Salonul Internațional de Carte Bookfest s-a închis aseară. O bogăție sublimă de carte.
O prezență admirabilă a cititorilor. Nu putem face un inventar al tuturor lansărilor. Ne-a prins, însă, o idee: Istoria. O sursă inepuizabilă de inspirație, care duce la cărți cu subiecte incitante. Descriu vremuri cu mare impact asupra destinului nostru, cu documente aduse la lumină, în premieră.
● „Viața lui Ceaușescu. Tiranul”, Lavinia Betea, Florin- Răzvan Mihai, Ilarion Țiu. Editura Cetatea de Scaun. Academicianul Dan Berindei, invitat, joi, 21 mai, la lansare, a apreciat că volumul este „o analiză tragică” a perioadei 1971-1989. Este o carte despre un om care a creat o nălucă, a continuat să creadă în ea și a impus-o și celorlalți. „Ceaușescu nu s-a născut dictator. A fost ajutat să devină dictator”, a spus și prof. Vasile Dâncu, subliniind că este nevoie de cărți inspirate de istorie și de reconstituire a istoriei, dar „ de o reconstituire cinstită”. Altfel, „nostalgia după perioada comunistă se mută spre cei tineri!”.
● Ceva nou Despre Mareșal? Ei bine, da! „Atentat la Mareșal” și „Război în eter - 23 august 1944 pe unde radio. Dezinformare și propagandă” sunt cele două volume lansate vineri, la Editura RAO, de dr. Florian Bichir. „În noaptea de 27 spre 28 iulie 1944, sovieticii (de fapt N.K.V.D.-ul) au parașutat lângă Olănești cinci legionari cu intenția clară de a-l suprima pe Mareșalul Antonescu, care urma să vină la tratament în această localitate. Au existat atentate la adresa lui Hitler, a lui Churchill etc. Ei bine, toate aceste atentate au generat sute de cărți, filme, povești nemuritoare, legende urbane. Din acest punct de vedere intrăm și noi în rândul lumii. Am avut și noi un atentat, iar această lucrare este prima care dezbate acest subiect. (…) Acest demers științific ridică o întrebare fundamentală pentru istoriografia românească. Întrebare la care, de acum încolo, va trebui să se răspundă. Dacă Mareșalul negocia cu Aliații, deci inclusiv cu sovieticii, de ce s-a încercat lichidarea fizică a lui? Să fi fost toate discuțiile doar o șaradă? A câta oară am fost trași pe sfoară?”, ne provoacă Florian Bichir.
● „Țiganii din Europa și din România. Studiu imagologic”, Editura RAO. O altă parte a istoriei României, care simțea nevoia de ceva așezat, corect, o reconstituire, este și cea referitoare la istoria romilor. După doi ani de documentare și scriere a rezultat „O lucrare de nivel academic, de cercetare, despre un subiect extrem de delicat și dificil”, a spus vineri, istoricul Alex Mihai Stoenescu, autorul. O carte care nu se oprește la un anumit punct al firului istoriei, ci vine până în zilele noastre, aducând în discuție problematica legislației europene în ceea ce privește romii, inclusiv doza de discriminare din această legislație. Sunt volume asupra cărora vom reveni, căci avem nevoie de o istorie corectă.