Despre lectură și sport în rândul copiilor, statistici alarmante

Despre lectură și sport în rândul copiilor, statistici alarmante

Statisticile din ultimii ani dezvăluie rezultate alarmante privind practicarea activităţilor sportive și educative în rândul tinerilor. Cauzele sunt variate: comoditate şi sedentarism (40%), lipsa timpului liber (14%), lipsa banilor (6%), lipsa spaţiilor adecvate (6%), preferinţa pentru activităţi recreaţionale (31%), şi, nu în ultimul rând, lipsa de informare. În acest context, educația și sănătatea sunt două mari probleme în societatea românească.

Copiii și activitățile sportive

Deşi există motivaţie (89% dintre tineri consideră că activităţile fizice sunt importante, conform unui studiu sociologic publicat pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului), aceasta nu reuşeşte să se concretizeze în rezultate pozitive, având în vedere că doar 46% dintre tinerii români chiar practică activităţi fizice în timpul liber.

Consecinţele acestor fapte se pot vedea în numărul mare de tineri obezi din România (25% dintre copiii și 18% dintre adolescenții români), în dezvoltarea accelerată a lanţurilor de restaurante fast-food, în detrimentul spaţiilor verzi şi a sălilor de sport, în creşterea riscului cardiac, a bolilor metabolice şi a diabetului zaharat, în alimentaţia proastă şi numărul mare de copii care renunţă la ora de sport din şcoală.

Organismul are nevoie ca mintea și trupul să se dezvolte și să funcționeze împreună. Dacă sportul rezolvă problemele de greutate, dificultățile de socializare, şi crește puterea de concentrare, motivându-ne cu o atitudine pozitivă față de învățare; lectura ne ajută să ne păstrăm vie sănătatea minţii, să avem un spirit alert şi o gândire critică, să atingem un grad ridicat de cultură și cunoaștere.

Copiii și cititul

Țara noastră se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană privind numărul de cărţi citite pe cap de locuitor, peste jumătate din cetăţeni (53.3%) au dificultăţi de înţelegere a ceea ce citesc, situându-se pe ultimul loc din Europa la acest capitol (conform Comisiei Europene) şi 79 % dintre români, conforma Barometrului de Consum Cultural recent lansat de Ministerul Culturii, nu merg la bibliotecă. Aproape 50% dintre absolvenţii de studii liceale nu promovează examenul de bacalaureat și au dificultăți la evaluările naționale.

În condițiile în care România este printre puţinele ţări din Uniunea Europeană care nu oferă elevilor programe de lectură adaptate nivelului lor de înţelegere, iniţiativele sociale ar trebui să se orienteze, în primul rând, spre promovarea unui stil de viaţă sănătos, complet, orientat pe nevoile tinerilor pentru educație și sport.

Inițiativă unică în România

Încercând să vină în ajutorul generației tinere care se confruntă cu lipsa unor modele şi a unei atitudini pozitive faţă de sănătate, Asociaţia Curtea Veche desfășoară un proiect unic în România ce îmbină lectura cu sportul: turul ciclist caritabil “Cărţile Copilăriei pe bicicletă”.

Acesta are scopul de a reuni comunitățile locale pentru promovarea unei vieți sănătoase la nivel național și pentru a strânge fonduri destinate donațiilor de carte și înființării de cluburi de lectură în mediile defavorizate, acolo unde există copii care nu au acces la cărți adaptate nivelului lor de înțelegere.

ASR Principele Nicolae al României alături de campionul național la ciclism, Alex Ciocan, și oameni importanți din mediul de business vor pedala peste 1.000 de kilometri, din Sighetu Marmației până în Constanța. Evenimentul se desfășoară în perioada 23 aprilie – 3 mai și traversează 13 județe din România. Toţi cei care doresc să participe sunt invitați să liciteze pentru locurile disponibile în pluton sau să se alăture gratuit la evenimentele de întâmpinare din fiecare oraş inclus în traseu (Sighetu Marmației, Dej, Cluj Napoca, Alba Iulia, Sibiu, Brașov, Sinaia, București, Călărași, Constanța).