Băsescu: Justiția se compromite prin spectacole televizate

Băsescu: Justiția se compromite prin spectacole televizate

După ce declarațiile făcute de fostul șef al statului în emisiunea de luni de la postul B1 Tv au generat numeroase controverse, Traian Băsescu și-a întărit, ieri, afirmațiile despre Justiție.

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat, ieri, pe Facebook că va continua să se exprime legat de Justiție și a subliniat că nu este împotriva luptei anticorupție. Redăm integral postarea lui Traian Băsescu.

„Nu vă faceţi iluzii, voi continua să mă exprim legat de justiţie. Am investit prea mult şi am plătit prea scump individual şi politic în cei zece ani, pentru ca astăzi să tac cînd este vorba de justiţie.

Drepturile omului, nerespectate

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu mă opresc aici, cu toate strigătele nemulţumiţilor.Voi continua să mă exprim public, pentru că nu vreau ca, în timp, să se spună că o justiție care s-a deformat în ultimele luni prin nerespectarea drepturilor omului este ceea ce s-a construit în cei zece ani ai mandatelor mele.

Reţineţi, dragi nemulţumiţi, eu nu sunt împotriva luptei împotriva corupţiei. Eu am iniţiat această bătălie pentru supravieţuirea statului de drept şi, în mandatele mele, s-au creat mecanismele instituţionale şi legale care s-o combată.

Afirmațiile mele despre justiție nu sunt rodul unei reacții la cele întîmplate unor apropiați, ci a acțiunilor justiției însăși din ultimele luni, acțiuni prin care, pas cu pas, justiția se compromite pe termen lung prin spectacole televizate umilitoare pentru suspecți și inculpați, prin lipsă de respect pentru demnitatea și libertatea oamenilor și pentru dreptul la apărare.

Am mai spus-o și o repet: un stat nu poate progresa și nu este viabil fără o justiție puternică și credibilă.

Procurori și judecători, pe aceleași baricade

Dar nici justiția nu poate fi viabilă dacă procurorii și judecătorii se află pe «aceleași baricade », fie ele și ale luptei împotriva corupției. Ce șanse mai are un inculpat în fața judecătorului dacă el este pe aceeași baricadă cu procurorul? De ce nu lăsăm atunci să fie condamnat direct de procuror dacă tot «ne aflăm pe aceleași baricade»? De ce ne mai trebuie judecători dacă ei nu vor sau nu pot să fie aceia care să pondereze excesele procurorilor atunci cînd acestea există? La ce mai avem nevoie de judecător de drepturi și libertăți? Cred că singura instituție care poate regla lucrurile este CSM-ul . Justiția penală nu poate fi viabilă și credibilă dacă prin acțiunile sale încalcă drepturile fundamentale ale omului. Iar omul, indiferent de statut social, are dreptul la demnitate, la libertate și la apărare. Despre ce demnitate vorbim cînd la simpla reținere de către procuror îl obligi să defileze prin fața presei încătușat? Despre ce drept la apărare vorbim cînd, înainte de a fi judecat, îl intemnițezi reducîndu-i șansa de a se apăra și făcîndu-l în fața opiniei publice și cu ajutorul presei deja vinovat?

Spectacolul hidos al reținerilor

Ați văzut, oricare dintre voi, dragi entuziaști ai justiției televizate, spectacolul hidos al reținerilor și arestărilor televizate din România măcar într-o singură altă țară din UE?Umilința binemeritată de infractori, fie ei și politicienii corupți, este condamnarea în instanță, dar nu condamnarea publică înainte de a fi judecați. Pentru asta lupt eu acum. Pentru o continuare corectă la ceea ce s-a întîmplat în justiție în ultimii 10 ani. Vă asigur că în justiție sunt încă multe de făcut și acest adevăr nu poate fi acoperit cu spectacole televizate sau cu brutalitatea încălcării drepturilor. Și nu mă voi opri”, scrie fostul șef al statului.”