DNA acuzată de TERORISM JUDICIAR. JURNALIŞTI UMILIŢI în sala de JUDECATĂ | VIDEO

DNA acuzată de TERORISM JUDICIAR. JURNALIŞTI UMILIŢI în sala de JUDECATĂ | VIDEO

DNA este acuzată că intervine brutal într-un dosar civil, aflat pe rolul Curții de Apel Ploiești, în care are calitatea de părată, alături, de Laura Kovesi. Este vorba despre dosarul în care șefa DNA, în calitate de reclamantă, pretinde daune de 1 milion de lei de la Antena 3 și de la jurnaliști Mihai Gâdea, Radu Tudor, Bianca Nae, Mugur Ciuvica și Răzvan Savaliuc. Printr-o adresa din 5 ianuarie 2018, emisă într-un dosar penal, instrumentat de un apropiat al lui Kovesi, Marius Bulancea și de procuroarea Mihaela Beldie-Canela, instituţia anticorupţie solicită instanţei fotocopii pentru toate documentele din acel dosarul civil - 6043/3/2015 în care a fost emisă sentința civilă nr. 1243 din dată de 16.10.2015 de către Tribunalul București. Lumeajustitiei.ro cere ministrului Justiției și CSM să facă lumina de urgență în acest caz în care există bănuiala legitimă că DNA influențează verdictul, în care dreptul la apărare și la un proces echitabil al jurnaliștilor Antena 3 a fost grav încălcat.

Jurnaliştii Antena 3 acuză DNA de “Terorism judiciar” şi acuză  Direcția Națională Anticorupție că intervine brutal în dosarul 6043/3/2015 aflat pe rolul Curții de Apel Ploiești, în care are calitatea de părată alături de Laura Codruța Kovesi, dosar în care șefa DNA are și calitatea de reclamanta şi pretinde daune de 1 milion de lei de la Antena 3 și jurnaliști Mihai Gâdea, Radu Tudor, Bianca Nae, Mugur Ciuvica și Răzvan Savaliuc. Concret, s-au cerut documente din acel dosar civil pentru instrumentarea unui dosar penal.

Lumeajustitiei.ro, arată că, printr-o adresa din 5 ianuarie 2018, emisă în dosarul penal 853/P/2016, adresa semnată de șeful Secției a II-a Marius Bulancea și procuroarea Mihaela Beldie-Canela - care instrumentează alături de Alexandra Lancranjan, zisă “Veverița”, dosarele președintelui PSD Liviu Dragnea - s-a cerut Curții că: “În interesul soluționării dosarului penal cu numărul 853/P/2016, în conformitate cu art. 170 Cod.pr.pen. Va rugăm să ne înaintați în fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul toate documentele din dosarul 6043/3/2015 în care a fost emisă sentința civilă nr. 1243 din dată de 16.10.2015 de către Tribunalul București”.

Sentința civilă a TMB nr. 1243 din 16.10.2015 este cea prin care jurnaliștii Antena 3 au fost obligați la fond la plata unor daune morale imense, absolut nejustificate, de 250.000 lei (circa 60.000 euro) către Laura Kovesi, cele mai mari daune date vreodată în România într-un dosar de presă, pe simple opinii și întrebări puse în niște emisiuni de televiziune.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, semnatarul adresei, procurorul șef secție Marius Bulancea este cunoscut că un bun prieten în viață privată cu Laura Kovesi, alături de care au fost surprinși într-un concediu, în vizite la mănăstiri, la locașuri de rugăciune, însoțiți și de Valentin Horia Șelaru, actual judecător al ICCJ (fost consilier al lui Kovesi).

Lumeajustitiei.ro consideră adresa DNA că un factor de presiune, de intimidare a judecătorilor CA Ploiești, Marilena Panait și Valentina Gheorghe, care soluționează în prezent apelul în acest dosar, care a fost strămutat de două ori, de la Curtea de Apel (CA) București, la CA Pitești și la CA Ploiești.

“Fiecare strămutare din cele două incuviintate de Înalta Curte au survenit după ce s-a făcut dovadă banuielii legitime că judecătorii cauzei au fost influențați de forțe necunoscute să respingă toate probele propuse în apărare de jurnaliști pentru a rămâne în pronunțare cu orice preț. Deosebit de important, fiecare strămutare a fost admisă după ce CA București și CA Pitești au rămas în pronunțare după ce au respins absolut toate probele propuse în apel. Apare absolut inacceptabil că DNA - care este părat în cererea reconvenționala a lui Răzvan Savaliuc, alături de parată Laura Kovesi – să instrumenteze un dosar penal legat de dosarul civil în care este parte, fără că nimeni să știe la cine și la ce se referă această anchetă”, precizează Lumeajustitiei.ro.

Această situație a fost constatată marţi, 6 martie 2018, la orele 9.00, atunci când Răzvan Savaliuc a studiat dosarul la bară. Drept urmare, jurnalistul a solicitat instanței de judecată să facă adrese către DNA pentru că acest parchet să comunice obiectul dosarului 853/P/2016, dacă s-a început urmărirea penală în caz și împotriva cui, pentru a se află dacă nu cumva chiar judecătorii Marilena Panait și Valentina Gheorghe pot face obiectul acestui dosar penal, situație care i-ar face incompatibili în a mai soluționa cauza.

“Incredibil, președinta de complet Marilena Panait a refuzat să facă adresele cerute, părând foarte speriată, situație față de care Răzvan Savaliuc a formulat cerere de recuzare pe motiv de incompatibilitate absolută legată de împrejurarea că există elemente care nasc în mod întemeiat îndoieli cu privire la imparțialitatea instanței. Cererea de recuzare urmează a fi motivată și depusă în termen de 3 zile”, a precizat Lumeajustitiei.ro.

Jurnalistul Răzvan Savaliuc a subliniat în cadrul pledoariei sale: “Am impresia că mai avem puțîn și mascații DNA vor năvăli în sala de judecată” și a solicitat instanței să nu se lase intimidată de asemenea practici și să își respecte jurământul depus la învestirea în funcție.

Față de incidentul apariției la dosar a adresei DNA, care, deși are calitatea de părată, s-a apucat să facă dosare penale necunoscute că obiect pe marginea procesului civil în care Laura Kovesi vrea să se îmbogățească pe spatele jurnaliștilor Antena 3, jurnalistul Răzvan Savaliuc a solicitat eliberarea de copii după adresele DNA apărute la dosar. “Reacția președintei Marilena Panait a fost una extrem de suspectă, această afirmând că nu știe la care acte se referă exact jurnalistul. Și l-a îndrumat pe jurnalist să obțînă actele de la arhivă instanței când va ajunge dosarul acolo”, precizează sursa citată.

Conform jurnaliştilor de la Lumeajustitiei.ro,  pe tot timpul termenului de marți 6 martie 2018, magistraţii de la Curtea de Apel Ploiești au călcat sistematic în picioare apărarea jurnaliștilor Antena 3, refuzând să admită orice proba la dosar, refuzând să dea curs la două cereri de repunere a cauzei pe rol, refuzând să primească o cerere de intervenție principala, refuzând să facă adrese la DNA pentru clarificarea dosarului penal clădit de DNA pe marginea dosarului în care e părată.

Practic, în acest dosar, jurnaliștilor nu li s-a admis în tot apelul nicio proba, iar judecătoarele Marilena Panait și Valentina Gheorghe “au încălcat flagrant principiul continuității și al nemijlocirii, refuzând să administreze probe și să repună cauza pe rol, potrivit art. 214 cod procedura civilă”.

“Opinia noastră e că din tot comportamentul judecătoarelor a reieșit că acestea se aflau sub o stare de imensă presiune, întrucât nici măcar nu au lăsat părțile să dea citire cererilor ridicate, pe care le-au respins din start pe bandă rulantă, scopul lor fiind de a rămâne în pronunțare cu orice preț, ceea ce au reușit și decis pentru dată de 20 martie 2018”, arată jurnaliştii. Din aceste motive, Lumeajustitiei.ro cere ministrului Justiției și CSM să facă lumina de urgență în acest caz în care există bănuiala legitimă că DNA influențează pe față verdictul în acest dosar civil în care dreptul la apărare și la un proces echitabil al jurnaliștilor Antena 3 a fost grav încălcat.

“Există bănuiala legitimă că DNA încearcă astfel să bage frică în judecători, drept pentru care solicităm ministrului Justiției Tudorel Toader să își exercite autoritatea conferită de Constituție și să verifice cum este posibil că părată DNA să deschidă un dosar penal pe marginea dosarului civil în care este judecată, și să trimită adrese la dosar în acest sens care sunt de natură a revoltă orice observator de bună credință. Apare de asemenea de necrezut faptul că adresa procurorului șef secție Bulancea a fost trimisă inițial la Curtea de Apel Pitești (de unde dosarul a fost strămutat la CĂ Ploiești începutul anului 2017). E neverosimil că Bulancea nu știa că dosarul șefei sale și a instituției la care e angajat (și care a primit citații termen de termen) se află la Ploiești, după ce toată lumea a văzut-o la televizor pe Kovesi în mai multe rânduri la Curtea de Apel Ploiești, unde a rămas antologic răspunsul ei către jurnaliști că se află într-o zona privată – pe trotuar. Mai degrabă credem că s-a dorit cu orice preț că adresele DNA să ajungă la dosarul de la Ploiești, dar să pară că au ajuns dintr-o “eroare” din motive lesne de înțeles”, este punctrul de vedere al jurnaliştilor.

Lumeajustitiei.ro. a prezentat, în acest context, imaginile cu șefa DNA Laura Kovesi la biserica, împreună cu procurorul DNA Marius Bulancea și fostul ei consilier Horia Valentin Șelaru, făcut peste noapte judecător la ICCJ.