană, ACUZAŢII GRAVE în comisia de ANCHETĂ a Parlamentului privind alegerile prezidenţiale din 2009

"A existat un PLAN de a crea un CAL TROIAN ÎN PSD". Mircea Geoană, ACUZAŢII GRAVE în comisia de ANCHETĂ a Parlamentului privind alegerile prezidenţiale din 2009

Fostul candidat al PSD la alegerile prezidenţiale din 2009, Mircea Geoană, a declarat, marţi, în comisia parlamentară de anchetă a respectivului scrutin electoral, că există "suspiciuni rezonabile" potrivit cărora a exista un "efort coordonat de la cel mai înalt nivel al statului român de influenţare a alegerilor din 2009".

"În opinia mea, şi este o opinie în care elemente subiective şi obiective se conjugă, cred că putem spune că există suspiciuni rezonabile pentru existenţa unor elemente constituite a unui efort deliberat şi conjugat coordonat de la cel mai înalt nivel al statului român de influenţare a alegerilor din 2009. Este vorba de o încercare de perpetuare a unui sistem de forţă, de putere, de şantaj şi corupţie politică şi economică, cu consecinţe grave asupra stării generale a naţiunii şi a intereselor generale ale cetăţenilor României. Acţiunea din 2009 a avut un caracter inter-instituţional şi transpartinic, încolonând sub o comandă unică conducători obedienţi, nu instituţii în ansamblul lor, veleitari din politică, carierişti sau persoane şantajabile din zonele cheie ale sistemului politic şi administrativ al ţării. Vorbim de persoane şi nu de instituţii", a declarat Mircea Geoană în timpul audierii.

Legat de dezvăluirile jurnalistului EVZ Dan Andronic, potrivit căruia în locuinţa lui Gabriel s-au aflat în noaptea alegerilor prezidenţiale Laura Codruţa Kovesi (Procuror General), George Maior (director SRI), Florian Coldea (şeful operativ al SRI) şI Vasile Dîncu (sociolog, fost vicepreşedinte PSD), Mircea Geoană a declarat în timpul audierii: "Pot sa spun la vestea la care am aflat-o, daca se confirma ca acest grup important de lideri s-au intalnit, in sine arata un anumit element de tip conjuraţie. Care a fost finalitatea, daca au facut ceva legal sau ilegal ar fi deplasat sa fac eu procese de intentie. Dar surpriza mea a fost masiva ca oameni atat de influenti in statul roman aleg sa fie impreuna in noaptea alegerilor. Nu cred sa fie vreun dubiu cu privire la preferinta lor lega de al doilea mandat".

El a mai spus în comisie că a început să îi fie "destul de clar", din 2009 încoace, că există o legătură între "conducători ai instituţiilor de forţă şi mediul politic" dar că nu poate să afirme care este natura acestor relaţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a precizat, totuşi, în comisia de anchetă, că din informaţiile pe care le-a aflat, a existat "în mod evident" în 2009 o încercare de apropiere a unor şefi de instituţii de unii lideri politici ai PSD. "A existat un plan de a crea un adevarat cal troian, un element de presiune si influenta, nu la nivelul institutiilor, dar liderii lor sa-si fi propus sa creeze o anumita intimitate cu lideri PSD", a declarat Mircea Geoană în comisia de anchetă.

Audierea lui Mircea Geoană va continua, lunea viitoare.

Înaintea lui Geoană a dat declaraţii comisiei de anchetă şi şeful campaniei prezidenţiale a PSD din 2009, Viorel Hrebenciuc, care a spus că în opinia sa sunt suspiciuni de fraudare a votului în Diaspora.