Cei trei experţi contabili din dosarul lui Marian Oprişan, trimişi în judecată

Cei trei experţi contabili din dosarul lui Marian Oprişan, trimişi în judecată

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a celor trei experţi contabili, dintre care doi în stare de arest preventiv, din dosarul în care este judecat şeful CJ Vrancea, Marian Oprişan, alături de alte persoane.

Potrivit unui comunicat al DNA, au fost deferite justiţiei în stare de arest preventiv Ileana Cernea (Pintea), pentru favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu şi fals intelectual, şi Elena Muşuroiu, pentru complicitate la favorizarea făptuitorului şi la abuz în serviciu. Cel de-al treilea expert trimis în judecată este Liviu Macovei, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, potrivit Agerpres.

  • DNA precizează că Ileana Cernea (Pintea) a fost desemnată de către instanţa de judecată, în 10 iulie 2014, pentru a efectua expertiza financiar-contabilă în dosarul nr. 271/ 231/ 2010 al Judecătoriei Cluj-Napoca - Secţia Penală, având ca obiect judecarea unui dosar finalizat cu rechizitoriu de procurorii anticorupţie şi trimis spre judecare la 5 iunie 2006. Dosarul a fost strămutat de mai multe ori, în prezent aflându-se la Judecătoria Cluj-Napoca, prima instanţă învestită cu judecarea cauzei.

Sursa citată menţionează că unul dintre inculpaţii trimişi în judecată în dosarul respectiv a cerut numirea, în calitate de expert recomandat pentru a participa la efectuarea expertizei financiar contabile, a Elenei Muşuroiu, care a şi dobândit această calitate.

Conform atribuţiilor stabilite de instanţa de judecată, expertul desemnat Ileana Cernea (Pintea) trebuia să răspundă la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe, iar experţii parte (recomandaţi de inculpaţii din dosar) urmau să-şi exprime şi ei opiniile cu privire la obiective.

"La 15 octombrie 2014, Cernea (Pintea), (...) pentru efectuarea expertizei financiar-contabile, s-a înţeles cu Elena Muşuroiu, expert parte al unuia dintre inculpaţi, să îi permită acesteia din urmă să conceapă şi să întocmească raportul de expertiză fără a-l supune niciunei cenzuri şi acceptând concluziile consemnate de către aceasta. Raportul, în care se statua inexistenţa vreunui prejudiciu cauzat de inculpatul respectiv, a fost semnat de experta desemnată de instanţă fără a verifica realitatea afirmaţiilor cuprinse în acest document, încălcând principiul şi totodată dreptul tuturor persoanelor la un tratament egal în faţa legii şi interesul participanţilor la procesul penal şi al statului în aflarea adevărului şi respectarea legii", se arată în comunicat.

Procurorii susţin că, în acest fel, expertul desemnat de instanţă l-a ajutat pe inculpatul trimis în judecată, în sensul împiedicării sau îngreunării tragerii sale la răspundere penală, prin crearea unei situaţii apte să genereze pronunţarea unei soluţii de achitare faţă de acesta.

"De asemenea, a atestat în cuprinsul raportului de expertiză, în mod nereal, faptul că a întocmit expertiza înregistrată la registratură Judecătoriei Cluj-Napoca, în 9 ianuarie 2015. În calitate de expert parte al altui inculpat judecat în acelaşi dosar, Liviu Macovei a înlesnit încălcarea atribuţiunilor de serviciu de către inculpata Cernea, cu consecinţa directă a vătămării drepturilor şi intereselor părţilor din dosar şi a statului, prin semnarea, în 8 ianuarie 2015, a raportului de expertiză financiar-contabilă, raport despre care cunoştea că nu a fost întocmit de către expertul numit de către instanţă, ci de către expertul parte Elena Muşuroiu", au mai constatat procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News