Donează sânge la Mega Mall! Află care sunt condițiile ca să devii Mega-Salvator
- Cristina Vladu
- 1 noiembrie 2017, 16:17
Mega Mall, ȋmpreună cu Asociaţia React şi Centrul de Transfuzie Sanguină București te provoacă să devii Mega-Salvator şi să faci o faptă bună. În perioada 4 – 5 noiembrie, la Mega Mall poți salva vieți în cadrul campaniei de donare de sânge „Fii Mega-Salvator! Donează sânge!”
În weekend-ul 4-5 noiembrie, la Mega Mall vor fi amenajate două centre de donare, deschise publicului în intervalul 9:00-13:00. Principalul punct de recoltare va fi la intrarea din Bulevardul Pantelimon, unde va fi prezent un autobuz special compartimentat şi dotat cu echipamentele medicale necesare donării, iar cel de-al doilea punct de donare va fi într-o zonă special amenajată la nivelul -1 al centrului comercial. Întreg procesul va fi coordonat de o echipă medicală a Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.
Dacă vrei să fii unul dintre Mega-Salvatori, iată o parte dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinești:
- trebuie să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani și greutatea 50 - 100kg pentru femei şi 60 - 110kg pentru barbați
- să nu fi suferit intervenţii stomatologice și chirurgicale în ultimele luni
- să nu ai/ nu fi avut următoarele boli: hepatită, TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau de piele, etc.
- nu trebuie să consumi grăsimi cu cel puţin 24 de ore înaintea donării sau băuturi alcoolice ȋn ultimele 48 de ore
De asemenea, este important să știi că înainte de recoltarea sângelui poți consuma o cană cu cafea sau ceai; este obligatoriu să bei multe lichide şi să consumi un mic dejun consistent, precum un sandwich cu carne slabă, cereale integrale, legume sau fructe (banane, prune uscate, stafide etc.). Totodată, este recomandat să nu consumi alimente cu multe grăsimi (lapte, unt, carne grasă etc.) și nu trebuie să fumezi înainte şi după donare cu o oră. La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate care se reface ca volum în câteva ore şi celular în două săptămâni. După donare este recomandat să creşti consumul de lichide în primele 24 de ore.
Deși la prima vedere actul de donare pare un bine unidirecțional, din partea donatorului, medicii ne informează și asupra beneficiiilor pe care le au donatorii. O recoltare de sânge scade cu 30% riscul de paralizie și accident vascular. De asemenea, în urma donării, rezistența organismului față de traumatisme crește, acesta fiind obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui. Nu în ultimul rând, donarea ajută organismul să își crească imunitatea.
Nevoie de sânge în spitalele din România:
Statistic, în fiecare an, peste 600.000 de persoane au nevoie de sânge şi de preparate sanguine. Deși în situațiile de criză românii au dat mereu dovadă de solidaritate și spirit civic, stând ore în șir la coadă pentru a fi alături de cei aflați în suferință, România se află în continuare pe ultimele locuri în Europa la capitolul donării de sânge. Doar 1,7% din populaţia adultă donează sânge. Nevoia de sânge este constantă, iar de cele mai multe ori doar jumătate din necesarul de sânge din spitale este asigurat de donatori.
Dacă vrei sa te numeri printre Mega-Salvatori, vino pe 4-5 noiembrie, în intervalul 09.00 -13.00 la Mega Mall, la intrarea Pantelimon și fii un exemplu pentru toți ceilalți.