Cât de pregătită este România pentru o iarnă grea, fără gazele ruseşti

Cât de pregătită este România pentru o iarnă grea, fără gazele ruseşti

Rusia a anunţat că, de marţi, livrările de gaze către România se vor reduce cu cu 10 %, toată săptămâna, fără nici o altă precizare. Vestea despre o nouă reducere a livrărilor de gaze ruseşti a venit de la dispeceratul Gazprom din Bulgaria. Ministrul Energiei, a declarat că "avem suficiente resurse în depozite, pentru populaţie", deci nu ar trebui să ne îngrijorăm, dar experţii atrag atenţia că o iarnă grea, în condiţiile întreruperii livrărilor de gaze ruseşti, va conduce la raţionaliuarea consumului pentru marii consumatori din economie, deci industria poate suferi.

În mod firesc se iveşte întrebarea "Cât de pregătită e România să trăiască "la raţie" în următorul an?". Un asemenea scenariu a fost pus în discuţie de stirileprotv.ro, iar răspunsurile pe care le-au dat experţii chestionaţi nu sunt de natură să încălzească pe nimeni.

Că să-şi reducă pierderile, industriile afectate ar putea creşte preţurile, deci, indirect, agricultura ar avea de suferit. În aceste condiţii, la vară, legumele vor fi mai scumpe. Nici pentru sectorul construcţiilor, situaţia nu va fi roz.

"Cred că trebuie să începem să ne obişnuim cu această situaţie în săptămânile care vor urmă. Cantităţile sunt absolut nesemnificative şi nu există niciun fel de risc pentru perioada de iarnă, chiar dacă furnizarea s-ar opri de tot până la primăvară şi chiar dacă va fi o iarnă extrem de dificilă", a afirmat Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consumul total de gaze în România se ridică anual la aproape 12,5 miliarde de metri cubi. Producţia este însă puţin peste 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este asigurată din importul de gaze ruseşti. Vara nu sunt probleme: producţia este de 31 de milioane de metri cubi pe zi, iar consumul populaţiei de două ori mai mic. Lucrurile se schimbă iarnă, când consumul casnic de gaze creşte foarte mult şi depăşeşte producţia, care oricum scade din cauza frigului.

Însă deşi avem o rezervă de 2,8 miliarde de metri cubi de gaz în depozitele de la Bilciureşti şi Mărgineni, o iarnă grea ar putea reduce drastic gazele din depozite şi drept urmare măsurile de raţionalizare pentru industrie nu sunt excluse. Experţii avertizează că, în ritmul actual de exploatare, rezervele cunoscute de gaz metan ale României s-ar epuiza în următorii nouă ani.

Potrivit lui Vitalie Cojocari, corespondent ProTV, "una din măsurile extreme este trecerea CET-urilor de pe gaze pe păcură, din păcate, asta înseamnă mai multă poluare. În plus, capacitatea de stocare a depozitelor numai aici în Bucureşti este de 125.000 de tone. Cantitatea ar fi suficientă pentru a încălzi Bucureştiul timp de două săptămâni".

Tudor Popescu, expert în energie: "Va fi afectată producţia de ciment, producţia de îngrăşăminte minerale."

Războiul energetic forţează autorităţile române să planifice scenarii pentru o eventuală criză a gazelor în toată Uniunea Europeană. Trebuie spus că România caută soluţii alternative pentru a importă gaz lichefiat. Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit deja cu ministrul Afacerilor Externe din Azerbaidjan şi a abordat inclusiv acest subiect.