Editura Evenimentul si Capital

„Vremea întrebărilor” cu Robert Turcescu. Ce spune Vasile Blaga, co-preşedinte PNL, despre implicarea SERVICIILOR SECRETE în viaţa politică

Vasile Blaga (FOTO: Răzvan Vălcăneanţu)
Autor: | | 16 Comentarii | 8564 Vizualizari

Co-președintele liberal Vasile Blaga anunţă că PNL este dispus să guverneze alături de UNPR şi crede că serviciile secrete nu se implică în viaţa politică. Co-preşedintele PNL nu dă nicio şansă PMP, chiar şi cu implicarea în partid a lui Traian Băsescu, şi anunţă că va candida anul viitor pentru un nou mandat de parlamentar.

Cunoscutul jurnalist Robert Turcescu revine în paginile „Evenimentului zilei”. În fiecare zi, de marți până vineri, veți putea citi interviurile, reunite sub titlul „Vremea întrebărilor”, pe care gazetarul le va realiza cu cele mai importante personalități ale momentului.

Robert Turcescu: Am vizitat pagina de Facebook a preşedintelui Iohannis şi, ca să nu folosesc cuvinte dure, o să spun doar că am văzut acolo foarte multe comentarii critice în legătură cu activitatea preşedintelui, dar şi numeroase reproşuri la adresa Opoziţiei, motivul principal fiind legat de rămînerea lui Victor Ponta în fruntea Guvernului.

Vasile Blaga: N-am citit, sincer să fiu, pagina de internet a domnului Preşedinte, dar încă de la început ştiam că o să fie un altfel de preşedinte, şi a spus-o şi în campania electorală. Probabil că românii sînt obişnuiţi cu un preşedinte de un anumit tip, domnul Băsescu era prezent, extrem de prezent, vreme de zece ani de zile, domnul Iohannis intervine atunci cînd consideră necesar şi de aici, probabil, există această percepţie. Şi domnul Preşedinte, şi noi, PNL, evident că ne dorim ca domnul Ponta să plece pentru că, e clar, prezenţa lui în fruntea guvernului nu face deloc bine României. Ponta este cel care administrează ţara asta, dar în momentul ăsta vedem că, practic, e izolat, pentru că, în orice stat democratic, un om aflat în situaţia lui şi-ar fi dat demisia demult.

Dacă v-aş fi spus, în urmă cu zece ani, că Gabriel Oprea va ajunge un actor important pe scenă politică românească ce-ați fi spus?

Eu n-am avut o relaţie directă acum zece ani cu domnul Oprea, l-am cunoscut mai mult în momentul în care a făcut parte din Guvernul Boc şi tot ce pot să vă spun e că s-a comportat extrem de corect şi el, şi parlamentarii domniei sale, faţă de susţinerea guvernului din care a făcut parte. Atunci când a picat Guvernul Boc nu s-a întîmplat din cauza domnului Oprea, ci pentru că o parte din foştii noştri colegi aşa au considerat ei că este mai bine, să-şi urmeze un alt parcurs politic, un alt parcurs în viaţă. Evident că, în actuala economie parlamentară, rolul domnului Oprea şi al UNPR este important, pentru că în Parlament avem ce-a votat poporul la ultimele alegeri generale şi atunci, în actuala conjunctură politică, sigur că domnul Oprea are un rol important.

Vedeţi PNL guvernând alături de UNPR?

Noi dorim ca Guvernul Ponta să plece, dar, cel puţin în acest moment, domnul Oprea a spus că îl susţine pe domnul prim-ministru, eu nu l-am auzit spunînd că susţine PSD… Dacă, din diverse motive, PSD nu-l va mai susţine pe domnul Ponta sau dacă, din alte motive, domnul Ponta pleacă, sunt convins că preşedintele Iohannis va chema partidele politice la consultări şi ce ne-am dori noi, nu de acuma, de prin februarie tot spunem asta, ne-am dori alegeri anticipate.

Repet însă, vă vedeţi în vreun context guvernînd alături de UNPR?

Guvernînd sau susţinînd un guvern minoritar, da, pentru că nu există altă variantă! Există vreo altă variantă?! Nu vreau să fiu ipocrit, dar dacă nu te susţine cineva… Să presupunem că am merge pe un guvern minoritar PNL, cine te susţine pînă la urmă în Parlament?

Care este atmosfera în interiorul PNL având în vedere anunţul făcut de fostul preşedinte Traian Băsescu cum că se va implica din nou, activ, în politică?

Domnul preşedinte Traian Băsescu nu are niciun rol în parcursul PNL! Eu nu l-am întrebat, nici eu şi nici alţi colegi, atunci cînd am decis fuziunea vechiului PDL cu PNL. Ce va face dînsul cu PMP… Eu nu văd niciun viitor pentru PMP, am observat, dimpotrivă, că se subţiază oștile zi de zi, ceas cu ceas, aşa că o idee de genul că ducîndu-se Traian Băsescu la PMP nu ştiu cine va pleca din fostul PDL, aşa ceva este exclus!

Nu aveţi senzaţia că, în momentul de faţă, servicile secrete au căpătat o putere prea mare şi sînt sub un control parlamentar şi civil prea mic, domnule Blaga?

Controlul din partea Parlamentului este acelaşi de după 1990, nici mai mult, nici mai puţin. De aceea eu sunt mirat când aud oameni care au coordonat, care au avut un cuvânt extrem de important de spus în întărirea acestor servicii- şi nu au greşit că au făcut lucrul acesta că pînă la urmă discutăm despre România, nu discutăm aici despre un partid politic sau altul ori despre o persoană - că vin cu această teorie că ele fac şi desfac activitatea socială politică şi economică din ţară.

Nu credeţi că se implică în viaţă politică?

Nu.

E un răspuns categoric?

Da, e un răspuns categoric pentru că şi eu am fost ministru de Interne, ştiu ce înseamnă o structură de informaţii, nu am implicat-o niciodată într-un joc politic şi nu cred că o face nimeni nici astăzi.

Veţi mai candida anul viitor pentru un nou mandat de parlamentar?

Da, categoric!
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate