Editura Evenimentul si Capital

Goana după bani schimbă hidrologia țării! Dezastru ecologic. „Hoții” de pietriș transformă un râu de munte într-o baltă urât mirositoare| Campanie EVZ - "România otrăvită"

Fotografii cu albia râului Suceava, făcute în această lună FOTO: VIRGIL BURLĂ
Autor: | | 1 Comentarii | 5137 Vizualizari

O firmă amendată de mai multe ori și care a funcționat, la un moment dat, fără autorizație, exploatează fără noimă pietriș din albia râului Suceava. În câteva luni, utilajele societății au reușit să transforme o apă curgătoare într-o baltă plină de mâl

Oficial, societatea Test Prima are rolul de a decolmata albia centrală a râului. „Exploatarea agregatelor minerale pe cursurile de apă se face în scopul îndepărtării materialului aluvionar excedentar pentru asigurarea scurgerii optime în albie, acolo unde este necesară”, se arată într-un răspuns transmis de Administrația Bazinală de Apă Siret, instituție în subordinea căreia se află albiile tuturor râurilor din Moldova.

Campionii excavărilor

În realitate, firma produce un dezastru ecologic cu consecințe greu de estimat. În ultimii patru ani, firma a extras cantități impresionante de piatră, transformând albia râului Suceava într-o imensă groapă. În urma acestor lucrări, nivelul albiei a scăzut în unele locuri cu 2 metri, iar firma și-a construit un drum lung de mai mulți kilometri.


FOTO: Utilajele societății muncesc de zor pe marginea râului SuceavaÎn 2012, utilaje ale firmei au fost surprinse de localnici în timp ce încărcau pietriș pe timp de noapte. Localnicii au sunat atunci la 112 și au chemat ziariștii de la „Monitorul de Suceava” pentru a filma furtul din toiul nopții.


Societatea a escavat pietriș fără a deține autorizație și permis de exploarare


În ciuda exploatării haotice, ABA Siret, instituție din subordinea Apelor Române, prin directorul general Emil Vamanu, susține că în ultimii trei ani inspectorii nu au aplicat nicio sancțiune firmei Test Prima.

Ce spun autoritățile

În același răspuns, oficialii de la Bacău arată că societatea a obținut autorizația de Mediu, pentru exploatarea perimetrului Vicov amonte Punte Est, abia la 21 în octombrie 2014, autorizație care este valabilă până la 14 octombrie 2015. Deși firma este urmărită penal și amendată cu zeci de mii de lei, aceeași societate a primit toate avizele necesare pentru continuarea activității.


FOTO: Utilajele societății muncesc de zor pe marginea râului SuceavaDacă de la Bacău lucrurile se văd în roz, pe plan local apar problemele, unele chiar penale. Garda de Mediu Suceava recunoaște că sunt probleme cu această firmă care, la un moment dat, aproape un an de zile, a exploatat pietriș și nisip fără autorizație. Ceea ce se cheamă furt.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate