Editura Evenimentul si Capital

STRATEGIE de CAMPANIE. Ce vrea Dragnea să facă cu privire la TAXA radio-TV după PARLAMENTARE

Vot în plenul Camerei Deputaților
Autor: | | 2 Comentarii | 655 Vizualizari

Deputaţii au votat, marţi, eliminarea taxei radio-TV cu 109 voturi "pentru", 38 "împotrivă", 3 abţineri, însă urmează şi votul final asupra proiectului de lege iniţiat de Liviu Dragnea.

Chiar dacă taxa radio-tv a fost eliminată, liderul PSD a spus că după alegerile parlamentare viitorul Guvern la aloca bani de la bugetul de stat către radioul și televiziunea publică. Prin urmare, deși taxa va dispărea de pe facturile oamenilor, ea tot va fi plătită din impozitele și taxele cetățenilor care ajung la bugetul de stat. Dragnea a sugerat că s-ar putea ca pe viitor să fie luată în considerare cota de audiență a televiziunii și radioului public, lucru ce va duce la o variațiune a cuantumul taxei. 

Deputaţii nu au fost de acord cu raportul Comisiei de buget - finanţe care propunea ca taxa radio-tv să rămână în vigoare.

Deputatul PNL Andreea Paul a criticat această decizie, arătând că "se pune pumnul în gură radioului şi televiziunii publice"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut, marţi, deputaţilor să susţină eliminarea taxei radio-tv, care este prevăzută în proiectul de lege referitor la anularea a peste 100 de taxe nefiscale. 

"Îl rog pe liderul grupului parlamentar PSD să ceară o pauză de consultări pentru că aş vrea să supun atenţiei păstrarea eliminării taxei radio-tv în acest proiect de lege", a spus Dragnea iar deputaţii au luat pauză de consultări. 

Dragnea a arătat că a "discutat cu mai mulţi oameni aseară, azi noapte şi astăzi de dimineaţă", dar şi cu mulţi colegi. 

"Am văzut şi reacţiile de la cele două instituţii pe care, culmea, prin propunerea noastră, vrem să le ajutăm să aibă un parcursul predictibil şi sigur şi pentru instituţii şi salariaţii de acolo. (...) Discuţiile şi nesusţinerea lor s-au bazat pe faptul că, dacă fondurile pentru funcţionarea celor două instituţii vor fi alocate de la bugetul de stat, atunci acele două instituţii ar fi sub un control politic", a susţinut liderul PSD. 

Potrivit lui, peste 40% din bugetul radioului public, aproape 48%, şi aproximativ 30% din cel al televiziunii publice, în prezent, sunt suportate prin votul în Parlament la fiecare proiect al bugetului de stat. 

"În viziunea dumnealor, Parlamentul este odios. (...) Această manipulare ar fi putut fi folosită pentru a prezenta un plan de redresare a TVR şi a mări interesul românilor pentru această televiziune. Restul de bani vine de la taxa radio-tv. (...) Banii care vin la bugetul acestor instituţii din taxa plătită de oameni nu sunt tot bani publici? Atunci când au fost numite aceste conduceri, de la Radio şi TVR, nu au fost numite prin concurs? Nu cumva printr-un vot politic în Parlament? Pentru că aşa este firesc? Cred că nici conducerea de la Radio, nici conducerea de la TVR nu au dat concurs, cum v-am propus şi cum sper să adoptăm toţi anul viitor la o dezbatere serioasă despre funcţionarea acestor instituţii, pentru că toţi ne dorim şi românii îşi doresc să avem două instituţii publice de media foarte serioase şi foarte sănătoase", a mai susţinut deputatul PSD. 

Dragnea a menţionat că, la un buget care "face invidios orice radio privat", Radio România într-adevăr nu are datorii, în timp ce "TVR depăşeşte 100 de milioane de euro şi are datorii de peste 50 de milioane de euro". 

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate