CNCD: Pensionarea asistentelor medicale este discriminatorie. Femeile pot alege să lucreze cât cât bărbații

CNCD: Pensionarea asistentelor medicale este discriminatorie. Femeile pot alege să lucreze cât cât bărbații

Pensionarea obligatorie a asistentelor care au atins vârsta de pensionare, în urma unei legi controversate date în luna aprilie, despre care EVZ a relatat în mai multe articole, este considerată discriminatorie de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

„Am luat act cu îngrijorare de practica de a concedia în mod obligatoriu femeile, asistente medicale, care au atins limita legală a vârstei de pensionare, diferită de cea a bărbaților. Solicităm imperativ încetarea acestei practici de discriminare pe criteriu de sex”, atențioază CNDC.

Conform legislației europene, femeile au dreptul sa opteze, fie pentru pensionarea cu doi ani mai devreme decat barbatii, fie pentru a lucra pana la varsta legala de pensionare a barbatilor. Decizia apartine exclusiv angajatului, femeie, in mod individual, iar ea trebuie sa fie respectata de catre angajator.

„Solicitam Ministerului Sanatatii sa emita o circulara cu privire la aceasta interpetare si sa interprinda masuri pentru eliminarea abuzurilor si prevenirea altor concedieri discriminatorii.CNDC va demara proceduri din oficiu pentru sanctionarea concedierii femeilor pe motiv de savarsire a unor fapte de discriminare directa, caz in care va proceda la aplicarea de amenzi contraventionale (intre 2.000 si 100.000 lei)”, atenționează CNCD.

În cazul in care angajatorii din sistemul public nu se conformeaza jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a legislatiei UE si a legislatiei nationale antidiscriminare, CNCD va demara proceduri din oficiu pentru sanctionarea concedierii femeilor pe motiv de savarsire a unor fapte de discriminare directa, caz in care va proceda la aplicarea de amenzi.