CULMEA FILAJULUI. Polițiști și jandarmi URMĂRIȚI de INFRACTORI. Cazul ULUITOR de haiducie al lui Pintea, Țâcă, Volodea și Botosu

CULMEA FILAJULUI. Polițiști și jandarmi URMĂRIȚI de INFRACTORI. Cazul ULUITOR de haiducie al lui Pintea, Țâcă, Volodea și Botosu

Echipajele de polițiști și jandarmi care patrulau în jurul unui obiectiv economic important erau filați de infractori care știau, în permanență, unde sunt și pe unde circulă. Cazul halucinant a ieșit la iveală în urma unei anchete a DIICOT, care a condus la arestarea a patru persoane.

Un judecător de la Tribunalul iași a decis, miercuri, arestarea a patru contrabandiști, la capătul unei anchete a polițiștilor de la Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi, sub coordonarea DIICOT. Anchetatorii au pus, astfel, capăt activității unei rețele de contrabandiști care operau în zona unei cunoscute piețe agroalimentare din municipiu. Cei patru arestați - Mihai Ursu, Cristian Holban, zis „Pintea”,  Vasile Simionică, zis „Volodea”, Cazacu Adrian zis „Țâcă” au fost reținuți, marți, alături alți doi complici, aflați în arest la domiciliu - Mihai Sorin Surugiu zis „Botosu” şi Virginia Postolache. Toți sunt acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă.

DIICOT precizează că, începând cu  luna septembrie 2017, Mihai Ursu, Roxana Ursu, Victor Goga, Cristian Holban zis „Pintea” și Cristinel Airimioaei au inițiat un grup infracțional organizat avînd ca scop comercializarea pe raza municipiului Iași a țigărilor provenite din contrabandă.

Membrii grupului au acţionat cu preponderență pe raza Municipiului Iași,  în vecinătatea unei piețe agroalimentare, potențialii beneficiari ai produselor de contrabandă fiind selectați din două surse, respectiv din rândul clienților ocazionali ai pieței agroalimentare şi din categoria clienților „fideli”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, anchetatorii au descoperit că infractorii își luau mai multe măsuri de prevedere. Spre exemplu, Holban, Simionică și Arnăutu locuiau fără forme legale la alte adrese decât acelea de domiciliu, conduceau autoturisme care nu erau înmatriculate pe numele lor, foloseau  un limbaj codificat și le solicitau  persoanelor cu care interacționau să procedeze la fel, dezvoltarea unui mecanism privind schimbul reciproc de informații cu privire la eventualele acțiuni ale poliției  în zona pieţei agroalimentare sau a mașinilor folosite de oamenii legii, folosirea de antemergător etc..

Membrii grupului colaborau atât pentru aprovizionare, depozitare, transport, vânzare, deținere de către beneficiar, cât și atenționarea reciprocă cu privire la prezența și controalele desfășurate de către organele de poliție și alte autorități ale statului, care ar fi de natură să surprindă activitatea infracțională.

„În acest sens, membrii grupului  stabileau unde se află organele de poliție sau de jandarmi, direcția de patrulare a acestora în interiorul și în vecinătatea pieței, autoturismele utilizate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cel mai bun traseu de urmat pentru evitarea lor”, precizează DIICOT.

Marți, anchetatorii au efectuat 25 de percheziții domiciliare, ocazie cu care a fost găsită şi ridicată cantitatea de 4.000 pachete țigări fără timbru de acciză sau cu timbru de Republica Moldova, suma de 25.000 RON și 7.850 Euro provenind din activitatea de contrabandă.

Miercuri, Tribunalul Iași a a dispus arestarea preventivă a patru membri ai grupării și măsura arestului la domiciliu față de alți doi. Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iași.