Campionul Moldovei îşi împlineşte destinul la Bucureşti

Campionul Moldovei îşi împlineşte destinul la Bucureşti

Unul dintre cei mai buni sportivi din Republica Moldova, Nicolae Zaporojcenco, a ales să studieze şi să îşi îndeplinească visul de a deveni campion olimpic în România.

Tânărul din Chişinău care va împlini, pe 13 octombrie, 20 de ani a fost, până în 2013, „motorul” echipei naţionale de scrimă atingând, cu echipa Moldovei, cea mai bună performanţă din istorie la un campionat european de junior.

L-am găsit pe Nicolae Zaporojcenco la scurt timp după ce a sosit de la Campionatul Naţional de Juniori Sabie al României, care s-a desfăşurat, în perioada 11 – 14 septembrie 2014, la Sala Sporturilor şi la complexul Palas, din Iaşi. Tocmai câştigase medalia de bronz, după ce s-a situat pe locul al III-lea cu noua sa echipă, Clubul Sporturilor Tehnico Aplicative (CSTA) Bucureşti.

Am ca modele doi mari scrimeri

După ce a fost, ani la rând, campion naţional al Moldovei la cadeţi, Nicolae sau Nicolai, cum îi spun vorbitorii de limbă rusă, a ajuns, în luna octombrie a anului 2013, la Bucureşti. Atunci a devenit student la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport (UNEFS). „Pentru mine, a veni la Bucureşti înseamnă un pas înainte spre performanţă”, ne-a mărturisit Nicolae. Ne-a spus şi de ce a ales România: campionul olimpic şi actualul preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă, Mihai Covaliu, este unul din idolii săi. „Am ca modele doi mari scrimeri: Mihai Covaliu şi Stanislav Pozdniakov”, a spus Nicolae Zaporojcenco despre cei doi mari sabreri ai lumii, campioni olimpici şi marii rivali de la olimpiadele şi campionatele mondiale care au avut loc între anii 2000 şi 2008. De altfel, cel care îi îndrumă, acum, paşii spre performanţă tânărului din Chişinău este nimeni altul decât antrenorul emerit Emilian Nuţă, cel care l-a îndrumat în cariera sportivă şi pe Mihai Covaliu, cel care avea să ajungă campion olimpic, în anul 2000, în Australia, la Sydney în prezent Președinte al Federației Române de Scrimă și pleiada de învingători care ne-au bucurat inimile câștigând Europene și Mondiale precum și echipa ce a cucerit argintul Olimpic. Profesorul Emilian Nuţă conduce, acum, Secția de Scrimă a CSTA Bucureşti și antrenează la Centrul Olimpic Iași Lotul Național de Juniori.

Visul olimpic

„Vreau să fiu campion olimpic”, spunea, atunci când avea doar 15 ani, Nicolae Zaporojcenco. Era cel mai tânăr scrimer din Moldova medaliat la o etapă a europenelor printre cadeţi. În anul 2009, obţinuse un loc III la una dintre etapele Campionatului European, din 127 de sportivi, la competiţia care s-a desfăşurat în oraşul german Goeppingen. Cu el în echipă, în anul 2011, scrimerii moldoveni s-au clasat, pentru prima dată în istorie, pe un loc cinci la un campionat european de juniori. La individual, cel mai bun rezultat a fost obţinut de către Nicolae Zaporojcenco care s-a clasat pe locul 8 din 73 de participanți.

Cel mai bun produs al şcolii moldoveneşti de scrimă

Considerat cel mai valoros produs al şcolii de scrimă din Moldova, Nicolae era sabrer la Şcoala de Scrimă din Chişinău. „De la zece ani practic scrima”, ne-a mărturist tânărul. A absolvit Liceul B.P. Haşdeu, din Chişinău. Face parte dintr-o familie de oameni mucitori, simpli. „Mama are o mica afacere de familie iar tata este şofer”, ne-a spus Nicolae Zaporojcenco. Mai are un frate, mai mare ca el. Familia sa este ucraineană la origini şi sunt vorbitori de limbă rusă. Nu a ezitat, însă, să aleagă România în căutarea performanţei. Acum, şi-a depus actele pentru obţinerea cetăţeniei române şi, odată cu trecerea la seniori, speră să facă parte din echipa naţională a României.

Nicolae Zaporojcenco, campion national al Republicii Moldova

Nicolae Zaporojcenco nu mai ştie numărul mare al concursurilor la care a participat şi nici numărul diplomelor obţinute. Prima oară, a participat la un concurs când avea zece ani. În anii care au urmat a fost, mai tot timpul, pe podium. Are cinci titluri de campion naţional al Moldovei şi, de cinci ani, participă, frecvent, la cupe europene. Dintre cele 20 de medalii obţinute la concursuri internaţionale, opt sunt câştigate la cupe europene. „Mi-amintesc cu plăcere că am câştigat, în 2008, locul I, la individual şi cu echipa, întrecerea internatională de la Sankt Petersburg, în Rusia, în cadrul concusului «Nopţi albe»”, şi-a amintit Nicolae. Sportivul se numără printre primii opt din Europa la sabie, pentru nivelul său.