Ce fel de joc face fostul partid al Brătienilor, actualmente al Alinei Gorghiu?

Ce fel de joc face fostul partid al Brătienilor, actualmente al Alinei Gorghiu?

> Marian Munteanu, liderul Pieței Universității.

> Marian Munteanu, în balconul de la Universitate, lângă Emil Constantinescu, Ion Caramitru și Zoe Petre.

> Marian Munteanu, bătut, pe o targă de spital, păzit de polițiști.

> Apoi, 1992-1993. Mișcarea Legionară renaște în campusurile studențești din București, cu lider Marian Munteanu. „Apel către legionari”, publicat în revista „Mișcarea”.

Ne puteți urmări și pe Google News

> 1998, se încearcă o revigorare a Mișcării prin distribuirea de afișe ce îndeamnă studenții să devină adepți ai neolegionarismului.

> Marian Munteanu, cu mâinile sus, alături de partenerul politic Virgil Măgureanu, fostul șef al SRI-ului lui Ion Iliescu. Curg acuzațiile de naționalim exacerbat, fanatism, neolegionarism.

> Marian Munteanu, în anul 2000, candidat la președinția României. Pus în antiteză de liberali cu Vadim Tudor, și el candidat.

> 3 noiembrie 2015, o zi înainte de căderea Guvernului Ponta. Marian Munteanu emisiunea lui Rareș Bogdan, că „demisiile sau schimbările acestea de Guvern vor veni şi vor veni în perioada imediat următoare”. Salută doar instituția prezidențială, care spune că reprezintă un punct de stabilitate.

> Din nou în studioul lui Rareș Bogdan, în 18 noiembrie 2015. Idei radicale, discurs naționalist-conservator.

> Marian Munteanu, alături de Dan Mihalache, Alina Gorghiu, alți deputați liberali plus Mihai Gâdea, în vizită în America.

> 28 martie 2016. Marian Munteanu are un dialog telefonic cu criticul Alex Ștefănescu, tot în platoul lui Rareș Bogdan. Mesajele lui național-extremiste atrag atenția. Criticul Alex Ștefănescu și-a exprimat dorința că ar vrea să aibă aceleași drepturi ca și componenții unor minorități entice, evrei, romi sau unguri. „De exemplu, dacă vorbești cu dispreț despre evrei, acest lucru este înfierat – pe bună dreptate, nu sunt de acord să se vorbească cu dispreț despre nimeni – și imediat apare acuzația de antisemitism. Dar, dacă vorbești de rău despre români, nimeni nu te acuză”, a spus Ștefănescu. Răspunsul lui Marian Munteanu ar fi trebuit să-l îngrijoreze măcar pe președintele Iohannis: „Asta, pentru că om fi noi o majoritate în România, dar în structurile legislative și în zonele de decizie suntem o minoritate. Poate că este timpul ca acest raport să se schimbe și să reflecte în mod corect realitatea acestei țări”.

Înșiruirea de mai sus reprezintă doar câteva clișee din ceea ce am putea spune că este istoria personajului ales de PNL să câștige bătălia pentru Primăria Capitalei. Lucruri știute, multe uitate.

Cu toții avem, de câteva zile, o unică preocupare: Marian Munteanu. Trebuie înțeles, însă, că nu omul, politicianul sau candidatul la primărie ne înteresează pe majoritatea dintre noi, ci raportarea Partidului Național Liberal la Marian Munteanu. Își asumă PNL toate acțiunile, declarațiile și ideologia lui Marian Munteanu? Se pare că da. Liderul Vasile Blaga a spus duminică, într-o conferință de presă, că PNL nu va renunța la candidatura lui Munteanu și că acesta n-ar putea să schimbe „linia unui partid de 140 de ani”.

Ceva nu este în regulă cu atitudinea de acum a liberalilor în legătură cu accentele de naționalism-conservator, de demagogie și chiar de extremism ce s-au insinuat în partid de când cu apariția lui Marian Munteanu. Un liberal explica ieri, la un post tv, că „datorită legăturilor lui Marian Munteanu cu folclorul au apărut și aceste zvonuri că ar fi neolegionar”. Să râdem, să ne închinăm?!

Nici apariția unei formațiuni extremiste românești, în acest weekend, la Sinaia, n-a provocat o reacție fermă din partea partidului care se laudă că a dat țării un președinte. La „nașterea” partidului Forța Națională au participat mai multe formațiuni extremiste din Europa, dar și celebra lideră a extremiștilor europeni, Marine Le Pen. Ea a cerut românilor să se alăture curentului care cere desființarea Uniunii Europene. Care e legătura cu Marian Munteanu? Poate niciuna sau poate totul! Fiindcă la Sinaia au participat lideri ai asociației lui Marian Munteanu (Grupul pentru România), „Stegarul dac” și actorul Florin Zamfirescu. PSD a reacționat dur, prin europarlamentarii săi. PNL nu și-a stricat weekendul, dând dovadă de o iresponsabilitate greu de acceptat, pentru că e vorba de securitatea națională. Ce fel de joc face fostul partid al Brătienilor, actualmente al Alinei Gorghiu? Să nu trecem cu vederea că, de peste o săptămână, PSD își vede linștit de alegeri, de afaceri și ce-o mai fi. Grație liberalilor, care ne-au încărcat agenda cu istorie și istorioare.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor