David Luna, directorul programelor de combatere a crimei organizate din Departamentul american de Stat, despre legile Big Brother. „Aceste măsuri sunt vitale pentru securitatea națională a României”
- Paul Ciocoiu
- 30 aprilie 2015, 00:00
În actualul context de securitate regional și global, adoptarea legilor Big Brother este imperativă pentru România, subliniază oficialul american.
Mai mult, procesul de combatere a corupției nu poate fi complet atâta timp cât nu toți românii sunt egali în fața legii, mai atrage el atenția, referindu-se la imunitatea parlamentară
EVZ: Oficialii americani au avertizat, în repetate rânduri, mai ales în contextul crizei ucrainene, că amploarea corupției în estul Europei riscă să aibă un impact asupra securității naționale a țărilor din această regiune. Credeți că, dată fiind proximitatea României față de zona de conflict, țara noastră este cea mai expusă acestui risc evocat de oficialii de la Washington?
David Luna: Nu aș indica doar România aici, dar sunt sigur că România înțelege gravitatea chestiunii privind modul în care corupția îi poate submina propria securitate națională. Statele Unite sunt și ele îngrijorate de influențe maligne, inclusiv grupări criminale care pot slăbi fundațiile unui stat de drept și să submineze aparatul de securitate al unui aliat. Corupția este precum un cancer, începe să roadă din sistemul însărcinat cu apărarea comunității, a intereselor naționale, și din abilitatea guvernelor de a menține securitatea.
Lupta împotriva corupției a cunoscut un avânt fără precedent în România în ultimii ani. Mulți spun că este rezultatul unor presiuni externe, mai ales în actualul context regional de insecuritate. Cum se văd aceste eforturi din afară? Este această campanie anti-corupție una autentică, pe termen lung?
Sper să fie pe termen lung. Cred că, dacă vorbim sau nu de influențe străine, cel mai important este ca România și toate comunitățile de pe teritoriul său să înțeleagă că lupta împotriva corupției este un element central al viitorului lor, asigură dezvoltare economică, prosperitate și definește viitorul tuturor românilor. Pentru a beneficia de avantajele democrației, românii au luptat din greu în ultimii 25 de ani și din acest motiv cred că tot mai mulți români recunosc importanța integrității și cum lupta împotriva corupției este parte esențială a viitorului.
Imunitatea parlamentarilor este adesea o piedică în calea acestor eforturi. Credeți că această ofensivă împotriva corupției, oricât de robustă ar fi ea, poate fi una completă atâta timp cât în România nu toți oamenii sunt egali în fața legii?
După părerea mea, o luptă puternică împotriva corupției înseamnă că toată lumea este egală în fața legii și că nimeni nu este mai presus de lege. Nu putem avea un sistem, politici anti-corupție puternice dacă ele sunt subminate de cei aflați la putere, de cei care încep astfel să erodeze încrederea populației. Atunci când oficiali de rang înalt sunt implicați în acte de corupție, nu numai că se pierde încrederea publică, dar și acele idealuri și aspirații pentru care românii au luptat atât de mult.
Am avut o dezbatere furtunoasă despre așa-numitele legi Big Brother, respinse în final de Curtea Constituțională. Credeți că, dat fiind climatul de insecuritate de la granițele noastre, alături de noua amploare a terorismului în Europa, aceste legi sunt acum imperative pentru România?
Nu numai că sunt imperative, ci și foarte importante, dat fiind climatul global/regional de securitate. Ele sunt piesă centrală a dispozitivului modern de aplicare a legii și permite guvernelor să copereze, nu numai în chestiuni legate de corupție, ci și de combatere a infracționalității. Aș încuraja România și populația sa să se asigure că aceste legi sunt adoptate și implementate pentru că au o importanță critică, lipsa lor ar fi o piedică în calea combaterii infracționalității.
Au existat sincope în relația de cooperare între autoritățile judiciare americane și române din cauza lispei acestei legislații?
Nu pot vorbi în numele autorităților judiciare americane, dar cu siguranță vă pot spune că Statele Unite apeciază foarte mult colaborarea cu România la nivelul structurilor judiciare și cred că respectivele legi vor permite consolidarea acestui parteneriat puternic prin operațiuni și investigații comune, dar mai întâi de toate adoptarea acestor legi este vitală pentru securitatea națională a României.
Suntem abia la începutul procesului de confiscare a bunurilor rezultate din infracțiuni. Cât de importante sunt aceste măsuri în tot acest angrenaj de mijloace de combatere a corupției?
Cred că mijloacele legale și legile care permit confiscarea bunurilor rezultate din infracțiuni sunt parte a unui sistem anti-corupție solid. În al doilea rând, aceste bunuri rezultate din corupție și infracțiuni, dacă nu sunt depistate și blocate, vor sfârși pe mâini rele care vor continua să finanțeze și să alimenteze alte activități infracționale. Cât privește fondurile publice deturnate prin corupție, cred că acestea sunt bunurile poporului român și este în interesul său să utilizeze aceste mijloace anti-corupție pentru un viitor mai strălucit pentru că mulți dintre acești infractori și oficiali corupți confiscă practic potențialul economic al României, viitorul său din perspectiva dezvoltării economice, a prosperității românilor. În lipsa mijloacelor de confiscare, aceste fonduri publice sustrase ilegal nu fac decât să se întoarcă în mâinile acelor actori ilegali.