De ce nu se face votul prin corespondență. Mulți pierd, prea puțini câștigă | Analiză EVZ

De ce nu se face votul prin corespondență. Mulți pierd, prea puțini câștigă | Analiză EVZ

PNL și PSD se joacă cu diaspora. Noua strategie de tergiversare a legii votului prin corespondență este să se ceară AEP elaborarea unui proiect, deși la Parlament sunt depuse o serie de inițiative

PNL organizează proteste sterile și copilărești în fața biroului lui Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, cum a fost cel de ieri. Săptămâna trecută, ei au recurs la „greva japoneză” - au venit la ședințele Parlamentului purtând o banderolă albă. Întrucât nu au obținut nici un rezultat, acum au schimbat tactica. În paralel, controversatul proiect Dragnea anti-Facebook a trecut de Senat în două săptămâni. Pentru că a existat voință politică.

UDMR riscă să rateze pragul de 5%

În realitate, nici PSD și nici PNL nu sunt interesate de votul prin corespondență, în primul rând pentru că nu vor să supere UDMR-ul. În prezent, UDMR se află la limita intrării în Parlament, intenția de vot fiind de aproximativ 5%, pe fondul unei diminuări a comunității maghiare din România. Dacă prezența la vot a etnicilor români ar crește prin introducerea votului prin corespondență, formațiunea care-i reprezintă pe maghiari riscă să nu mai intre în Parlament. În consecință, atât liberalii, cât și sprijinitorul lor de la Cotroceni, președintele Iohannis, preferă să piardă voturile diasporei, dar să nu rateze sprijinul UDMR. De altfel, deputatul UDMR Marton Arpad a recunoscut sincer că Uniunea vrea să amăne aplicarea acestui sistem cât mai mult, respectiv până la prezidențialele din 2019. În plus, PSD nu vrea vot prin corespondență pentru că în mod tradițional alegătorii din străinătate au votat împotriva sa. În 2009 și 2014, diaspora a avut o contribuție semnificativă la victoria dreptei la prezidențiale. Potrivit unor studii, în țările în care se folosește votul prin corespondență, crește participarea la alegeri, iar costurile pot fi chiar mai mici decât la alegerile tradiționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liberalii i-au dat un tablou lui Zgonea

Ieri, la prânz, mai mulți parlamentari PNL, în frunte cu Alina Gorghiu și Vasile Blaga, s-au adunat în holul Parlamentului pentru a cere ca legea votului prin corespondență să fie pusă pe ordinea de zi. În timp ce dădea declarații televiziunilor, Gorghiu era plasată în spatele unui tablou care prezenta imagini de la un miting în care se solicita introducerea acestui tip de vot. Zgonea nu a interacționat cu protestatarii liberali. Acum o săptămână el a apostrofat AEP pentru faptul că nu a finalizat proiectul legii prin corespondență și a spus că acesta ar putea fi finalizat în februarie. Ieri, pe fondul acestor dispute, AEP a susținut că marți va prezenta „o primă formă a legii”. Dacă votul prin corespondență nu este adoptat în luna noiembrie, el nu va putea fi utilizat în 2016, întrucât CCR a decis că legislația electorală nu poate fi modificată cu un an înaintea scrutinului.

Tomac: Se trage de timp

„Am prevenit de la bun început că decizia PSD de a cere Autorității Electorale Permanente elaborarea unui proiect de lege privind votul prin corespondență este un <>, iar rezultatul va fi doar pierdere de timp. Ieri, din nefericire, mi s-a confirmat presupunerea”, a spus Eugen Tomac, președintele PMP. Tomac, deputat ales într-una din circumscripțiile din diaspora, este el însuși autorul unei legi privind votul prin corespondență, dar aceasta a fost respinsă de PSD și PNL. Liderul Mișcării Populare a mai susținut că UDMR și președintele Iohannis nu vor acest tip de vot. „Eu cred că președintele Iohannis nu își dorește (...) introducerea votului prin corespondență din rațiuni ce țin de simpatia pe care o are domnia să față de UDMR. UDMR-ul nu și-a dorit niciodată votul prin corespodență”, a susținut Tomac.

 

FOTO: Eugen Tomac

 

 

Dospinescu: N-are nimeni interes

„Răspunsul e simplu: pentru că nici PNL, nici PSD și nici UDMR nu au interes ca legea să treacă. UDMR nu are un interes pentru că riscul este ca ponderea votului «românesc» să crească, ceea ce le-ar scădea procentul de vot la parlamentare și numărul de parlamentari”, a spus Bogdan Dospinescu. Potrivit acestuia, PNL preferă să joace rolul „victimei”, acuzând PSD că blochează dezbaterile; în plus, nu strică nici să aibă UDMR ca posibil aliat. „Importante pentru PNL, sunt alegerile prezidențiale, nu cele parlamentare; unde cei 3-4 parlamentari pe care i-ar câștiga pe diaspora sunt o miză neglijabilă”, a arătat Dospinescu. Liderii PSD par încă afectați de trauma votului de la prezidențiale, pentru a se pune de acord și a enunța o poziție clară. În plus, nici ei nu vor să supere UDMR, a susținut Dospinescu.

FOTO: Bogdan Dospinescu