Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială

Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială Sursa Foto: Twitter/X

Banca Națională a României (BNR) va lansa o monedă aniversară cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la operațiunea „Neptun", când aurul României a fost ascuns pentru a fi ferit de trupele URSS.

Monedă aniversară reprezentativă pentru istoria BNR

„Se împlinesc anul acesta 80 de ani de când Banca Națională, cu sprijinul Guvernului României, Marelui Stat Major, Bisericii Ortodoxe și altor autorități, a transportat de aici, de la București la Tismana o mare cantitate de aur, într-un moment în care existența aurului aici, la Banca Națională, era pusă în pericol.

Au fost fel de fel de decizii, de acțiuni, de operațiuni care au asigurat transportarea la Tismana a unei cantități importante de aur. Și pentru că se împlinesc 80 de ani, guvernatorul Băncii Naționale a decis să fie bătută o monedă aniversară care să fie reprezentativă pentru istoria acestui moment", a  spus consilierul onorific la Banca Națională a României, Adrian Vasilescu. Acesta  a menționat că, deocamdată, nu se știe exact ce chip va apărea pe moneda aniversară. Ar putea fi cei doi guvernatori BNR, implicați în operațiune.

„Decizia va fi discutată în Consiliul de Administrație. Ceea ce pot eu să intuiesc acum. Cred că va fi guvernatorul Constantin Angelescu, care a început operațiunile de pregătire și de mutare aurului și guvernatorul Ion Lepădatu, care a definitivat și a organizat paza întregii activități de desfășurare de la Tismana. Eu astăzi nu fac decât o prezumție", a precizat Adrian Vasilescu, la Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Povestea Operațiunii „Neptun”

Acțiunea de mutare a aurului la Mănăstirea Tismana s-a desfășurat între 8 și 22 iulie 1944. Folosind câte 5 dube pe zi, care au efectuat în total 75 de curse, 192,40 tone de aur au fost transportate la Tismana și depozitate în pivnița mănăstirii. După evenimentele de la 23 august 1944, conducerea BNR a înțeles că stocul de aur nu mai era în siguranță acolo, așa că a decis mutarea lui în peștera de lângă mănăstire, operațiunea purtând numele „Neptun”. Moneda aniversară va marca 80 de ani de la realizarea acestei operațiuni

Astfel, tezaurul a rămas ascuns în peșteră până în ianuarie 1947. În acest interval, peștera a fost deschisă o singură dată, la începutul anului 1945, când au fost luate 210 casete cu 10,2 tone de aur pentru a bate o monedă aniversară intitulată „Ardealul nostru”.

Monede jubiliare la Muzeul Mânăstirii Tismana

Monede jubiliare la Muzeul Mânăstirii Tismana. Foto: BNR

Operațiunea “Neptun” s-a încheiat cu succes: tot aurul a revenit la București, iar locul depozitării lui a rămas până la sfârșit un secret, conform BNR.