Casa care a devenit ”acasă” pentru primul grup de copii abandonaţi

Casa care a devenit ”acasă” pentru primul grup de copii abandonaţi

Casa Sfântul Gabriel a Fundaţiei FARA a împlinit 15 ani de când şi-a deschis uşa şi a devenit ”acasă” pentru primul grup de copii abandonaţi.

”Acasă”, adică acolo unde sunt iubiţi, îngrijiţi, ajutaţi să-şi găsească un rost în viaţă şi unde ştiu că vor avea mereu o familie. Aniversarea a fost marcată printr-un eveniment în familia FARA. Invitatul de onoare a fost noul Ambasador al Marii Britanii la Bucureşti, Excelenţa Sa Paul Brummell, împreună cu familia.

”Vizita la Casa Sf. Gabriel este prima mea ieşire din Bucureşti, după ce mi-am început oficial mandatul. Sunt mândru de faptul că sunt foarte mulţi cetăţeni britanici care lucrează cu foarte mult succes cu organizaţii din România în sectorul de voluntariat şi care fac ceva foarte bun aici, în România şi Jane Nicholson este un exemplu de iubire pentru România şi pentru copiii din România”, a declarat Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Excelenţa Sa Paul Brummell.

Cea mai mare provocare

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre invitaţi au fost şi rezidenţii de altădată ai Casei Sf. Gabriel, tineri care duc acum o viaţă independentă, au propriile familii.  Pe parcursul celor 15 ani, 33 de copii au locuit în Casa Sf. Gabriel şi i-au spus educatoarei “mamă”. Dintre aceştia, 4 adolescenţi au absolvit liceul, 10 şi-au regăsit părinţii, 3 au fost primiţi într-o familie - şi sunt in curs de definitivare a adopţiei în aceste familii, 4 au început viaţa independentă, iar 3 şi-au întemeiat propria familie. ”Este cel de al doilea centru rezindenţial pe care Fundaţia FARA l-a deschis în Romania. Cea mai mare provocare a fost să construim totul de la zero. La sfârșitul anilor 90, nu existau modele de bune-practici în România, nu aveam o echipă specalizată, trebuia să învăţăm din mers. Iar acum mă bucur să văd nu doar că am reușit, ci chiar am devenit un model pentu alte centre asemănătoare!”, spune Jane Nicholson, fondatoare FARA.

Protecţie socială

Copiii găzduiţi de Centrul Rezidenţial sunt lipsiţi temporar sau definitiv de ocrotirea părinţilor, sunt fără dizabilităţi şi provin din instituţiile de stat. Copiii frecventează unităţile de învăţământ din localitate şi îşi continuă studiile în liceele din Bucureşti. Fundaţia FARA România este o organizaţie de caritate înfiinţată în anul 1993, înregistrată şi acreditată atât în Marea Britanie cât şi în România şi care desfăşoară activităţi de protecţie socială pentru copii şi tineri (parte dintre ei având dizabilităţi) care sunt lipsiţi de grija familiei naturale. Toate aceste activităţi se desfăşoară în Bucureşti, Popeşti Leordeni, judeţul Ilfov, judeţul Suceava şi Satu Mare. În prezent, 85% din cheltuielile Fundației sunt susținute de activități de strângere de fonduri din Marea Britanie. Centrul rezidenţial “Sf.Gabriel” al Fundaţiei FARA a fost înfiinţat în Popeşti-Leordeni, în anul 1999, ca răspuns firesc la nevoia acută de dezinstituţionalizare a serviciilor de asistenţă socială din România. Scopul serviciului este de a oferi copiilor lipsiţi de căldura familiei naturale un mediu cat mai apropiat de mediul familial, îngrijire şi educaţie pentru atingerea potenţialului maxim al fiecăruia, asistenţă medicală şi pregatire pentru viaţa independentă.