Editura Evenimentul si Capital

Cine a fost în realitate Arsenie Boca şi cât din legenda sa este creaţia Securităţii

Arsenie Boca
Autor: | | 7 Comentarii | 3452 Vizualizari

Sute de oameni merg să se roage la crucea ridicată lângă mormântul înconjurat de flori, unde la începutul lunii decembrie în 1989 a fost aşezat trupul lui Arsenie Boca aşa cum i-a fost dorinţa.

Cele mai multe informaţii despre el se găsesc în teancurile de dosare din arhivele Securităţii.

Zian Boca, asa cum l-a chemat înainte de călugărie, s-a născut în Vata de sus, în Hunedoara în 1910 şi se spune că de mic era înclinat spre singuratate şi probleme de religie, iar în liceu colegii îi spuneau "sfântul", conform unui documentar realizat de ştirileprotv.

Ar fi vrut să devină aviator, dar familia nu putea sa îi întreţină studiile la Bucureşti şi alege facultatea de Teologie din Sibiu. Invaţă să îşi controleze instinctele prin voinţă şi se ajută de studiile făcute de Mircea Eliade în Orient.

După terminarea studiilor teologice se înscrie la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti unde studiaza picture, iar în paralel, studiază şi medicina.

În notele date Securităţii se arată că în timpul studentiei s-a incercat atragerea sa în Mişcarea Legionară, dar a refuzat. Dupa terminarea studiilor la Bucuresti trăieşte câteva luni la Muntele Athos, iar în 1939 este călugarit şi primeşte numele de Arsenie. Este trimis la mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, iar după ce începe razboiul, la mânăstire încep să vină oameni de toate vârstele şi treptele pentru a-şi spune necazurile lor. Arsenie Boca le vorbeşte despre Dumnezeu şi viaţa curată.

In 1943 intră în atenţia autorităţilor, după ce într-o nota din 5 iunie un informator îşi exprimă bănuiala că preotul este un "înfocat legionar".  In 1945, Arsenie Boca este arestat pentru cateva saptamani. In 1948, este arestat din nou şi acuzat că i-a susţinut pe luptătorii anticomunişti din munţii Făgăraş, conform sursei citate. 

Este eliberat ulterior şi se hotărăşte mutarea lui la mânăstirea Prislop, lângă Haţeg. La sfârşitul lui 1948 ajunge aici, însă Securitatea îl urmăreşte în continuare, iar în dosarul din 25 iulie 1949 se arată că la mânăstire veneau 2000-3000 de pelerini.

În zona Făgăraşului începe să umble vorba că preotul Arsenie e sfânt.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate