Cum au FURAT BOLŞEVICII lui Lenin TEZAURUL ROMÂNIEI. UN JAF de 3,2 MILIARDE DE EURO!
- Razvan Gheorghe
- 9 noiembrie 2017, 10:33
Istoricul şi scriitorul Stelian Tănase explică, pe blog, cum au furat bolşevicii Lenin şi Troţki tezaurul românesc, care, în prezent, valorează aproximativ 3,2 miliarde de euro. De asemenea, istoricul relatează cum au folosit criminalii bolşevici aurul românesc pentru cheltuielile de partid, ale Armatei Roşii (în războiul cu „Albii”) şi ale Cominternului.
EVZ vă prezintă declaraţiile lui Stelian Tănase.
Bolşevicii, nişte gangsteri politici
„13 ianuarie (26 ianuarie stil nou) 1918: Guvernul Rusiei Sovietice întrerupe relațiile diplomatice cu România sub pretextul intervenției armatei române în Basarabia. Ca o primă consecință, guvernul român este anunțat că tezaurul României rămîne în păstrare la Kremlin. Era de fapt o confiscare, un rapt. Bolșevicii erau niște gangsteri politici.
93, 4 tone aur şi 2,4 tone în lingouri
Cum s-a ajuns aici ? În toamna anului 1916 Armata romană este respinsă din Transilvania și suferă o grea înfrîngere la Turtucaia pe Dunăre, la sud. In aceste condiții, guvernul și Curtea decid să se retragă la Iași. Banca Națională și tezaurul ei au fost mutate la Iași. Era vorba de monede, 93,4 tone aur și 2,4 tone în lingouri. Monezile aparțineau unor persoane private, băncilor particulare, unor firme etc. Lingourile de aur aparțineau exclusiv Băncii Naționale. S-a propus mutarea tezarului in Rusia.
Franţa depozitează în SUA, România la Kremlin
Nu era situație fără precedent, Franta își trimisese aurul în SUA. La 2 decembrie, Consiliul General al BNR aprobă. La 12 dec 1916 Guvernul aproba de asemenea. Generalul rus A. Mossoloff semnează acordul. Tezaurul va fi transferat cu un tren la Moscova. Generalul a semnat că Guvernul rus dă toate garantiile privind transportul, păstrarea, integritatea, returnarea lui. Protocolul s-a semnat la Iași pe la 14/27 decembrie 1916.
Valoarea actuală: aproximativ 3,2 miliarde de euro!
Tezaurul cuprindea 1/ acte, documente, manuscrise, monede vechi, tablouri, cărți rare, odoarele mănăstirești din Moldova și Muntenia, arhive, depozite, colecții ale multor instituții publice și particulare; 2/ efecte publice și alte valori (cum ar fi acțiuni, obligațiuni, titluri de credit, gajurile Muntelui de Pietate etc.); 3/ 93,4 tone de aur (91 de tone de monede, 2,4 tone de lingouri de aur ale BNR ); Valoarea totala a acetui depozit – la valoarea de azi cca 3,2 miliarde de euro. Acest depozit in aur nu a fost restituit pină azi (...)
Tezaurul românesc, folosit de partidul bolşevic, Armata Roşie şi Comintern
Puţină istorie. În perioada 1918-1920 Lenin a folosit o parte din tezaur pentru cheltuielile partidului bolşevic, ale Armatei roşii și de Comintern. Cristian Rakovski, şeful Ucrainei a primit fonduri serioase din tezaur ca să combată Gărzile albe în sudul Rusiei. Mai multe congrese internaţionale, partide europene, putsch-uri de extrema stîngă, atentate etc. au fost finanţate cu valori din tezaur…Odată ce au luat puterea, bolşevicii nu s-au simţit obligaţi conform uzanţelor internaționale să respecte angajamentele, tratatele semnate de guvernele anterioare. Tezaurul românesc a fost confiscat de guvernul bolşevic la ordinele lui Lenin şi Troţki.
Moscova pretinde că a pierdut tezaurul
Rusia a negociat cu România chestiunea Basarabiei la Viena în 1924 la Viena. Delegaţia sovietică a propus returnarea tezaurului în schimbul retrocedării Basarabiei. Partea română a refuzat acest troc. Zece ani mai tîrziu cînd România și URSS au stabilit relaţii diplomatice, Kremlinul a înapoiat României o parte din tezaur. Douăzeci de ani mai tîrziu, la mijocul anilor 50, Nikita Hruşciov a înapoiat încă o parte din tezaur, gest prezentat ca un act de mare bunăvoinţă faţă de România comunistă. Interesant este că între cele două returnări, URSS a susţinut că tezaurul nu mai există, că nu poate fi găsit, că s-a pierdut. Este exact ce pretinde Moscova acum”, scrie Stelian Tănase.