Editura Evenimentul si Capital

Dezvăluirile EVZ, confirmate de DNA. Directoarea arestată din Ministerul Sănătății, implicată în „Mafia farmaciștilor”, încă de acum trei ani | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

În perioada în care Mihaela Ela Udrea a fosta șefa unei direcții din Ministerul Sănătății, numărul farmaciilor deschise „prin excepție” de la criteriul demografi c a crescut vertiginos
Autor: | | 6 Comentarii | 8876 Vizualizari

În anul 2012, reporterii „Evenimentului zilei” au descoperit că un fost rector și un prorector de la UMF Cluj au obținut de la șefa din Sănătate avize pentru farmacii în centre comerciale care funcționau la parterul blocurilor. Firmele lor controlau vânzările de medicamente compensate. Averea Mihaelei Udrea a crescut uluitor, în timp ce controalele efectuate în branșă descopereau doar că farmaciile n-au rampe pentru persoane cu dizabilități

La aproape trei ani după ce „Evenimentul zilei” a dezvăluit modul dubios în care mai mulți proprietari de farmacii obțineau aprobări, pe bandă rulantă, pentru înființarea de puncte farmaceutice, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a operat prima arestare la vârful Ministerului Sănătății: Mihaela Ela Udrea, director al Direcției de Strategii și Politica Medicamentului.

Anchetatorii au stabilit că, de-a lungul timpului, ea a primit bani și cadouri pentru avizarea unor puncte farmaceutice. Este una dintre modalitățile descrise de către farmaciști și medici care susțineau că o bună parte din șpăgi ajung la minister.
 Cercuri de influență

Ancheta cotidianului nostru, publicată pe 12 decembrie 2012 – „Filiera medicamentelor, monopol pe sănătatea românilor” – dezvăluia cum pacienții erau obligați să cumpere medicamente compensate doar de la anumite farmacii care aparțin „unor oameni sprijiniţi de cercuri de influenţă, iar majoritatea şiau înființat farmaciile pe valul deschiderii ilegale din ultimii 2-3 ani”. Perioada a coincis cu accederea în Ministerul Sănătății (MS) a farmacistei Mihaela Udrea, în funcția de consilier superior la Politica Medicamentului, loc unde se decidea cum, pentru cine și în ce condiții se acordau avizele pentru înființarea noilor farmacii. În cea mai amplă campanie de presă ce a urmat - „Medicul de gardă” - am arătat, de altfel, cum s-au făcut afaceri uriașe pe spinarea pacienților, cu complicitatea funcționarilor din sistemului național de sănătate.

Precedentul Cluj

Tot în 2012, sursele EVZ au semnalat faptul că, în Cluj, în topul decontărilor de rețete compensate se aflau farmaciile Ducfarm care aparțin soților Luminița și Radu Oprean, ambii profesori la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Radu Oprean este prorector şi membru al Departamentului de Acreditare în cadrul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Deși aveau doar câteva puncte de lucru, la Ducfarm se decontau reţete care le depășesc numeric pe cele ale lanţurilor de farmacii cu peste 10-15 puncte de lucru. Multe din medicamentele pe care pacienţii, trimişi de medicii de familie, au fost nevoiţi să le cumpere de acolo sunt din categoria bolilor grave, precum fibroza chistică, diabetul sau cancerul.

„Colegii farmacişti au făcut nenumărate reclamaţii pentru concurenţă neloială, dar nimeni nu se atinge de Radu Oprean. O colegă farmacistă a primit chiar amenințări cu moartea. Nici Colegiul Farmaciştilor nu intervine, deoarece se află sub influenţa lui Marius Bojiţa, fost rector UMF”, au declarat sursele EVZ.

Autorizații contra doctorat

Radu Oprean spunea că farmaciile sale nu au nicio problemă și că funcționează „acolo unde au primit autorizație”. Și Marius Bojița, fostul rector al UMF „Iuliu Hațeganu”, are, alături de soție, trei farmacii Tesa în Cluj, care funcționează sub brandul Ropharma care au primit autorizație de funcționare de la Ministerul Sănătății în supermarketuri. În realitate, ele funcționează la parter de bloc. Metoda a fost simplă: primăriile au eliberat adrese prin care se adeverește că spațiile fac parte din „centre comerciale”. „Nimeni nu a verificat vreodată veridicitatea acestor adrese”, susține un farmacist din Cluj. Mihaela Bojița, soția fostului rector, a declarat, nonșalant: „Dar toți au primit așa și funcționează la parter de bloc”.

O explicație a faptului că Mihaela Ela Udrea a dat autorizații nelegale unor profesori din conducerea UMF Cluj ne-a dat-o tot un farmacist: „Doamna Udrea, care a aprobat cu ochii închiși înființarea ilegală a farmaciilor în Cluj, este doctorandă tocmai la profesorul Marius Bojița, căruia i-a aprobat înființarea la trei farmacii. Nici una din cele trei nu respecta criteriile impuse de Legea Farmaciei. Ba, chiar, una din ele nu a fost deschisă niciodată în locația pentru care a primit autorizarea, ci în altă locație”.

Vulnerabilitate. Inspecția de autorizare o face o singură persoană

„Evenimentul zilei” a dezvăluit că avizele de oportunitate, eliberate de direcția condusă de Mihaela Udrea, au fost date pe baza unor documente emise de primărie, pentru centre comerciale. În realitate, cele mai multe funcționează în alte locuri. Din datele oficiale reiese că, în anul 2012, 1.046 de farmacii au fost înfiinţate, prin excepţie, în centre comerciale, dar multe funcţionează la parter de bloc. Acesta a fost efectul pervers al unei modificări făcute în 2009 la Legea farmaciilor, care dădea dreptul înființării farmaciilor prin excepție de la criteriul demografic.

Întrebare fără răspuns

La vremea în care a fost efectuată investigația jurnalistică (decembrie 2012), Ministerul Sănătății, prin Biroul de presă, dădea răspunsuri care nu lămureau situațiile ilegale. „Inspecțiile de autorizare a farmaciilor comunitare, precum și inspecțiile de supraveghere sunt efectuate de către consilierii din cadrul Direcției Farmaceutice și Dispozitive Medicale, individual pentru inspecțiile de autorizare și în echipă pentru inspecțiile de supraveghere”, ne-a transmis Biroul de presă al MS. La întrebarea din câți inspectori este formată această direcție, nu am primit răspuns niciodată, iar cu privire la neregulile depistate răspunsul este uluitor, raportat nu doar la investigația jurnalistică, ci și la cea a procurorilor DNA. „Deficiențele constatate în cadrul inspecțiilor se referă la organizarea spațiului unității farmaceutice, la căile de acces pentru persoanele cu dizabilități și lipsa legăturilor funcționale”. Cu alte cuvinte nicio deficiență în procedura de avizare!

Evoluția averii Mihaelei Udrea

Mihaela Ela Udrea este de profesie farmacist și, până în 2006, a fost consilier local la Râmnicu Vâlcea, de unde a demisionat pentru un post la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Potrivit presei locale, ea era asociată a societății Prima Farm SRL din Râmnicu Vâlcea, dar o parte din acțiuni le cedează către un alt asociat, în iunie 2009, când era deja, de un an, consilier superior la Ministerul Sănătății. Restul acțiunilor dispar.


În declarațiile ei de avere apar, peste noapte, tot felul de bunuri și terenuri


● În declarația de avere din septembrie 2010 deține doar: 250 de mp de teren intravilan în Balotești, Ilfov, un Opel Corsa și are salariu de 20.000 de lei, anual.

● În declarația din iunie 2013 are în plus: un apartament de 88 mp în Capitală, un BMW X3 și bijuterii de 6.500 de euro (obținute între 2000 și 2012, dar nedeclarate anterior), un salariu de 26.107 lei și 30.000 de euro primiți donație.

● În declarația din iunie 2015 are în plus: un teren agricol de 500 de mp în Ilfov; un teren intravilan de 900 mp în Prahova (achiziționat în 1993, dar nedeclarat anterior) în Prahova; o casă de vacanță de 80 mp, tot în Prahova; o casă de 150 de mp în București, cumpărată în anul 2000, dar nedeclarată anterior; salariu de 45.749 lei anual și venituri totale de 85.000 de euro din alte surse. Mai este și membru al Unifarm, de unde a încasat 2.600 de lei. (Dana Lascu)

Anchetele care au zguduit Sănătatea

Cele mai multe cazuri de corupție din sistemul medical au vizat cazuri punctuale de corupție: medici sau înalți funcționari acuzați, de cele mai multe ori, de luare de mită sau de abuz în serviciu privind derularea unor contracte publice.

Cel mai recent caz de corupție în Ministerul Sănătății (MS) este cel privindu- l pe Silvian Ciupercă (PSD) - președintele CJ Ialomița. Unul dintre complicii acestuia este Mihai-Ionuț Ionescu - consilier al Corpului de Control din cadrul MS - care a fost trimis în judecată pentru că a mușamalizat, la instigarea „baronului”, un control la Spitalul Județean Slobozia.

În ultimul an, procurorii au trimis în judecată mai mulți manageri de spitale: Ion Niculescu - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dănuţ Căpăţână - Spitalul Județean Constanța etc.

Șeful medicilor, acuzat de trucarea licitațiilor

Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor, este trimis în judecată din 2007 pentru trucarea unor licitații privind platforma e-learning a UMF Iași. Într-un alt dosar, el a fost condamnat, în martie 2015, la un an și șase luni de închisoare, cu suspendare, pentru conflict de interese.

Șpagă la Agenția Medicamentului

Daniel Boda, fost președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM),a fost condamnat, în ianuarie 2014, la trei ani de închisoare cu suspendare. El a fost acuzat că a primit 5.000 de euro de la patronii unei farmacii, pentru a mușamaliza rezultatele unui control al Agenției.

Afacerea „Steriletul supraevaluat!”

Remus Baciu, ex-consilier personal al fostului ministru al Sănătăţii, Daniela Bartoş, este judecat din 2007, pentru modul în care ministerul a achiziționat la supra-preț sterilete, în schimbul unei mite. Trei instanțe i-au achitat pe cei implicați. Procesul este în ultima cale de atac, la Curtea Supremă. (Ionel Stoica)
Alte articole din categoria: Medicul de gardă

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate