Daniel Constantin la final de mandat. Cea mai mare problemă a Ministerului Mediului au fost salariile!

Daniel Constantin la final de mandat. Cea mai mare problemă a Ministerului Mediului au fost salariile!

Salarizarea personalului din Ministerul Mediului este cea mai mare problemă pe care am găsit-o atunci când am preluat mandatul, în urmă cu trei luni, a declarat, astăzi, fostul ministru al Mediului Daniel Constantin, în conferința de bilanț.

„Din păcate, Ministerul Mediului și sectorul de mediu au fost lăsate deoparte de Guvernele care s-au perindat de-a lungul anilor. Am întâlnit un minister care are o salarizare foarte slabă, principala problemă pe care am identificat-o mai ales în cadrul unităților subordonate. Am făcut un pas: în bugetul din 2017 m-am asigurat ca, de la 1 iulie 2017, să fie acordate acele măriri de salarii pe aceeași familie ocupațională. Am depus un amendament atât la Senat, iar acum este la Camera Deputaților, prin care salariile să fie mărite începând din ianuarie 2017, conform deciziei Curții Constituționale”, a spus Constantin.

În privința programelor de mediu, Daniel Constantin a vorbit despre un număr de 12 planuri cu finanțări de aproximativ 900 de milioane de lei, precizează Agerpres.

Potrivit lui Constantin, cel mai așteptat program este "Rabla", care va avea un buget similar celui de anul trecut, iar data de începere ar urma să fie 24 aprilie, după finalizarea dezbaterii publice. De asemenea, în cazul programului "Rabla Plus", destinat achiziției de autoturisme electrice și plug-in hibrid, bugetul va fi de 45 de milioane de lei, valoarea tichetului de 45.000 de lei, iar data de start ar urma să fie 2 mai.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce privește programul "Casa Verde", Daniel Constantin a menționat că ghidul de finanțare este finalizat în proporție de 90%.

„Dacă nu se întâmpla ce s-a întâmplat săptămâna trecută, programul era deja în dezbatere publică acum. Bugetul programului crește de la 65 de milioane de lei la 80 de milioane de lei. Valoarea maximă nerambursabilă este 3.000 de lei pentru panourile solare nepresurizate, 6.000 de lei pentru panourile solare presurizate și de 4 milioane de lei pentru unitățile administrativ teritoriale. De asemenea, 'Casa verde plus' va avea un buget de 85 de milioane de lei, de la 65 de milioane de lei. Ghidul, finalizat în proporție de 99%”, a spus fostul ministru al Mediului.

În plus, pentru anul 2017, vor exista programe de conștientizare la care să aibă acces Unitățile Administrativ Teritoriale, unitățile de învățământ și ONG-urile, în maximum 450.000 de lei/proiect, 'pentru ca populația să înțeleagă mai bine efectele unui management defectuos la deșeuri sau fenomenul de poluare în atmosferă'.

Totodată, un alt program cuprins în lista de priorități pentru acest an este 'Școala verde', prin care beneficiarii — unitățile de învățământ și ONG-urile, pot accesa cele 80 de milioane de lei alocate, în așa fel încât circa 4.000 de unități de învățământ pot deveni astfel independente din punct de vedere energetic.

Alte programe de mediu enunțate de Daniel Constantin se referă la „Rabla pentru electrocasnice”, cu un buget de 70 de milioane de lei, apoi achiziția de autobuze electrice, într-un program de 80 de milioane de lei, precum și un proiect de achiziție a pubelelor diferențiate pentru reciclarea deșeurilor, ce pot fi puse la dispoziția atât a salubriștilor, cât și la dispoziția UAT-urilor.

Pe de altă parte, pe lista priorităților se găsește programul destinat construirii de stații de încărcare a autoturismelor electrice, al cărui buget este de 45 milioane de lei, iar beneficiari sunt UAT-urile, instituțiile publice și persoanele juridice.