Firmele lui ADAMESCU acuzate de TUNURI de milioane de euro. ZECI de firme îşi căutau DEGEABA dreptatea în justiţie

Firmele lui ADAMESCU acuzate de TUNURI de milioane de euro. ZECI de firme îşi căutau DEGEABA dreptatea în justiţie

Omul de afaceri Dan Grigore Adamescu avea interese de mai multe milioane de euro, în două dosare de insolvență, care au legătură între ele. Două firme controlate de Adamescu s-au angajat că vor construi două centre logistice pentru două două lanțuri de supermarket-uri care sunt prezente în România.

Unul dintre aceste centre logistice a fost construit de Lidl România, la Iernut, județul Mureș. Pentru construcția acestuia, societatea a încheiat un contract cu Baumeister SA, în calitate de subcontractor general, societatea controlată, la vremea respectivă, de Dan Adamescu. Ulterior, în joc intră societatea Baumeister Construcţii Civile SRL, devenită ulterior Active Construcții Industriale SRL, în calitate de subcontractor, care, la rândul ei a subcontractat lucrările către alte firme de construcții.

Scandalul a pornit în momentul în care Active Construcții Imobiliare SRL a uitat să mai achite contravaloarea lucrărilor care în prezent sunt în sumă de peste zece milioane de euro. Pe lista celor care au de recuperat bani sunt zeci de firme, de construcţii, care din această cauză au fost obligate să concedieze sute de muncitori.

Judecătoarea Rovenţa a admis penalităţi de un milion de dolari

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a putea să își recupereze banii, patronii societăților care au efectua lucrări la Iernut, au cerut deschiderea insolvenței soceității Active Construcții Industriale SRL.

Dosarul a ajuns pe rolul Secției Vll a Tribunalului București, la judecătoarea Elena Rovența, arestată pentru corupție și acuzată că ar fi primit bani de la Adamescu, prin intermediul unui avocat, suma de 5.000 de euro. În prima fază, la cererea firmei Baumeiser SA, care s-a înscris și ea la masa credală, printre firmele care aveau de recuperat bani de la Active, judecătorarea Rovența a numit un lichidator judiciar. Acesta a fost schinbat cu lichidatorul clujean Răzvan Zăvălean. Acesta explică faptul că firmele care aveau de recuperat bani de la Active nu au fost de acord cu decizia judecătoarei Rovența și au reușit să impună un alt lichidator independent în persoana lui. Zăvăleanu a mai declarat că judecătoarea Rovenţa a admis o cerere făcute de societatea Sigur Industrial Construct SRL, care iniţial s-a numit Baumeister SA, de a se înscrie la masa credală cu suma de 32 de milioane de lei din care trei milioane de lei reprezintă penalităţi de întârziere.

Întrebat dacă în timpul procesului a simțit o anume implicare părtinitoare a judecătoarei Rovența, Zăvăleanu a declarat că magistratul a refuzat să depună o plângere penală împotirva conducerii Active SRL. "Potrivit legii insolvenţei, cei de la societatea Active aveau obligaţia de a preda evidenţele societăţii dar nu au făcut-o. La unul dintre termenele de judecată s-a cerut judecătoarei să depună plângere penală dar nu a fost de acord", spune Zăvăleanu.

Judecătorul Stanciu a primit şpagă suma de 15.000 de euro

Între timp, pe rolul aceleiaşi instanţe a Tribunalului Bucureşti, s-a cerut şi insolvenţa firmei Beumeister SA, contractorul general al lucrărilor care au fost executate la Iernut. Şi această societate şi-a schimba numele in Sigur Industrial Construct SRL. Dosarul de insolvenţă a ajuns la judecătorul Ion Stanciu, arestat la rândul lui, la solicitarea DNA, pentru fapte de corupţie. Procurorii DNA susţin că judecătorul Stanciu a primit de la Dan Adamescu, prin intermediar suma de 15.000 de euro.

Avocatul Mircea Matei, care reprezintă firma Industrial Access, înscrisă la masa credală a societăţii Sigur Industrial Construct SRL, a declarat că "jocul" judecătorul Stanciu juca era la vedere pentru firma unde Adamescu avea un interes. "În prima fază au fost mai multe societăţi care au cerut insolvenţa firmei Sigur Industrial Construct SRL, pe motiv de incapacitate de plată. Avocaţii firmei au venit însă cu un extras de cont din care rezulta ca există bani în cont iar judecătorul Stanciu a respins cererea cu obligarea societăţilor care au cerut intrarea în insolvenţă, la plata sumei de 170.000 de lei cheltuieli de judecată", spune avocatul din Baroul Bucureşti.

Ulterior, mai spune avocatul, acelaşi judecător Stanciu a ţinut dosarul pe loc, până când firma controlată de Adamescu a încasat o creanţă de mai multe milioane de euro, după care magistratul a dispus intrarea firmei în insolvenţă.

EXEMPLE

ASA Cons România SA a lucrat pentru Baumeister și Baumeister Construcții Civile SA lucrări în valoare de 12,43 milioane de lei;

Danco Group SRL a lucrat pentru Baumeister Construcții Civile SA lucrări în valoare de 299 mii lei;

Inreco Remix SRL a lucrat pentru Baumeister Construcții Civile SA lucrări în valoare de 934 mii lei;

Derom Total SRL a lucrat pentru Baumeister Construcții Civile SA lucrări în valoare de 8,27 milioane lei;

Systembau SPS SRL a lucrat pentru Baumeister Construcții Civile SA lucrări în valoare de403 mii lei;

Pomponios SRL a lucrat pentru Baumeister Construcții Civile SA lucrări în valoare de 1,69 milioane lei.