Un fapt inadmisibil s-a petrecut în comuna Lunca Ilvei, din județul Bistrița- Năsăud, unde locuitorii au fost otrăviți chiar de apa de la robinet, care era infestată cu bacteria Escherichia coli (E.coli).
Despre zecile de cazuri de îmbolnăvire a oamenilor a scris presa locală. Deja Primăria a fost obligată să oprească apa și a fost amendată cu 4.000 de lei de inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică.
Apa rea, din noua rețea
Apa rea care a ajuns în casele localnicilor nu provenea din vechea rețea de apă și canalizare, cum am fi tentați să credem, ci din noua rețea construită cu bani europeni (3.248.428,12 euro, fără TVA), la care au fost racordați în urmă cu câteva luni. După doar câteva zile de la inaugurarea rețelei, oamenii s-au plâns că apa e mâloasă și urât mirositoare. A fost sistată câteva luni și iar i s-a dat drumul. Apoi au început să cadă, pe capete, oamenii îmbolnăviți. Raportul celor responsabili cu calitatea apei potabile arată că era infestată cu bacteria e.coli. Cum a fost posibilă infestarea apei cu bacteria periculoasă, nimeni nu e în stare, deocamdată, să explice.
Cine a executat lucrarea
Iată însă ce a răspuns - la solicitarea Evenimentului zilei - Agenția de Implementare Compania Națională de Investiții - „CNI” SA, cea care a derulat Proiectul „Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, a stațiilor de tratare a apei potabile și a stațiilor de epurare a apelor uzate în localitățile cu o populație de până la 50.000 de locuitori” - la care s-a încadrat și Lunca Ilvei, întrun subproiect. Executantul lucrării de la Lunca Ilvei este SC CONSTRUCTIM SA, care a câștigat procedura de achiziție publică în data de 6 octombrie 2009. Subcontractantul pentru elaborarea proiectului tehnic a fost SC AQUA PROCIV PROIECT SRL, căreia i-a luat patru luni să facă proiectarea. Alte 18 luni au durat construcțiile. Deși conform angajamentului luat la achiziție, trebuiau terminate în data de 16 septembrie 2011, în realitate lucrările au fost finalizate în aproape doi ani mai târziu, în 18.06.2013. Decalările, zice CNI, au fost din cauza tergiversării obținerii avizelor și aprobărilor de la Guvern, precum și din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.
CNI apără constructorul și proiectantul, dar ia măsuri
CNI spune că a predat lucrarea beneficiarului în data de 18 iulie 2013, dar invocă un buletin de analiză a apei care garanta că e potabilă, datând din 12 iulie 2013. În șase zile se putea întâmpla orice, dar CNI precizează că: „Infestarea apei cu bacteria E.coli nu este cauzată de deficiențe de proiectare și de execuție”, dar totuși „pentru identificarea problemelor apărute în perioada de garanție la investiția realizată de CNI SA, a fost efectuată o deplasare în teritoriu și au fost convocați toți factorii implicați în vederea găsirii unei soluții pentru remedierea situației apărute”.