Editura Evenimentul si Capital

Tribunalul Galaţi a decis arestarea la domiciliu a președintelui CJ Brăila, Gheorghe Bunea- Stancu

14-08/04bunea-stancu-465x390
Autor: | | 59 Comentarii | 5485 Vizualizari

Unul dintre cei mai puternici lideri PSD, Gheorghe Bunea-Stancu, era audiat aseară de procurori într-un dosar privind acordarea ilegală a unor contracte publice. DNA arată că el a dat firmei sale mai multe contracte. Prejudiciul: 3 milioane de lei. Procurorii DNA arată că în situația în care existau și alți ofertanți, firmele agreate fie ofereau prețul cel mai mic, fie îndeplineau „anumite” condiții apreciate ca esențiale de către membrii comisiilor de analizare și evaluare a ofertelor, situație care, în mod inevitabil, a condus la câștigarea procedurilor respective. Interesul președintelui Consiliului Județean pentru câștigarea procedurilor de achiziție publică de către una dintre firme este subliniat de faptul că, în mod indirect, este acționar la această firmă.

Update 22.15. Magistrații gălățeni au decis arestarea la domiciului a președintelui CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

Update 18.00. Gheorghe Bunea-Stancu a fost adus, cu cătușe la mâini, în fața magistraților de la Tribunalul Galați, cu propunere de arestare preventivă.

Întrebat de jurnalişti cum au fost orele petrecute în arestul Poliției, preşedintele CJ Brăila a răspuns: "Omul trebuie să se obişnuiască cu toate", potrivit mediafax.ro.

Update 08.18 Potrivit DNA, Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, va fi prezentat vineri la Tribunalul Galaţi cu propunere de arestare preventivă.

Update ora 7.30  Potrivit unui comunicat al DNA, trei persoane au fost reținute în acest dosar:  Gheorghe Bunea-Stancu (abuz în serviciu în formă continuată, conflict de interese), Florin Mija și Nicolae Moisiu- funcționari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată.

  • Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2009–2010, inculpații Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brăila (ordonator principal de credite), Mija Florin și Moisiu Nicolae și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziții publice, pentru realizarea unor obiective de interes local și județean, organizate de Consiliul Județean Brăila.
  • Modul în care au fost organizate și s-au derulat procedurile de achiziție publică, în perioada de referință, a condus la situația ca, un număr de 3 societăți comerciale să dețină monopolul lucrărilor licitate de Consiliul Județean Brăila, fiind practic singurele firme care participă și câștigă contractele de achiziție publică pe plan local și județean.

 

"Ingineria" lui Bunea- Stancu

 

Procurorii DNA arată că în situația în care existau și alți ofertanți, firmele agreate fie ofereau prețul cel mai mic, fie îndeplineau „anumite” condiții apreciate ca esențiale de către membrii comisiilor de analizare și evaluare a ofertelor, situație care, în mod inevitabil, a condus la câștigarea procedurilor respective. Interesul președintelui Consiliului Județean pentru câștigarea procedurilor de achiziție publică de către una dintre firme este subliniat de faptul că, în mod indirect, este acționar la această firmă.

  • La această situație s-a ajuns datorită exercitării defectuoase a atribuțiilor de serviciu de către membrii comisiei de evaluare a ofertelor, prin alegerea unor oferte financiare neprofitabile, dar și gestionării ineficiente a bugetului local de către președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, care avea și calitatea de ordonator principal de credite.
  • Urmare a îndeplinirii în mod defectuos a atribuțiilor de serviciu de către funcționarii menționați s-a cauzat un prejudiciu în valoare totală de 2.924.817,60 lei și vătămarea intereselor legitime ale agenților economici care au participat la procedurile de achiziții publice și au fost descalificați în mod discriminatoriu.

Inculpaților Gheorghe Bunea Stancu, Mija Florin și Moisiu Nicolae, li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 08 august 2014, Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă.  

Complicii: în cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții: 

  • Georgel Ghenea, Jenica Dumitrașcu, Vasile Puia. Ionică Popescu, Ionel Puș, funcționari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată;
  • Vasile Soare și Ctistian-Cătălin Stăncic, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu în formă continuată;
  • Camelia Bratu, Cornel Grigore și Gheorghe Ciudatu diriginți de șantier, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Aceștia din urmă, în calitate de diriginți de șantier, au avizat situații de plată, în luna septembrie 2009, făcând posibilă plata lucrărilor, deși procesele verbale de recepție a acestora fie nu se regăsesc la dosar, fie au fost încheiate în cursul anului 2010. 

 

Articolul inițial: Cum a căpușat Bunea-Stancu banii județului Brăila

Președinte al Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea- Stancu (59 de ani), este în centrul unei mega-anchete a procurorilor DNA, privind fraudarea unor contracte publice. Totul a început ieri dimineață, atunci când mascații i-au percheziționat vila din Brăila și biroul din Consiliul Județean și au ridicat mai multe documente.

Simultan, vicepreședintele CJ, Florin Mija, era și el luat pe sus dintr-o pensiune din Delta Dunării, unde își petrecea concediul, și adus cu girofar la sediul DNA-Galați. Un alt personaj cheie al anchetei este Nicolae Moisiu, șeful Biroului Achiziții Publice din cadrul CJ Brăila.

În acest dosar mai sunt cercetați și alți funcționari, dar și consilieri locali, susțin surse judiciare. Bunea- Stancu este cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată, instigare la abuz în serviciu și conflict de interese în formă continuată. Infracţiunile puse în sarcina politicianului sunt legate de atribuirea unor contracte, în 2009-2011, de către CJ Brăila, unor firme care dețin monopolul lucrărilor pe bani publici din județ.

Una dintre firme, Concivia, este controlată, prin intermediul altor firme, chiar de Bunea- Stancu. Celelte două sunt: Tancrad Galaţi și Tancrad Construct Brăila. Cele trei firme au fost în situația în care participau singure și câștigau contractele date de CJ Brăila. În alte cazuri, în care existau concurenți, licitațiile erau trucate cu ajutorul funcționarilor, în favoarea firmelor de casă. Concurenții erau descalificați pe nedrept, pentru neîndeplinirea unor condiții.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate