EXCLUSIV! ARHIVA SIPA!Ministrul Justiției a trimis lista celor care au intrat fără certificate ORNISS la Parchetul General

EXCLUSIV! ARHIVA SIPA!Ministrul Justiției a trimis lista celor care au intrat fără certificate ORNISS la Parchetul General

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a trimis lista cu cei care au intrat în arhiva SIPA fără certificat ORNISS. Toate detaliile au fost transmise, ieri, la Ministerul Public după verificările privind deținerea de certificate ORNISS de către vizitatorii arhivei SIPA. Faptele nu sunt prescrise, iar cei de pe listă vor fi cercetați pentru divulgarea secretului care pericliteaza securitatea nationala, articolul 305 și 403 din Noul Cod Penal. Lista, conform unor susrse apropiate anchetei va ajunge la procuirorii DIICOT care au constitute un dosar arivind aceste aspecte.

Evenimentul Zilei a publicat, în exclusivitate,  în mai multe rânduri detalii despre ce s-a întîmplat cu arhiva Serviciului Intern de Proiecția și Antcorupție și a făcut publice listele celor care au intrat în ahivă și a celor care au pleact cu documente de importanță deosebită, SSID, care conțineau secrete de securitate națională. Evz a publicat, în urmă cu o săptămână, documente și informații despre cum fostul ministru Monica Macovei a intrat, în prima zi de mandat, 6 ianuarie 2005, în arhiva SIPA, însoțită de jurnalistul Dan Nicolae Tăpălagă care nu avea nicio calitate atunci în minister, deoarece nu era angajat al insituției, în sediul ahivei SIPA, din clădirea Administrației Naționale a Penitenciarelor. Mai mult din prima comisie care a fost costitută legal au făcut parte judecătorul Cristian Vasilică Danileț, care susține că în 2005 avea certificate ORNISS, doar că nu l-a prezentat nicodată. Magistratul a făcut mai multe denunțuri la Ambasada SUA, și conform stenogramelor Wikiliks, publicate în 2011 de site-ul Hotnews.ro, acesta făcea delațiuni la Ambasadă citând dosarele din arhiva SIPA.  De asmenea, conform listelor publicate de minister, din prima echipă a mai făcut parte și  istoricul Marius Oprea. Acesta a declarat, într-un inteviu pentru EVZ, că nu  intrat în arhivă dar că a aflat mai multe detalii din dosare de la cei care au avut acces acolo. Conform competențelor, Ministerul Public va trimite dosarul spre soluționare procurorilor  DIICOT.

Ce spune legea despre ifracținile privind informațiile SSID

Art 305 din Noul Cod Penal

Ne puteți urmări și pe Google News

Neglijenţa în păstrarea informaţiilor, infracținile nu se prescriu.

(1) Neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele prevăzute în art. 303 alin. (1) şi art. 304, dacă au fost săvârşite din culpă.

Art. 403 Divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională

(1) Divulgarea unor documente sau a unor date care constituie informaţii secrete de stat, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă fapta pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi .

(2) Deţinerea în afară îndatoririlor de serviciu a unui document ce conţine informaţii secrete de stat, dacă fapta pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani.

(3) Dacă faptele prevăzute în alineatele precedente sunt săvârşite de orice altă persoană, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.