Editura Evenimentul si Capital

DOCUMENTUL DESPRE TRAIAN BĂSESCU, PREZENTAT DE GÂDEA, UN BLUF. Surse din cadrul CNSAS: «Este un fals! La noi nu există așa ceva!»

Mihai Gâdea
Autor: | | 29 Comentarii | 9800 Vizualizari

Documentul fabricat de Antena 3, prin care este atacat Traian Băsescu, este criticat de foarte mulți ziariști și internauți. Falsul este cât Casa Poporului. Surse din cadrul CNSAS au confirmat acest lucru

Mihai Gâdea a insistat că documentul pe care l-a prezentat, marți seara, în emisiunea pe care o păstorește, prin care Traian Băsescu era atacat, este un document autentic, deși istoria factuală îl contrazice. Dincolo de disfuncțiile de conținut, Antena 3 a descoperit calculatoare, imprimante și softuri folosite de Securitate în 1984, înainte ca toate acestea să fie inventate. Documentul despre care Mihai Gâdea susține că a fost redactat în 1984 este editat pe un calculator, într-un program word dotat cu opțiunea de corectare automată. Miercuri seară, la emisiunea Sinteza zilei, Mihai Gâdea și Mugur Ciuvică au spus că în 1984 Securitatea folosea calculatoare.


FOTO: Fostul președinte Traian Băsescu a anunțat că va da în judecată Antena 3, după ce Gâdea a prezentat falsul document. „Am o veste bună pentru Antena 3. Vă dau în judecată! N-am primit niciodată bani de la Securitate!”Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a declarat, pentru EVZ, că totul e o minciună: „La noi nu există așa ceva! Este un fals!”

Jurnaliștii EVZ au explicat de ce este imposibil ca acest document să provină din 1984. Pur si simplu atunci nu exista tehnologia IT care să permită editarea și printarea acelui text, în varianta pe care o prezintă Mihai Gâdea de două zile ca fiind autentică.

Andronic, Director General: „Stamatoiu a uitat să scoată funcția de autocorectare de la Windows-ul care nu se inventase in 1984”

„Antena 3 a ales calea cea mai proastă. În loc să spună că au transcris ei documentul, ne spun că adjunctul Informațiilor Externe scria la calculator în 1984. Așa se explică și faptul că pe rândul doi apare cuvântul „characterul”. Românescul „caracter” e modificat cu englezescul „character”. Cred că generalul DIE Aristotel Stamatoiu a uitat să scoată funcția de autocorectare de la Windows- ul care nu se inventase în 1984! Sau poate testa vigilența generalului Iulian Vlad în materie de engleză?”, explică Dan Andronic.


FOTO: Acesta este documentul pe care Mihai Gâdea l-a prezentat în emsiunea saMirel Curea, Prim Redactor - Șef Adjunct: „Dacă Gâdea a spus că în Securitate se redactau texte pe PC în 1984, înseamnă că a început să consume spirtoase”

Mirel Curea: „Dacă Gâdea a spus că în Securitate se redactau texte (rapoarte și alte documente) pe PC în 1984, înseamnă că a început să consume spirtoase în amestec. Din prezentarea documentului pe ecranul ăla al lor, din fundalul studioului, părea că au lăsat antetul, destinatarul și încheierea în formă lor originală, iar la mijloc au inserat textul din document, cules în word, că să poată fi citit lejer.

Dacă, însă, dintr-un document autentic (un raport oarecare al lui Stamatoiu către Vlad) au scos textul original că să-l înlocuiască cu unul cules la computer și au montat totul prin metoda copierii suprapuse, în scopul prezentării montajului drept document autentic, lucrurile stau peste imaginația mea. Este ca și cum fiicamea ar copia prin desenare cu creioane colorate o bancnotă de 100 de dolari, iar eu m-aș duce cu desenul ăla la cumpărături.

Revenind, Securitatea din vremea aia nu redacta documente „pe calculator”, ci la mașina de scris, pentru simplu motiv că nu avea așa ceva în dotarea destinată corespondenței externe sau interne. Singurele calculatoare ale Securității, la mijlocul anilor ‘80, erau cele de la CID, utilizate pentru stocare date și, dacă nu greșesc, cu niște terminale pe la niște direcții importante, dar tot pentru introducere date, în vederea stocării.


FOTO: Mihai GâdeaRepet, este peste imaginația mea, cu atât mai mult cu cât, pe lângă Gâdea, sunt câțiva care cunosc exact cele expuse de mine mai sus. Mie, însă, altceva îmi da de bănuit - nu ce a spus Gâdea, că ăla a mai spus și alte prostii legate de ce și cum făcea Securitatea - faptul că acel document, pe care Antena 3 l-a arătat, n-a fost, după prezentarea lui în emisiune, remis presei.

Dacă, însă, au întocmit un document prin metoda suprapunerii xero-copiate, în care au brodat un text care să conțină un secret al lui „polisinela”, vorba judecătoarei Bogdan, sau s-au lăsat intoxicați cu un asemenea document, au luat țeapa vieții lor”.

Simona Ionescu, Redactor -Șef: „Calculatoarele noastre erau niște dulapuri, care lucrau cu benzi de hârtie perforată și cartele”

Simona Ionescu: „Nu numai Gâdea a spus, ci și Mugur Civică! Susțineau că securiștii de la Externe aveau computere, că lucrau „cu ăia de afară”. Imposibil. Nu există niciun document de la Servicii, din anii aceia, scris pe calculator. Ceaușescu a dezvoltat informatica cu rețeaua de calculatoare Felix, fabricate pe platforma Pipera și era foarte mândru că la sfârșitul anilor ‘70 țara se modernizează ca Occidentul.

Calculatoarele noastre erau, însă, niște dulapuri, care lucrau cu benzi de hârtie perforată și cartele. Asta învățau și studenții să manevreze, nici gând să știe să opereze pe computerele de la nivelul anilor ‘90. Până în ‘89 am lucrat într-un centru de calcul și știu bine ce dotări aveam și cum se chinuiau cei de la IIRUC să ne depaneze mașinăriile. Primele PC-uri au intrat în țară prin 1985 și erau bob numărat. La noi în centru a venit unul singur la sfârșitul lui 1986. Computer-școală. Documentul lui Gâdea e de râs, ca și explicațiile!

„E, ca să zic așa, o făcătură la fel de vizibilă ca alea făcute de Times New Roman!”

Liviu Avram, redactor șef adjunct Adevarul

„Războiul dintre Traian Băsescu și Antena 3 a ajuns în faza în care începi să te gândești dacă nu cumva între beligeranți există o înțelegere, și anume să se atace între ei, indiferent de mijloace și de reguli, cu scopul de a se ține reciproc în viață. Din chestia asta cel mai prost iese, cât încă o mai putem numi așa, presa. În această săptămână ne-am mai pricopsit cu o bombă de presă. Antena 3 a prezentat un document despre care pretinde că reprezintă dovada că Traian Băsescu a primit, în 1984, 1.500 de dolari de la Securitate ca să facă propagandă politicii PCR. Documentul ar fi o corespondență între generalii Aristotel Stamatoiu, șeful unei unități de Securitate, și Iulian Vlad, șeful Securității. A fost o chestiune de ore ca documentul să se dovedească una dintre cele mai prost executate plastografii publicate vreodată în presă, care spune multe despre respectul pe care cei de la Antena 3 îl au față de propriul public.


A fost o chestiune de ore ca documentul să se dovedească una dintre cele mai prost executate plastografii publicate vreodată în presă


Dan Andronic, de la EvZ, a demonstrat în primul rând că, la vremea respectivă, Iulian Vlad nu era șeful Securității. Apoi, cunoștințele sale în domeniul documentelor fostei Securități îl fac să afirme: „Rapoartele erau dictate și bătute la mașină, numai că acolo unde apăreau numele operațiunilor, locațiilor, numele informatorilor, rezidenților sau ale ofițerilor deplin conspirați, se lăsa loc liber urmând ca acestea să fie completate de mână de către cel care întocmea raportul. O dactilografă nu putea să cunoască numele, locurile și sumele de bani care s-ar fi împărțit de către Securitate”. Or, în documentul Antenei 3, numele de Băsescu Traian și suma plătită apar tipărite în clar”.

Sorin Avram, internaut

„Documentul bombă prezentat aseară de Mihai Gâdea e de Times New Roman. Și nu mă refer doar la site-ul de umor, ci și la fontul folosit în corpul textului. Antetul este scris la o mașină de scris cu caractere mari, utilizate în acea perioadă de nomenclatură de partid și de Securitate. Dar textul propriu- zis e scris la un calculator, cu caractere TNR. Or, în 1984, când se presupune că a fost redactat documentul, nu existau calculatoare care să poată scrie așa. Ele vor apărea vreo câțiva ani mai târziu. În 1984, se putea imprima cu font TNR doar într-o tipografie, dar și asta dificil, cu litere de plumb, linotip, plus vreo câțiva tipografi care să știe să lucreze cu mașinile. Iar un document strict secret nu putea fi văzut de atât de mulți ochi. De altfel, se și vede că au fost suprapuse două hârtii, una cu antetul, alta cu textul. E, ca să zic așa, o făcătură la fel de vizibilă ca alea făcute de Times New Roman. Siteul de umor. Să nu uit: există un font care imită caracterele mașinii de scris. Se numește Courier New. Nici măcar la asta nu i-a dus capul”.

 Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 18:59 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate