Barack Obama, încolțit de republicani

Barack Obama, încolțit de republicani

Președintele democrat va fi nevoit să coabiteze până în 2016 cu un Congres dominat de rivalii din Partidul Republican, o conviețuire cu profunde implicații.

Americanii au fost chemați ieri la urne pentru a alege 36 de senatori (cu puțin peste o treime din totalul de 100 de membri), toți cei 435 de congresmeni ai Camerei Reprezentanților (camera inferioară a Congresului) și 36 de guvernatori, într-un scrutin parțial care va înclina, cel mai probabil, balanța de putere la Washington. Sondajele de opinie dau drept sigură victoria în Senat a republicanilor, rivalii politici ai președintelui Barack Obama care controlau deja Camera Reprezentanților, ceea ce va complica ultimii doi ani de mandat ai liderului democrat de la Casa Albă.

Un președinte nepopular

Obama însuși a recunoscut că vede aceste alegeri parțiale, organizate din patru în patru ani, la jumătatea mandatului prezidențial spre a se asigura un echilibru de putere la Washington, drept un referendum privind politicale sale promovate până acum. Cu o popularitate de 42 la sută, liderul democrat va fi nevoit să coabiteze cu un Congres dominat de republicani, fapt ce îi va restrânge semnificativ spațiul de manevră de la cârma administrației americane, susțin analiștii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Impactul noii configurații din Congresul american va fi unul deosebit, cu schimbări așteptate chiar și la nivelul politicii externe, scrie presa de peste ocean, subliniind că popularitatea scăzută a lui Obama își are parțial cauza și în felul în care administrația sa a răspuns crizelor externe. În cele două dosare internaționale majore din acest moment, criza ucraineană și ascensiunea Statului Islamic, republicanii au pledat pentru reacții ferme, precum trupe la sol împotriva amenințării jihadiste din Orientul Mijlociu și asistarea militară a Ucrainei, alături de sancțiuni mult mai dure împotriva Rusiei.

Politică agresivă

Unele din vocile proeminente ale Partidului Republican, precum senatorul John McCain, a propus chiar acordarea de statul de aliat nemembru NATO Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, pentru a le proteja de eventuale noi agresiuni ale Moscovei. O altă țintă va fi împiedicarea unui acord cu Iranul în controversatul dosar nuclear. Analiștii americani spun că, după victoria republicanilor, politica externă americană va deveni mult mai agresivă, bazată pe soluții militare. În partid există deja un curent central potrivit căruia politica expansionistă a președintelui rus Vladimir Putin, care contravine intereselor NATO, trebuie să primească un răspuns pe măsură.