Dog-park-uri şi SMURD pentru animale

Dog-park-uri şi SMURD pentru animale

Consilierii municipali au aprobat joi un proiect de hotărâre care vizează strategia pentru protecţia şi bunăstarea la animale în municipiul Bucureşti. Proiectul a fost aprobat cu 40 de voturi "pentru", nicio "abţinere" şi niciun vot "împotrivă".

Potrivit strategiei, România este percepută ca una dintre cele mai problematice ţări din Europa prin prisma modului de tratare şi condiţile oferite pentru animale.

"Programe de sterilizare gratuite vor fi demarate în cel mai scurt timp pentru animalele din Municipiul Bucureşti şi prin coordonare cu judeţul Ilfov în comunele şi oraşele din zona Bucureşti-Ilfov (...) se va înfiinţa până la sfârşitul anului o divizie specializată în domeniul animalelor în cadrul Poliţiei Locale a Bucureşti, sub numele Poliţia Animalelor", relevă sursa citată. Conform strategiei, personalul care se ocupă de capturarea, transportul şi gestionarea animalelor va urma o pregătire specifică cu experţi în domeniu.

De asemenea, Municipalitatea vrea reamenajarea şi reconceptualizarea adăposturilor existente, prin transformarea lor în centre de adopţii. Eutanasierea este văzută ca o ultimă opţiune, după epuizarea paşilor anteriori şi în condiţiile în care nu mai există spaţiu sau resurse pentru menţinerea animalelor în centrele de adopţii.

Strategia evidenţiază necesitatea unei educaţii civice şi chinologice. În Bucureşti, în prezent circa o familie din trei posedă un animal de companie, marea lor majoritate fiind câini, iar din ultimele statistici rezultă că există peste 600.000 de deţinători de animale de companie.

"Se vor înfiinţa în parteneriat cu ALPAB şi primăriile de sector spaţii speciale delimitate, mini dog-park-uri unde să se desfăşoare evenimente special dedicate animalelor. Spaţiile destinate căţeilor existente în prezent în parcuri vor fi extinse", precizează strategia. Pentru diversificarea ofertei turistice a Grădinii Zoologice se va analiza oportunitatea creării unui centru tip fermă a animalelor în care să poată fi utilizate inclusiv animale fără stăpân.

"Parcul Natural Văcăreşti va deveni un loc tematic pentru eliberarea speciilor de păsări sau de mamifere sălbatice specifice zonei care au suferit diverse răni şi au fost tratate în clinici speciale şi au fost declarate apte pentru a fi reeliberate în natură", relevă strategia. În proiect se propune şi înfiinţarea unui serviciu municipal de urgenţă şi resuscitare veterinară în Capitală.

"În premieră, în România va fi creat un Serviciu Municipal de Urgenţă şi Resuscitare Veterinară - SMURV, în dotarea căruia să existe clinici veterinare mobile care să poată asigura intervenţii veterinare pe raza Municipiului Bucureşti, cu posibilitatea extinderii către Ilfov ulterior. În dezvoltarea acestui proiect, parteneriate cu Facultatea de Medicină Veterinară şi Colegiul Medicilor Veterinari vor fi realizate. Se va analiza utilitatea înfiinţării unui cimitir şi a unui crematoriu de animale, ca sursă suplimentară a bugetului noii instituţii", se arată în strategia pentru protecţia şi bunăstarea animalelor în Capitală