Cei de acum 6000 de ani vin mâine la Bucureşti

Cei de acum 6000 de ani vin mâine la Bucureşti

„Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani”. O lume fascinantă reprodusă într-o expoziţie fascinantă. La Muzeul Naţional de Istorie a României.

„Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani.” , este o expoziţie temporară de arheologie interactivă și exploratorie. Vernisajul are loc mâine, la ora 17.00.

Expoziţia, care trece dincolo de limitele cunoscute ale felului în care sunt prezentate „obiectele de muzeu”, dezvăluie publicului istoricul unuia dintre cele mai cunoscute situri preistorice din România. Situl se află pe Valea Mostiştei, fiind prima aşezare de tip tell cercetată în mod ştiinţific încă din anul 1923.

Descoperirile excepţionale, realizate de-a lungul timpului pe acest sit de arheologii muzeului precum şi rezultatele proiectului Arhitectură & Arheologie Experimentală (2010-2014), vor fi integrate în această expoziție, sub forma unei radiografii asupra trecutului, asupra comunităților umane de acum 6000 de ani și a modului de viață de atunci.

 Întreaga expoziție se bazează pe interacțiunea dintre poveste, spațiu vizual și oameni. Astfel, vizitatorul va putea călătoriîn trecut printr-o experiență multisenzorială, pentru a afla şi a înțelege modul de viaţă, ritualurile și obiceiurile populațiilor preistorice de acum 6000 de ani.

Ce mâncau strămoșii DACILOR, acum 6.000 de ani. Dietele din NEOLITIC şi ”tratamentele” pe care le foloseau cei mai VECHI LOCUITORI de pe pământurile noastre | SPECIAL EVZ

Proiectul expoziţional este structurat pe trei paliere: istoriografic (biografic), care prezintă istoricul şantierului arheologic de la Sultana-Malu Roşu, dar şi a oamenilor care au făcut descoperiri, autorii acelor fapte „necunoscute”; arheologic pluri- și interdisciplinar, care ilustrează descoperirile arheologice excepţionale realizate de-a lungul timpului în situl de la Sultana: locuinţe, morminte, podoabe, vase şi unelte specifice comunităţilor preistorice ce le-au utilizat;  experimental - în care sunt prezentate câteva dintre rezultatele proiectului Arhitectură & Arheologie Experimentală (2010-2014).

Expoziția va fi deschisă în Holul Central al muzeului, în perioada 13 mai – 31 decembrie 2015, putând fi vizitată de miercuri până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00 (orar de vară), respectiv 9.00 – 17.00 (orar de iarnă).

Pentru realizarea acestei expoziţii afost nevoie de multe eforturi. Astfel,  au colaborat Muzeul Naţional de Istorie a României, sub patronajul Ministerului Culturii, Muzeul Dunării de Jos, Călăraşi, Muzeul judeţean „Teohari Antonescu”, Giurgiu, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, Olteniţa, Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan”, București, Muzeul de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Muzeul Municipiului București şi Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București.

 

Ne puteți urmări și pe Google News