Fost șef SPP: Alegerile prezidențiale din 2009 au fost fraudate. Procesul a fost coordonat de Coldea și Maior

Fost șef SPP: Alegerile prezidențiale din 2009 au fost fraudate. Procesul a fost coordonat de Coldea și Maior

Fostul director al SPP, Dumitru Iliescu, a a susținut, în fața comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 că scrutinul a fost fraudat masiv, iar operațiunea a fost condusă de fostul șef al SRI, George Maior, și fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea.

„Alegerile prezidențiale din 2009 au fost fraudate, iar acest proces a fost coordonat de domnii Coldea și Maior (...) Ei au coordonat acțiunile pentru a pune în aplicare planul de realegere a lui Traian Băsescu. Eu sunt convins că domnul Geoană a câștigat alegerile, dar acestea au fost fraudate”, a declarat Dumitru Iliescu.

Fostul șef al SPP a declarat că una dintre metodele de fraudare folosite de servciile secrete a fost prin intermediul judecătorilor din Birourile Electorale Județene.

„Judecătorii pe care ei îi aveau la mână erau trimiși în Birourile Electorale Județene și acționau la comanda serviciilor (...) Serviciile aveau un portofoliu de magistrați și din acel lot de magistrați au fost desemnați membri ai Biroului Electoral Central și la anumite Birouri Electorale Județene”, a precizat Iliescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul șef al SPP a mai susținut că miza alegerilor din 2009 nu a fost numai alegerea unui nou președinte, ci și protejarea intereselor unor șefi din SRI. „Aceștia își luau comisioane foarte mari din contracte, iar dacă ar fi câștigat Mircea Geoană se schimbau oamenii din sistem”, a subliniat Iliescu.

El a adăugat că, în perioada campaniei electorale de la acea vreme, a asigurat consultanţă pentru preşedintele PSD de atunci, Mircea Geoană, pentru programul cu care acesta candida la prezidenţiale.

„Nu am intrat în echipă, nu am făcut parte, doar i-am asigurat consultanţă dlui Geoană pe această speţă. Însă am fost în contact cu echipa de campanie a dlui Geoană, inclusiv cu cei care organizau activităţile, am fost şi la o acţiune comună. (...) În perioada respectivă şi chiar anterioară am primit diverse informaţii vizavi de modul în care se încearcă să se organizeze campania respectivă şi acţiunea unor persoane cu demnităţi publice pentru a asigura continuitatea (...) preşedintelui în funcţie. Aceste informaţii pe care le-am obţinut le-am pus la dispoziţia conducerii PSD, informând de fiecare dată când soseau asemenea informaţii. Au venit informaţii încă din 2008, înainte de alegerile parlamentare, în sensul că după derularea alegerilor şi după ce se va vedea rezultatul votului se va încerca să se facă o alianţă mai puternică pentru a putea să se promoveze nişte legi care erau considerate necesare în momentul respectiv de către preşedintele Traian Băsescu”, a detaliat Iliescu.

El a amintit că, după alegerile parlamentare din 2008, s-a creat alianţa PSD-PDL, după care s-a procedat la împărţirea portofoliilor, a ministerelor.

„Ceea ce am reţinut înainte de a se derula activitatea respectivă a fost că, de fapt, a venit o informaţie că se încearcă ca Ministerul de Interne să treacă la PDL. Conducerea PSD nu a acceptat această chestiune şi, după negocieri intense, au obţinut conducerea MAI. În această situaţie, ulterior, mi-au sosit informaţii că cei din conducerea SRI au făcut presiuni asupra unor membri ai PSD, mă refer la cei din conducerea PSD, ca la conducerea acestui minister să fie numit dl Oprea. Şi aşa s-a şi întâmplat. După numirea dlui Oprea la conducerea MAI trebuia să se vină cu propuneri pentru secretarii de stat", a afirmat Dumitru Iliescu.

Potrivit acestuia, exista, în cadrul înţelegerii PSD - PDL un protocol, un algoritm după care erau numiţi secretarii de stat.

„Dl Oprea a profitat de faptul că dl Geoană era plecat pentru câteva zile în SUA şi, după o consultare pe care a avut-o cu dl Traian Băsescu, a venit şi a propus secretarii de stat direct primului ministru, iar primul ministru a emis hotărârile respective. Însă, până să se publice în Monitorul Oficial, am aflat de această chestiune şi l-am contactat pe dl Geoană, care a luat legătura cu dl prim-ministru Boc şi au anulat numirile respective. În aceste condiţii, dlui Oprea i s-a sugerat să îşi dea demisia şi să plece de la conducerea MAI pentru că se aflase deja care era scopul acestuia", a susţinut fostul şef al SPP.

El a arătat că legătura celor povestite cu alegerile din 2009 este „foarte mare, pentru că exista un plan bine pus la punct, care s-a făcut şi în 2013, în decembrie, pentru alegerile din 2014".

„Acest plan şi el a fost foarte bine conturat în vederea susţinerii preşedintelui de la acea perioadă ca să poată să câştige din nou alegerile în 2009. Şi aveam informaţia, chiar dacă ulterior dl Nica a fost numit ministru de Interne, am avut informaţia cu o lună înainte de a fi demis că va fi demis. Şi scopul acestei demiteri a fost ca să preia controlul asupra MAI, care avea un rol major în organizarea şi desfăşurarea corespunzătoare a alegerilor. Am aflat cu o lună înainte de a fi demis dl Nica că i se va găsi un pretext că o să fie demis. L-am informat şi pe dl Nica şi pe dl Geoană despre aceasta, domniile lor n-au crezut în faza iniţială. (...) Dar s-au convins de această manevră", a declarat Dumitru Iliescu.

Jurnalistul Dan Andronic a dezvăluit că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea.