Cum se pregătea Ghiţă să preia puterea. SRI şi noul "Ghiţă IT" (B1TV)

Cum se pregătea Ghiţă să preia puterea. SRI şi noul "Ghiţă IT" (B1TV)

Jurnalistul Silviu Mânăstire a relatat despre mărirea şi decăderea lui Sebastian Ghiţă în relaţia cu SRI-ul, precum şi despre o nouă companie IT care a început să câştige contracte cu statul în domenii de interes naţional.

”Până în anul 2013, grupul de firme IT controlat de Sebastian Ghiţă a fost privilegiat în relaţia cu SRI dar şi cu alte instituţii de forţă ale statului. În 2014, Seby Ghiţă alături de premierul Victor Ponta, ministrul de Interne Gabriel Oprea şi şeful SRI George Maior, erau cei 4 bărbaţi de stat (aici puneţi ghilimelele de rigoare) care deţineau puterea efectivă în România. Cei 4 se pregăteau să preia preşedinţia României prin Victor Ponta. George Maior urma să devină prim ministru, Gabriel Oprea îşi dorea şefia SRI iar Seby Ghiţă ar fi devenit şeful de facto al PSD. Aceste înţelegeri la nivel înalt au fost parafate în cursul anul 2013 şi începutul anului 2014 în cadrul celebrelor partide de tenis evocate de Evenimentul Zilei. În 2014, cei 4 mari bărbaţi au avut însă un adversar redutabil în persoana generalului Florian Coldea, şeful operativ al SRI. Coldea întreţinea relaţii aparent apropiate cu Seby Ghiţă şi Gabriel Oprea, dar avea o duşmănie recunoscută faţă de Victor Ponta. În 2014, Coldea a început să se distanţeze de gruparea Ghiţă-Oprea-Maior. În acest context, nu intâmplator, tot în 2014, Sebastian Ghiţă a fost pus sub monitorizare de către SRI şi DNA pentru afacerile sale de coruptie (...) Tot în 2014, Ghiţă începe să-şi piardă contractele de IT cu SRI", a afirmat Mânăstire în emisiunea ”Dosar de politician”, despre contractele din domeniul IT acordate de SRI unor companii aflate în sfera lui de influenţă

Logika IT Solutions

Mânăstire spune că în 2014 se ridică o nouă firmă din sfera de interese a SRI.

Ne puteți urmări și pe Google News

"El (Ghiţă, n.red.) încasa bani grei de la SRI încă din anii 2005-2007, în special de la Institutul de Tehnologii Avansate. Era de notorietate că Seby Ghiţă este furnizorul privilegiat de echipamente şi softuri pentru SRI dar şi pentru serviciul de telecomunicaţii speciale- STS. În 2014 se întâmplă un alt lucru extrem de interesant. Apare parcă din pământ pe firmamentul afacerilor strategice o nouă companie IT; ea se numeşte Logika IT Solutions, controlată de oamenii de afaceri Stelian Ilie şi Dragos Băsmăluţă. Cei doi necunoscuţi gravitează în jurul generalului SRI Dumitru Zamfir, ieşit la pensie în anul 2009.

Aşadar, compania Logika IT Solutions primeşte in ianuarie 2014 un prim contract important de circa 4 milioane de euro de la ministerul de interne pentru realizarea unui registru naţional de evidenţa a persoanelor; ministrul de interne era pe atunci Gabriel Oprea. Deloc întâmplător, Gabriel Oprea a fost îndrumătorul de doctorat al generalului Dumitru Zamfir, dar şi al generalului-vedetă Florian Coldea. Apoi, firma Logika IT Solutions trece la nivelul superior: în iulie 2014 câştigă un contract cu unitatea militara 0296, mai exact cu SRI, în valoare de circa 2 milioane de euro pentru realizarea unui „Sistem naţional de protecţie a infrastructurilor IT&C de interes naţional, împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic”. În paralel, compania Logika începe să livreze în forţă echipamente pentru acelaşi minister de Interne dar şi pentru SRI. (În perioada 2014-2015 Logika IT a mai încheiat 6 contracte cu SRI şi alte  3 cu ministerul de Interne)", a spus el în emisiune.

"Ca să intelegeţi miracolul care a lovit această firmă, este bine de ştiut că: în anul 2013 Logika IT avea o cifră de afaceri anuală de 1, 5 milioane de euro, iar în anul 2015, cifra a crescut la 12 milioane de euro, aproape de 10 ori. Lovitura de graţie vine însă în 2015, în luna mai, când Logika IT Solutions căştigă proiectul SMIS 56954 denumit „Sistem informatic integrat de interoperabilitate între bazele de date ale principalelor instituţii ale statului”. Suma atribuită este colosală: circa 56 de milioane de lei, peste 12 milioane de euro.

Vă daţi seama că acest proiect IT extrem de important a fost dorit inclusiv de companiile lui Seby Ghiţă, însă în 2015, Ghiţă era deja supravegheat de SRI şi DNA pentru corupţie. Şi, mai important, Ghiţă pierduse deja alegerile alături de Victor Ponta, deci nu mai era protejat de SRI. Sebastian Ghiţă a înţeles foarte repede în momentul în care SRI nu i-a mai acordat contracte că soarta lui este pecetluită; era semnul clar că a intrat în colimator şi că urmează să fie executat. Ceea ce s-a şi întâmplat”, a conchis materialul.