Avocatul Poporului, tras de mânecă pentru Ordonanța doctoratelor

Avocatul Poporului, tras de mânecă pentru Ordonanța doctoratelor

Reprezentanții PNL consideră econstituțională ordonanța de urgență emisă de Guvern în domeniul Educației, pentru un „interes privat”. Ei cer sesizarea Curții Constituționale. În caz contrar, se vor adresa Comisiei de la Veneția

Continuă scandalul legat de controversata Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2014, prin care s-a reglementat renunțarea la titlurile științifice, emisă la sfârșitul anului trecut de Guvern. Reprezentanții la vârf ai Partidului Național Liberat (PNL), Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte, și Raluca Turcan, vicepreședinte, au solicitat ieri Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să sesizeze Curtea Constituţională, deoarece se încalcă articolele 115 alin 4 și art 75 alin 1 din Legea Fundamentală. Concret, semnatarii arată că OUG nu este motivată așa cum prevede Constituția, pentru fiecare tip de regulă pe care o modifică și, pe de altă parte, spun că inițierea OUG ar fi fost determinată de interesele private ale premierului Victor Ponta. „Semnatarul Ordonanţei de Urgenţă a iniţiat un act al Guvernului al cărui unic scop este eliminarea unui prejudiciu major de imagine creat ca urmare a actului plagiatului. Pe cale de consecinţă, decizia Primului Ministru a fost determinată de interesele private ale lui Victor Viorel Ponta, cel confruntat personal cu riscurile decurgând din deţinerea unei diplome de doctor în drept al Universităţii Bucureşti, în condiţii frauduloase”, se arată în sesizare.

Miniștrii, acuzați de favorizare

„Printr-o dispoziţie legală se încearcă înlăturarea consecinţelor infracţiunii de plagiat şi protejarea unei persoane, primul-ministru, care a săvârşit-o. În alte cuvinte, cei care au semnat sau au contrasemnat ordonanța de urgență în cauză favorizează infractorul care a săvârșit o infracțiune de plagiat, prevăzută şi pedepsită de o lege”, se notează în sesizare. „Am criticat de la început această OUG. Trebuie făcut mai mult decât simple declarații. Am sesizat Avocatul Poporului. Noi considerăm că ordonanța este neconstituțională pentru lipsa de generalitate, dar și pentru că nu există argumente care să justifice adoptarea în regim de urgență a unei asemenea prevederi”, a declarat, pentru EVZ, Cătălin Predoiu. În cazul în care Avocatul Poporului nu va da curs solicitării, PNL se va adresa Comisiei de la Veneția, acuzând încălcarea statului de drept în România.

Până la închiderea ediției, nici Guvernul, nici ministrul Educației nu au oferit o reacție.

Act premergător...

Peste 1.300 de oameni, din care mare parte sunt oameni de știință români, au semnat scrisoarea deschisă lansată de Cristian Dogaru, cercetător la University Campus Suffolk (Ipswich, Marea Britanie), prin care ordonanța de urgență a guvernului Ponta este criticată. În scrisoare se afirmă că motivația premierului român pentru modificarea legii a fost aceea de a se proteja pe sine de întrebări legate de propriul doctorat, obținut în anul 2003, la Universitatea din București, care nu respectă standardele academice de bază. „Obținerea unei diplome de doctorat nu este o activitate solitară, implică instituții și activități academice, prin urmare, renunțarea la titlu nu se poate face numai de către titular”, se arată în scrisoarea prin care se solicită sesizarea Curții Constituționale din România (în privința ordonanței). Despre acest demers al savanților români a informat la începutul acestui an și prestigioasa revistă „Nature”, scoțând în relief faptul că modificarea legii permite retragerea titlurilor de doctor fără efectuarea unei investigații.

Studenții merg în Parlament

Reprezentanți ai Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România s-au întâlnit săptămâna trecută cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru a discuta pe marginea controversatei OUG. Studenții solicită ca textul legal să fie modificat astfel încât să fie prevăzută obligativitatea persoanei care renunță la titlul de doctor de a returna statului sumele cheltuite. În acest sens, ANOSR va solicita Parlamentului să formuleze un amendament la textul ordonanței, în cadrul procedurii de adoptare a Legii pentru aprobarea OUG 94/2014.