CENTENAR OMAGIAT la OITUZ. Aflați REACȚIA secretarului de stat DUȘA
- Cristina Vladu
- 19 august 2017, 13:06
România este astăzi un stat cu drepturi depline în cele mai puternice alianțe ale lumii, iar Armata Română nu va uita niciodată exemplul înaintașilor, a declarat secretarul de stat MApN, Mircea Dușa, astăzi, la ceremonia militară și religioasă dedicată eroilor Primului Război Mondial, la Oituz.
"Curajul și măiestria militară de care au dat dovadă eroii de la Oituz au făcut posibil acest moment de astăzi. Iată că a trecut un secol în care România a rămas unită, a rămas independentă și a putut să dezvolte ceea ce a fost clădit prin jertfă. Suntem astăzi un stat cu drepturi depline în cele mai puternice alianțe ale lumii, iar Armata Română nu va uita niciodată exemplul înaintașilor", a declarat Mircea Dușa în discursul ținut la evenimentul dedicat Centenarului luptelor de la Oituz.
El a adăugat că "România, pilon de stabilitate și securitate în regiune" nu este doar un slogan, ci reprezintă aprecierile internaționale pe care partenerii de alianțe și liderii mondiali le-au exprimat în nenumărate rânduri.
"În același timp reprezintă rezultatul angajamentelor ferme pe care țara noastră și le-a asumat în cadrul acestor alianțe și a modului în care și le-a îndeplinit. În termenii istoriei contemporane, aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană au fost decizii care ne-au adus deopotrivă drepturi și obligați. Faptul că acum putem discuta despre capabilitățile de la Deveselu, despre baza militară de la Mihail Kogălniceanu sau Brigada Multinațională de la Craiova reprezintă dovada că deciziile au fost bune și că în prezent România este unul dintre cele mai importante elemente de securitate din zona de sud-est a Europei", a subliniat Dușa.
Demnitarul a punctat că arealul geografic în care se află România reprezintă "o zonă care și acum, ca și în urmă cu 100 de ani nu este lipsită de provocări".
"Este de datoria noastră să investim tot ce avem mai bun, fie că vorbim despre resursa financiară sau despre resursa umană, să păstrăm pacea și siguranța de care ne-am bucurat în ultimele decenii și pentru care au murit înaintașii noștri", a spus Dușa.
În context, oficialul MApN a rememorat și momentele istorice din perioada 8-22 august 1917, petrecute la Oituz, subliniind rolul jucat de Divizia 15 Infanterie, supranumită și Divizia de Fier, comandată magistral de generalul Eremia Grigorescu, și eroismul soldaților români, între care și pe cel al caporalului Constantin Mușat, care a refuzat să fie lăsat la vatră, deși avea un braț amputat.
"Ca și la Mărăști sau la Mărășești, militarii romani au dat, în a treia bătălie de la Oituz, o lecție de vitejie și tactică militară, Dacă ne gândim numai la faptul că trupele germane și austro — ungare au avut o superioritate numerică de 20 de batalioane în comparație cu Corpul 4 Armată român, ne dăm seama că idealul care i-a mânat pe soldații noștri în lupta a fost mai presus de orice", a mai declarat Dușa.