Editura Evenimentul si Capital

CEDO judecă un caz cu greutate legat de genocidul armean. Armenia este reprezentată de soția lui George Clooney

Amal Alamuddin
Autor: | | 2 Comentarii | 974 Vizualizari

Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a început astăzi examinarea argumentelor Elveţiei, Turciei şi Armeniei într-un proces redeschis după ce un politician turc a fost condamnat în Elveţia în anul 2007 la plata unei amenzi pentru negarea genocidului armean, el adresându-se apoi instanţei europene, întrucât el a apreciat că decizia justiţiei elveţiene reprezintă o încălcare a libertăţii de expresie, consemnează AFP.

În primă instanţă, CEDO a dat dreptate în anul 2013 respectivului politician, Dogu Perincek, judecătorii europeni apreciind atunci că pot fi acceptate limitări ale libertăţii de expresie, dar numai dacă ele sunt solid fundamentate, condiţie care în opinia lor nu este îndeplinită în această speţă. Însă autorităţile elveţiene au înaintat recurs, astfel că acum dosarul este rejudecat de instanţa supremă a CEDO, Marea Cameră, ce urmează să dea un verdict definitiv peste cel puţin câteva luni. Dogu Perincek a venit el însuşi la Strasbourg pentru a-şi susţine argumentele în faţa celor 17 judecători, el confruntându-se acolo cu avocaţii Elveţiei şi Armeniei, scrie AFP, preluată de Agerpres. Reprezentatul guvernului de la Berna, Franck Schurmann, i-a reproşat că afirmaţiile sale echivalează cu “acuzaţia că armenii falsifică istoria” şi cu “o formă dintre cele mai grave de discriminare rasială”. La rândul ei, avocata guvernului de la Erevan, Amal Alamuddin - o juristă anglo-libaneză renumită pe plan internaţional şi în acelaşi timp soţia actorului american George Clooney -, a subliniat că acest dosar cu o mare valoare simbolică reprezintă “o miză foarte importantă pentru poporul armean”. Ea a estimat că hotărârea CEDO din 2013 aduce atingere onoarei armenilor ucişi în genocidul de pe vremea Imperiului Otoman (1915-1917), vorbind de asemenea despre “bilanţul ruşinos” al autorităţilor de la Ankara în ce priveşte libertatea de expresie. De partea cealaltă, avocaţii lui Perincek, ce reprezintă de asemenea guvernul turc, au susţinut că, spre deosebire de Holocaust, genocidul armean nu face obiectul unui “consens general”, argument invocat şi de CEDO în hotărârea din anul 2013, instanţa europeană evitând atunci să se pronunţe asupra amplorii masacrelor comise, astfel că s-a abţinut să le califice drept “genocid”. Potrivit armenilor, genocidul a provocat peste un milion şi jumătate de victime în rândul lor. Turcia a recunoscut existenţa a numai 500.000 de victime, dar nu ca urmare a unei campanii de exterminare în masă, ci doar din cauza luptelor şi a deportărilor de la sfârşitul Imperiului Otoman. Disputa din sala de judecată a fost însoţită de o alta în afara clădirii, unde circa 600 de turci au manifestat purtând drapele ale Turciei şi portrete cu Kemal Ataturk, ei aclamându-l pe Dogu Perincek la ieşire. În acelaşi timp, pe trotuarul de vizavi, circa 20 de armeni au pornit un protest afişând o pancartă pe care scria “Nu negaţionismului, Europa trebuie să reacţioneze”, cele două tabere fiind separate de un cordon de poliţişti.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:49 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient” 23:44 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE

Articole salvate