DIICOT: “O atenție deosebită a fost acordată activităților de propagandă, prozelitism și radicalizare desfășurate de adepți ai unor entități extremist-teroriste”
- Ionel Stoica
- 8 martie 2015, 12:37
Potrivit raportului anual al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în anul 2014, activitatea Serviciului de prevenire şi combatere a infracţiunilor de terorism şi a celor contra siguranţei statului din cadrul DIICOT s-a înscris în aceleaşi coordonate statistice ale anilor precedenţi, fără înregistrarea vreunor fluctuații importante în activitatea investigativă având ca obiect infracţiuni de terorism prevăzute în Legea nr. 535/2004.
Procurorii arată că în colaborare cu Serviciul Român de Informații au fost evaluate periodic vulnerabilitățile generate de înființarea Statului Islamic (cunoscut și sub denumirile de Statul Islamic din Irak și Levant, Statul Islamic din Siria și Levant, abreviat: SI, ISIL și ISIS) prin impunerea sharia (legislație islamică inspirată din scrierile Coranului și sunna, tradiție inspirată din poveștile de viață ale profetului Mohamed) în teritoriile ocupate sau vizate de campania militară agresivă a ISIL, inclusiv în ceea ce privește modul în care evoluțiile din zonă afectează criza siriană și poate conduce la contaminarea continentului european prin apariția și dezvoltarea fenomenului ”forint fighters” (luptători străini).
“În acest context, o atenție deosebită a fost acordată activităților de propagandă, prozelitism și radicalizare desfășurate de adepți ai unor entități extremist-teroriste pe teritoriul țării noastre precum și fenomenelor de izolarea și radicalizarea a unor cetățeni români cu preocupări în materia confecționării și manipulării de dispozitive explozive improvizate,” DIICOT.
În cursul anului 2014, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a soluţionat în materia infracțiunilor de terorism prevăzute de Legea nr. 535/2004, un număr de 31 cauze dintr-un total de 52, ceea ce raportat la cele 20 de dosare soluționate în cursul anului 2013, reprezintă o creștere cu 55 %.
Strânsă cooperare cu SRI
Totodată, într-o cauză a fost emis rechizitoriu, fiind trimiși în judecată un număr de 4 inculpați, din care unul în stare de arest preventiv.
- În anul 2014, activitatea Serviciului de prevenire şi combatere a infracţiunilor de terorism şi a celor contra siguranţei statului din cadrul DIICOT s-a desfăşurat în strânsă cooperare cu Serviciul Român de Informaţii în calitatea de autoritate naţională în materia prevenirii şi combaterii terorismului, împrejurare de natură a conferi componentei de prevenire a fenomenului terorist un rol predominant în cadrul activităţilor derulate de procurori.
În cursul anului 2014, Serviciul specializat din cadrul structurii centrale a avut de soluţionat un număr de 49 dosare din care 22 rămase din anul precedent şi 27 intrate în anul în curs.Din acestea au fost soluţionate un număr de 28 dosare rămânând în lucru la finele anului un număr de 21 dosare din care 6 dosare mai vechi de un an de la data înregistrării.
Exemplu de cauz soluționaț de acest serviciu
Prin rechizitoriul nr. 163/D/P/2013 din data de 15.05.2014 al Serviciul Teritorial Timişoara s-a dispus trimiterea în judecată a unui număr de 4 inculpaţi, din care 1 în arest preventiv, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de fapte asimilate actelor de terorism, nerespectarea regimului materiilor explozive, şi complicitate la nerespectarea regimului materiilor explozive.
- În fapt s-a reţinut că inculpații erau preocupați de confecţionarea dispozitivelor explozive artizanale, periculoase pentru sănătate persoanelor şi integritatea bunurilor sau a altor valori ocrotite de legea penală. Având sprijinul celorlalţi inculpaţi, la datele de 07.12.2013 şi 17.12.2013, Văsuţ Cornel Cătălin a confecţionat şi detonat în proximitatea localităţii Ghioroc, judeţul Timiş, dispozitive explozive, iar la data de 20.12.2013, a confecţionat două dispozitive similare, pe care le-a predat investigatorului şi informatorului, în vederea detonării într-un local pentru a produce stare de nelinişte şi teamă în rândul populaţiei.
Procurorii arată că preocuparea inculpatului pentru materialele explozive, a rezultat din corespondenţa purtată pe canalele de socializare de pe Internet. Astfel, din verificări, a rezultat că susnumitul este pasionat de jocuri pe calculator cu conţinut militar, fiind înscris sub pseudonimul „CataSwat” pe forumurile „World of Tanks”, „Warfare”, „Lunetiştii”, Mafia creator”, „Gameforge”, „Mochigames”, Gladiatus”. De asemenea Văsuţ Remus Claudiu este utilizatorul contului „burn_day”, activ pe forumul Softpedia. În profilul de pe această pagină, susnumitul a menţionat la rubrica interes următoarele domenii „ PC, ciclism, bombe”.