Colegiul Psihologilor, supărat că Guvernul Cioloș i-a luat pâinea de la gură

Colegiul Psihologilor, supărat că Guvernul Cioloș i-a luat pâinea de la gură

Pe 19 decembrie, miniștrii Muncii, Sănătății și al Educației din Guvernul Cioloș au semnat Ordinul 1985, privind aprobarea metodologiei pentru evaluarea, intervenţia integrată și și încadrarea copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap, fără să întrebe și Colegiului Psihologilor din România (CPR), organism profesional la fel cum este și Colegiul Medicilor.

Practic, pentru a obține de la stat un ajutor financiar pentru dizabilități, părinții sau tutorii obțineau, în urma evaluării acestora de către un psiholog, un aviz care încadra copilul într- un grad de handicap. Consultația și emiterea avizului o plăteau părinții către psiholog.

Ordinul care-i scoate din cărți

Ei, bine, potrivit ordinului adoptat pe repede înainte, psihologii sunt scoși din cărți: avizele pot fi date de angajați ai Direcției Generale pentru Asigurările Sociale și Protecția Copilului. Ba mai mult, dacă totuși psihologii vor să emită astfel de avize, sunt obligați să evalueze copiii după anumite teste, vândute de firme „agreate”, care costă între 4.000 și 6.000 de lei. Reprezentanții CPR, singurul organism care poate da drept de practică unor psihologi în România, spun că ordinul este ilegal.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ordinul a fost elaborat cu un suport juridic precar. Fișele conțin în mod explicit denumirea unor teste care sunt furnizate de anumiți producători. (...) Angajații direcțiilor de asistență socială și protecția copilului pot evalua psihologic doar copiii cu dizabilități instituționalizați. Pentru restul nu au această competență, pentru că nu pot aplica timbrul profesional care este un drept doar al profesioniștilor acreditați de CPR (...) Psihologii sunt puși, astfel, în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea, așa cum s-a întâmplat și în cazul evaluării cadrelor didactice”, a precizat Mihai Aniței, președintele CPR.