EVZ CHIȘINĂU. Cristian Preda, europarlamentar PMP: „Am rămas un avocat al Estului!”
- Vlad Teodorescu
- 23 mai 2014, 04:48
Fost consilier prezidenţial, primul candidat de pe lista Partidului Mișcarea Populară pentru Parlamentul European, membru în Parlamentul European, Cristian Preda a deprins un principiu care-l susține până în pânzele albe: politica înseamnă dialogul unor oameni liberi. Deși nu facem politică doar relatăm ce se întamplă, ne-a plăcut ideea dialogului între oameni liberi și am zis să o aplicăm. Așadar, am decis să-l provocăm la un dialog.
Evz : Cu ce poate ajuta Republica Moldova europarlamentarul Cristian Preda?
Cristian Preda: Am să vă răspund prin două exemple de acțiuni pe care le-am întreprins, deja, în mandatul acesta. În primul rând, am participat, ca observator, la alegerile din 2009. Am adus, apoi, la cunoștinta Parlamentului European faptul că alegerile s-au desfășurat legitim și corect formându-se, astfel, prima coaliție pro-europeană la Chișinău. Recent, împreună cu europarlamentarul Elena Băsescu am elaborat o rezoluție cu privire la așa-zisul referendum ilegitim din Găgăuzia, în care arătăm că este o manevră de destabilizare a zonei de către Rusia. Și iată că ceea ce s-a întâmplat în Găgăuzia a anticipat evenimentele din Ucraina.
E cam tot ceea ce poate să facă un europarlamentar…
Da. Sintetizând, pe de-o parte am atras atenția Europei asupra a ceea ce se întâmplă în această zonă și, pe altă parte, am participat chiar la deciziile cu privire la Moldova. Și mai este ceva. Atunci când au izbucnit revoluțiile arabe, a fost o mare dezbatere în Parlament. Atunci am sesizat că există riscul aruncării în uitare a Moldovei și, în general, a parteneriatului Estic. Am pledat, atunci, pentru ca acest lucru să nu se întâmple și, iată, am reușit. Am rămas un avocat al Estului!
De ce ați lansat campania Partidului Mișcarea Populară și la Chișinău?
Pentru că românii de pe ambele maluri ale Prutului sunt la fel de importanți pentru mine. Dacă sunt din Orhei sau din Oradea, sunt la fel pentru mine, au dreptul la aceiași reprezentare politică. Mi-aș dori ca la viitoarele alegeri, din 2019, Moldova să fie deja în UE. Mă simt aici, la Chișinău, așa cum mă simt la București sau la Timișoara. E același lucru.
Ați fost aici în ajunul zilei de 9 mai. Ce credeți că s-a sărbătorit atunci, Ziua Victoriei sau Ziua Europei?
Ambele semnificații sunt importante. Conjugarea celor două este firească și benefică. Este o dualitate rodnică. Personal, consider că rusofonii își au locul lor în societatea de pe acest mal al Prutului și chiar în Uniunea Europeană. La fel ca romanofonii, de altfel. E suficient să luăm în calcul că sunt destul de mulți cetățeni moldoveni care, prin dobândirea cetățeniei române, sunt deja cetățeni ai Uniunii Europene. Este nevoie, deci, de un plus de atenție și de reprezentare pentru ca toți cetățenii Moldovei să devină parte a comunității UE.
Ce vă doriți pentru Republica Moldova?
Ce-i mai bun! Ce-i mai prosper. Doresc să urmeze o perioadă de pace socială pentru a evita tensiunile care se acumulează, aceste tensiuni pot duce la conflicte de genul celor declanșate în Ucraina, de exemplu. Dacă voi fi reales în Parlamentul European am de gând să vin ca observator la alegerile din această toamnă și să atrag atenția colegilor mei din Parlamentul European, și sunt 751 de deputați și aproape 200 de partide, asupra realităților din această parte a Europei și a Moldovei în mod special.
Un gând pentru finalul interviului?
Este o rugăminte adresată moldovenilor, aceea de a se prezenta la secțile de votare în data de 25 mai. Fiecare vot contează!
CINE ESTE CRISTIAN PREDA
Cristian Preda este un fost jurnalist, profesor de politologie român, care a publicat peste 60 de studii și articole științifice în volume colective și în reviste de științe politice din țară și din străinătate.
S-a născut la data de 26 octombrie 1966, în municipiul București.
A absolvit, ca șef de promoție, cursurile Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, în anul 1991.
În același an a obținut un D.E.A. (diplomă de studii aprofundate) în istoria filosofiei la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, obținând calificativul „foarte bine”.
A continuat să se perfecționeze și după terminarea facultății, urmând, după anul 1989, stagii de cercetare masterală, doctorală și postdoctorală finanțate de Guvernul Francez, Programul Erasmus, Agence Universitaire de la Francophonie și New Europe College.
În anul 1998, a obținut titlul științific de doctor în științe politice la „Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales” din Paris cu mențiunea „summa cum laude, cu felicitările juriului în unanimitate”.
În perioada martie 1999 - decembrie , a deținut funcția de consilier prezidențial pentru politica internă la Președinția României.
La data de 15 martie 2007, prin decret prezidențial, Cristian Preda a fost numit în funcția de consilier prezidențial la Departamentul de Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale a României.
A prezidat, de asemenea, în calitatea de reprezentant personal al Președintelui României pentru Fracofonie, până în martie 2009, lucrările Comisiei Politice a Consiliului Permanent al Francofoniei.
Cristian Preda a candidat pentru Parlamentul European, din partea Partidului Democrat Liberal. În urma votului de pe 7 iunie 2009, a fost ales, pe poziția a patra, pe lista Partidului Democrat Liberal, pentru un mandat de 5 ani, membru al Parlamentului Europei.
Pe 31 ianuarie 2014, a intrat în Partidul Mișcarea Populară, pe lista căruia va candida la alegerile europarlamentare.