Asaltul inspectorilor asupra restaurantelor! Patronii acuză abuzuri, Fiscul crește controlul
- Diana Zaharia
- 25 martie 2015, 00:00
Comercianții și patronii de restaurante acuză Antifrauda că îi hărțuiește cu amenzi și se comportă agresiv. Șeful Fiscului susține însă că plângerile nu reflectă realitatea.
În ultimele zece zile, inspectorii Direcţiei Generale de Antifraudă Fiscală (DGAF) au semănat teroarea printre comercianţii şi patronii de restaurante. Descind intempestiv în timpul programului cu clienții, verifică registrele, banii din casele de marcat și pe cele aflate asupra angajaților, decid pe loc confiscarea sumelor, suspendarea activităţii, sigilarea unităţii și afişarea pe toate uşile de acces a anunţului „Activitate suspendată de Antifraudă ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale”.
„Măsurile luate sunt disproporţionate faţă de fapte. Nu există o casierie în care să nu găsești un ban în plus față de cât este înregistrat şi atunci înseamnă că oricui din retail i se poate închide activitatea pentru o lună sau 3 luni”, spune Constantin Sebeşanu, preşedintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România, HORA. Antifrauda a închis activitatea a zeci de magazine, restaurante pentru nereguli prevăzute de ordinul 218/2015 care se aplică din martie. Pe 15 martie a fost demarată o campanie la nivel național.
Sesizările au stat la baza controaleior
„Vă confirm intensificarea acestor controale care fac parte dintr-o amplă acțiune la nivel național ce vizează îmbunătățirea conformării voluntare și a disciplinei fiscale. La baza conceperii listei cu agenții economici ce urmează a fi controlați, s-au aflat atât sesizările primite la Tel Verde, cât și analizele de risc efectuate de structurile de specialitate”, a declarat pentru Capital preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu.
În schimb, reprezentanţii comercianţilor spun că abordarea Antifraudei este discutabilă. Ei reclamă lipsa din legislaţie a unor criterii clare. Legislaţia lasă la latitudinea inspectorilor decizia de a sigila unitatea, indiferent dacă suma depistată, presupus sustrasă de la plata taxelor, este de 100 de lei sau de 10.000 lei. Totodată, intervalul în care poate fi închisă activitatea este între una și trei luni, fără nicio altă precizare privind gravitatea faptelor.
În practică, cea mai gravă problemă este, în opinia patronilor, legată de bacșiș. „Au dat năvală seara când restaurantul era plin de clienţi şi au cerut tot felul de lucruri absurde”, spune reprezentantul unui restaurant. „Au cerut să arătăm că produsele din farfurii se află în menu. Mâncarea s-a răcit, clienţii au fost foarte supărați. Inspectorii le-au cerut ospătarilor să scoată tot ce au în buzunare”, povesteşte sursa citată.
Opiniile specialiștilor
În opinia specialiștilor în fiscalitate, abuzurile sunt posibile din cauza reglementărilor. „Legislația este concepută abuziv. Inspectorii DGAF nu fac altceva, până la urmă, decât să pună în aplicarea legislația”, explică Eugenia Ion, Contexpert. „Nu consider că este normal ca un agent economic să-și plătească taxele și impozitele, în timp ce altul, din același sector de activitate și, adesea, chiar de pe aceeași stradă, să evite plata acestor impozite prin neînregistrarea veniturilor obținute. Nu cred că aplicarea legii poate fi considerată un abuz și nici că trebuie să existe o limită de la care evaziunea fiscală este acceptată sau nu”, susține, în replică, șeful Fiscului.