Bătaie de joc. Au început să facă perdele forestiere pe autostradă, în prag de iarnă, cu milioane de euro

Bătaie de joc. Au început să facă perdele forestiere pe autostradă, în prag de iarnă, cu milioane de euro

Romsilva a început lucrările la prima perdea forestieră de protecție din ultimii 25 de ani. Costurle sunte de 2.500 euro pe hectar. Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a demarat, marți, lucrările la prima perdea forestieră de protecție din ultimii 25 de ani, realizată în estul județului Ialomița, de-a lungul autostrăzii A2, pe un tronson de 11 kilometri.

„Rolul acestei perdele forestiere de protecție este de a opri zăpada adusă de Crivăț în partea de est. Perdeaua are o lățime de 30 de metri și o lungime totală de 11 kilometri, respectiv o suprafață de aproape 24 de hectare. În toamnă, vom împăduri 7,8 kilometri, iar în primăvară vom pune la dispoziție și celelalte tronsoane incluse în studiul de fezabilitate. Au fost identificați proprietarii terenurilor și urmează să intre în procedura legală de expropriere. Sperăm ca până la sfârșitul lunii februarie să mai intram în posesia unor terenuri și să începem lucrările în martie”, a declarat, marți, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, pe șantierul de împăduriri din apropierea localității Fetești, potrivit www.agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, costurile pentru realizarea acestei perdele forestiere de protecție se ridică la circa 2.500 de euro pe hectar, aici fiind incluse lucrările de pregătire, costul puieților, manopera și întreținerea. Banii provin din Fondul de conservare constituit la nivelul regiei pentru astfel de lucrări.

Șeful Romsilva a precizat că în această zonă vor fi plantate mai multe specii de puieți forestieri, respectiv două rânduri de frasin pe centru, 'o specie repede crescătoare', un rând de pin negru, pe partea stângă, pentru a da un aspect peisagistic zonei, mai ales că această specie este verde tot timpul anului și un rând de arbuști de ulm de Turkestan și de sălcioară. Numai în această zonă se vor folosi 125.000 de puieți forestieri din speciile menționate.

Perdeaua forestieră va ajunge la maturitate în 5-7 ani, perioadă minimă estimată pentru zona de câmpie, când își va putea îndeplini efectiv rolul său de protecție.

"Rolul său de protecție va fi atins în 5-7 ani, când plantațiile vor ajunge la perioada de maturitate, depinde însă și de regimul pluviometric din anii următori. Dacă vor fi ani cu ploi, cum a fost 2014, speciile se vor instala mult mai repede, iar dacă vor fi ani secetoși vom interveni anual și cu completări. Perdele de protecție sunt necesare nu numai pentru protecția căilor rutiere ci și a câmpurilor și culturilor agricole", a explicat directorul general al Romsilva.

Adam Crăciunescu a precizat că regia are efectuate studii de fezabilitate pentru realizarea a 600 de kilometri de perdele forestiere la nivelul întregii țări, însă totul depinde de identificarea proprietarilor și de demararea procedurii de expropriere pentru utilitate publică, în cazul în care nu își vor da acordul pentru înființarea perdelelor forestiere de protecție.

Deși acest tronson de autostradă nu este cea mai înzăpezită zonă, directorul Direcției Silvice Ialomița, Sorin Checiu, a subliniat că "în iernile cu viscol este imposibil de circulat" și aici a fost cel mai simplu de a intra in posesia terenului pentru că a fost preluat prin Hotărâre de Guvern de la Agenția Domeniilor Statului.

DS Ialomița administrează 22.000 ha de pădure proprietate publică a satului și execută paza pentru 3.000 de ha pădure privată. Conform amenajamentelor silvice, direcția ar putea exploata în jur de 155.000 de metri cubi de lemn, dar anual cifra este în jur de 100.000 — 110.000 de metri cubi.

Ne puteți urmări și pe Google News