Depozite clandestine ale „Mafiei tutunului”, descoperite în Vrancea. Operațiunea „Cisterna”
- Petrisor Cana
- 18 octombrie 2017, 00:00
Pe urmele unei rețele de contrabandă, cu ramificații în Republica Moldova, România și în alte state din UE, polițiștii și procurorii DIICOT au găsit spații în care țigările erau ambalate și pregătite pentru export. Anchetatorii suspectează implicarea unor oameni de afaceri de peste Prut
Un caz care a pus pe jar „Mafia tutunului” a fost descoperit de polițiștii români de frontieră și de procurorii DIICOT. Este vorba despre o rețea internațională de trafic de țigări, cu ramificații în mai multe state din Europa. Sute de mii de pachete de țigări plecau, periodic, dinspre Republica Moldova, ajungeau în România și o bună parte erau „exportate” cu ajutorul unor mașini special amenajate, cu numere de Bulgaria sau în TIR-uri, ascunse în paleți de izolație termică. Marfa de contrabandă ajungea în țara noastră în cisterne de combustibil. Pe lângă țigări, contrabandiștii traficau și alte produse, interzise pe piața UE, precum anabolizante. Printre cei reținuți se numără oameni de afaceri din Republica Modova.
La capătul unei investigații de aproape trei luni de zile, procurorii DIICOT au reținut șase membrii ai rețelei internaționale de trafic cu țigări și substanțe interzise.
Afaceriști cu dublă cetățenie
Printre cei încătușați, luni, se numără doi bărbați cu dublă cetățenie, română și moldoveană: Alexei Bordeniuc și Gheorghe Dorin. Pe lângă aceștia, oamenii legii i-au pus sub acuzare pe cetățenii din Republica Moldova Igor Țurcanu, Gheorghe Lupu, Nicolae Foltea și Mihail Cucoș. Toți au fost reținuți pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă. Membrii rețelei au fost filați de polițiști de la intrarea în țară, Vama Sculeni, până la destinație: două depozite, din Focșani, gestionate de firme care au ca obiect de activitate obiecte sanitare și interioare, precum și comerțul cu piese auto. Doi dintre cei șase reținuți sunt șoferii cisternelor în care erau ascunse cantități mari de țigări. Alți doi apar ca acționari în diferite societăți, înregistrate în Republica Moldova, iar unul dintre aceștia locuiește în Spania. Ancheta este în derulare și s-a luat legătura cu autoritățile din Republica Moldova, dar și din state membre UE.
Anchetă OLAF
Ancheta s-a derulat cu ajutorul unor experţi din cadrul Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) şi al vameșilor români. În depozitele din Focșani au fost găsite peste 400 de baxuri cu peste 208.000 pachete cu ţigări şi 30 de cutii ce conţineau 28.131 fiole şi 310.120 comprimate substanţe anabolizante. Au fost descoperite și două mașini cu numere de Bulgaria, modificate şi adaptate transportului de țigări de contrabandă. Totodată, au fost identificaţi şi zeci de paleţi cu panouri, tip sandwich, de izolaţie termică, ce prezentau decupaje în interior, pentru ascunderea ţigărilor. Prejudiciul stabilit, doar în acest caz, se ridică la 2.347.377 lei.