CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Manipulările care au băgat în groapă Institutul Cantacuzino

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Manipulările care au băgat în groapă Institutul Cantacuzino

Directorul demisionar de la conducerea Institutului Cantacuzino - cândva perlă a medicinii românești -, Adrian Onu spune că instituția are mulți dușmani care au vrut și vor să-i ia locul și acuză acțiuni de manipulare pentru distrugerea Institutului

Evenimentul zilei: Care au fost manipulările cărora le-a căzut victimă Institutul Cantacuzino?

Adrian Onu: Nici măcar nu știu dacă au fost manipulări sau nepricepere. În orice caz s-a tot spus că am pierdut toate licențele după 2010, creându- se impresia că nu mai avem niciuna. Or, licența pentru producere vaccin gripal a fost reobținută în aprilie 2010 și s-a produs vaccin anti-gripal trivalent. Producția s-a oprit pe durata lui 2012, când spațiile de producție au intrat în reamenajare pentru finalizarea proiectului Băncii Mondiale. Pe durata reamenajării nu poți să ai licență. Iar după reamenajare s-a reobținut în anul 2013 și licența este validă până în prezent.

- Când premierul zice că nu aveți licență, minte?

- Nu pot să spun că minte. O să spun că, probabil, premierul nu are informațiile corecte. Chiar nu mi-e frică, dar încerc să fiu foarte precis. Și e trist că premierul are informații incorecte, pentru că asta chiar ne afectează.

- Cum?

- Prin faptul că rezolvarea situației de blocaj a Institutului trenează.

- Ce altă manipulare a mai fost împotriva Institutului?

- E problema cu vaccinul toxic. Care nu este nicidecum toxic, doar a depășit limitele europene pentru parametrul endotoxină, dar toate experimentele făcute pe animal și toate dozările arată că concentrația de endotoxină e departe de a fi de nivel toxic. Datele comunicate în presă – s-a spus că de 30 de ori s-a depășit limita - dacă sunt reale, au fost, probabil, obținute cu metode care evidențiază o cantitate de endotoxină mai mare decât în realitate. Am făcut și noi teste, iar valorile sunt mai mici decât cele date în presă, cu toate că într-adevăr depășește nivelul considerat de farmacopeea europeană pentru vaccin gripal (100), care asigură ca produsul să fie un vaccin și nu un imunomodulator. Exemplul invocat de specialistul de la OMS care ne-a inspectat a fost că dacă mergi pe autostradă cu o viteză de peste 130 km/h nu e neapărat periculos, dar nu este acceptabil. Ca urmare, nu e vorba de toxicitate, ci de neconformitate cu normele europene. Metoda aceea dă rezultate mult mai mari, care pot fi folosite spectacular în presă. S-a speculat că testele acelea ar fi fost făcute de nu știu ce entitate din străinătate, dar nu le-am văzut.

- Nu vi le-a arătat nimeni?

- Nu. Am avut testul comun, făcut cu Agenția Națională a Medicamentului, care a arătat că e valoarea de 100 depășită, ceea ce e suficient ca produsul respectiv să nu fie pus pe piață, conform dosarului, dar pe baza căruia nu se poate declara că e toxic. Adică denaturarea se referă la toxicitate, și nu la neconformitate. Recomandarea experților OMS a fost aceea de a reporni, etapizat, producția vaccinului gripal trivalent.

- Ați stabilit etapele?

- Noi am propus o producție în etape care trebuia să fi atins deja, la vremea aceasta, capacitatea maximă.

- Cui ați propus?

- La vremea respectivă, Ministerului Sănătății, prin toate adresele înaintate de noi pentru modalitatea de finanțare, conform HG 320/2013 prin care Institutului Cantacuzino i se oferă calitatea de serviciu de interes economic general- singura modalitate prin care statul poate plăti direct o entitate producătoare în comunitatea economică europeană. Pe acest sistem funcționează și aeroportul din Kogălniceanu și altele din țară, precum și alte instituții care oferă un lucru de interes general și nu strict comercial. Se pare că ar fi și Poșta, printre ele.

- Dacă avem acest HG, de ce se împiedică Guvernul în a ajuta Institutul?

- O altă exagerare care a fost spusă în spațiul public a fost că am primit 10 milioane de lei pentru producerea de vaccin. De fapt, finanțarea pentru producție a fost de 4,4 milioane, pe timpul ministrului Nicolăescu.

- Aceștia sunt banii la care se referă premierul că i-a cheltuit Nicolăescu?

- Da, aceștia. Celelalte sume până la 10 milioane reprezentând finanțări pentru activitatea de sănătate publică și asimilate, nicidecum pentru producție!

- Atunci de ce se minte?

- Probabil tot din lipsă de cunoaștere a detaliilor. După calculele noastre, activitatea de menținere a liniilor de fabricație în condiții bune pentru fabricație reprezintă 7,2 milioane de lei, pe an. Acești bani ar fi necesari pentru menținerea liniilor de producție în condiții de producție la calitatea adecvată. Numai costurile cu utilitățile și cu personalul reprezintă aproximativ 3 milioane de lei pe an.

- Ce altă exagerare a fost strecurată în spațiul public?

- Prețul ouălor. S-a vorbit de prețuri de 7 ori mai mari, de prețuri de 7 lei pentru un ou. De fapt, tehnologic se folosesc nu ouă, ci embrioni de 11 zile în ou, al căror preț a fost 70 de bani. Exagerarea a fost de 100 de ori față de prețul real.

- Cum v-a făcut rău?

- Prin faptul că s-a considerat tot timpul că banii au fost aruncați pe clientelă. Am văzut chiar o emisiune la un post tv care relua toate aceste manipulări, bănuiesc că din necunoștință de cauză.

Institutul are mulți dușmani care vor să-i ia locul

- Credeți că se acționează cu rea-credință împotriva Institutului? De ce?

- Pentru că lucrurile acestea au fost preluate la un moment dat greșit în presă, noi nu am făcut efortul la timp să le explicăm și atunci speranța mea este că e doar necunoaștere, nu vreau să mă gândesc și la intenții rele.

FOTO: Sabotat și lăsat să moară, institutul nu mai rezistă două luni FOTO: EVZ

- Nici ministrul Sănătății nu știe realitatea?

- Nu știu, probabil că întrebând consilierii, a primit alte răspunsuri decât cele corecte, sau s-a referit la alte produse și nu la vaccin gripal. Există o serie de produse pentru care nu avem licență: cantastim, vaccin tetanic adsorbit. Ariile de producție pentru ele costau mult mai mult decât puteam să găsim finanțare. Acest imuno-modulator ar putea să fie vândut pe plan european, cu condiția să investim mult mai mult în cercetarea lui și să avem linii de producție adecvate. Cantastimul era unic. Nu e pierdut, ar trebui să se întoarcă în faza de studii de dezvoltare.

- Ce altă manipulare?

- Mai sunt tot soiul de manevre dar sunt greu de demontat toate. Am încercat pe cele mari și foarte defavorabile.

- Vizita președintelui Klaus Iohannis a avut efectul scontat?

-După vizita președintelui nu am văzut nicio schimbare, dar știind modalitatea de lucru a președintelui, care e foarte riguroasă, mă aștept ca lucrurile să se facă peste noapte. Mă aștept ca lucrurile să fie puse în discuție corect pentru o rezolvare pe termen lung și nu una pompieristică, așa cum am avut de multe ori parte.

- Puteți să numiți un dușman al Institutului?

- Nu cred că avem timp și spațiu în ziar!

- Deci Institutul are o mulțime de dușmani?

- DA! Pentru că institul ocupă, sau mai bine zis a ocupat, pentru că unele le-a pierdut, în diverse zone de activitate, locuri pe care și le-au dorit și le doresc alții. Prefer să nu dau nume, pentru că asta necesită, ulterior, o demonstrație în justiție, care ar consuma mai mult timp decât avem la dispoziție.