Două zile de COŞMAR. Ce TREBUIE să facă ŞOFERII dacă VISCOLUL îi blochează în TRAFIC. Comandamente DE URGENŢĂ în 11 judeţe
- Petrisor Cana
- 16 ianuarie 2016, 19:23
De câteva zile, în Bucureşti sunt afişate, pe panourile electronice stradale, o serie de reomandări ale ISU Bucureşti-Ilfov pentru toţi cei care locuiesc sau tranzitează Capitala. Este una dintre măsurile luate de către pompieri, în contextul atenționărilor-avertizărilor de Cod Galben și Portocaliu, prin care sunt prognozate intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ și viscol, emise, vineri, de către Administrația Națională de Meteorologie, valabile de sâmbătă, de la ora 20.00 și până duminică la ora 20.00, în 11 judeţe. În această perioadă, şoferii sunt sfătuiţi ce trebuie să facă pentru a nu fi puşi în pericol.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a transmis că a dispus unităților subordonate din județele vizate să ia măsurile necesare pentru prevenirea şi gestionarea producerii unor eventuale situații de urgenţă. Printre măsurile luate de ISU Bucureşti-Ilfov se numără informarea populaţiei prin intermediul unor panouri stradale în care rulează, în permanenţă, recomandările pompierilor.
ÎN TIMPUL SEZONULUI RECE TREBUIE SĂ VA ASIGURAȚI URMĂTOARELE MATERIALE:
- sare și nisip pentru topirea gheții de pe trotuar și de pe căile pe care circulați în gospodărie, pentru a îmbunătăți tracțiunea și a evita alunecarea;
- unelte de îndepărtare a zăpezii.
PREGĂTIȚI-VĂ AUTOTURISMUL
- Acumulatorul și sistemul de aprindere trebuie să fie în stare foarte bună, iar bornele bateriei curățate. Asigurați-vă că nivelul antigelului este corespunzător și sistemul de încălzire și dezghețare funcționează corespunzător.
- Verificați sistemul de acționare al ștergătoarelor de parbriz; asigurați lichid de curățare pentru temperaturi scăzute.
- Dotați-vă mașina cu lanțuri antiderapante.
URMĂRIȚI BULETINELE METEO. Nu plecați cu autoturismul din localitate atunci când se anunță ninsori și/sau viscol.
Dacă viscolul vă blochează în trafic în afara unei localități, trageți autovehiculul pe partea dreaptă a drumului:
- porniți luminile de avarie și prindeți o cârpă de antena radio ori la geam;
- anunțați evenimentul la 112, indicând locul unde ați rămas blocat. Rămâneți în autoturism până ce forțele de intervenție vin să vă salveze;-porniți motorul și sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menține cald în interior. Curățați periodic zăpada de pe țeava de eșapament;
- aprindeți lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza mai ușor.
IGSU transmite că, începând de sâmbătă dimineaţă, peste 4.000 pompieri cu 600 mijloace tehnice specifice sunt pregătiți să intervină în sprijinul autorităţilor administrației publice locale și populației din județele aflate sub coduri meteorologice.
Totodată, la intrarea în vigoare a avertizării de Cod Portocaliu, la nivelul celor 11 inspectorate pentru situații de urgență din județele vizate, vor fi activate grupele operative şi va fi asigurată rezerva de personal, pentru intervenţia imediată.
La eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase, inspectoratele pentru situații de urgență sunt pregătite să intervină cu cele 13 autovehicule şenilate cu capacitate de trecere mărită de care dispun, în sprijinul acestora putând fi solicitate alte 7 astfel de mijloace ale CNADNR.
Pentru gestionarea, în cele mai bune condiții, a situațiilor care pot apărea pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, IGSU a dispus dislocarea mai multor categorii de autospeciale (autovehicule cu șenile, autofreze și autospeciale pentru transport personal și victime multiple) în zonele vizate, de la județele care nu se află sub incidența atenționărilor de vreme rea.
De asemenea, în județele Alba, Caraş-Severin, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Mureş, Neamţ și Sibiu sunt pregătite detașamente de pompieri care se vor deplasa, la nevoie, în zonele afectate de fenomenele periculoase.
Pentru siguranța lor, pompierii le recomandă cetățenilor să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, dar dacă, totuși, deplasarea este necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcționează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip etc.). Nu în ultimul rând, este important să se urmărească buletinele meteorologice și recomandările autorităţilor.
Situaţia înregistrată la nivel național și evoluția fenomenelor meteorologice periculoase sunt atent monitorizate prin Centrul Operaţional Naţional al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.